Δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022
Η αλήθεια είναι ότι μας έλειψε πολύ. Οι τρεις μήνες που χρειάστηκαν οι διακοσμητές και οι μάστορες για να πετύχουν τον συναρπαστικό εξωραϊσμό τού πολυβραβευμένου wine bar & cellar, αξίζαν και με το παραπάνω την αναμονή των πιστών του πελατών. Με την πρώτη ευκαιρία, σηκώσαμε το ακουστικό και κλείσαμε με την παρέα μας ένα από τα ψηλά του τραπέζια, έναντι του ολοκαίνουριού του deli και της νέο–δημιουργηθείσας open plan κουζίνας.

To rustic πράσινο κεραμικό, η πλειάδα των άρτια στοιχισμένων οίνων και καραφών της εισόδου, το εντυπωσιακά φωτισμένο bar και τα δερμάτινα ποικιλόχρωμα καθίσματα που θα κρατήσουν την πλάτη σου ξεκούραστη για ώρες πολλές, συζητήθηκαν από τους συνδαιτυμόνες με τα θετικότερα των σχολίων.

Διθυραμβικά τα σχόλια επίσης και για την prive κλιματιζόμενη κάβα-δωμάτιο, στην οποία πολιορκούν οι ‘’τοίχοι’’ από κρασιά, η ευχέρεια να παρακολουθάς από το γυάλινο παραπέτασμα τους αεικίνητους chefs in action, αλλά και το ανεπανάληπτο, μοναστηριακού τύπου τραπέζι, που με μια τροχαλία ανεβαίνει σε ύψος, ανάλογα με την περίσταση.

Η κάρτα εδεσμάτων που φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου σεφ Ανδρέα Γιαγκουλά, έχει ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει το άκρως επιτυχημένο concept εστίασης του Vino Cultura, που όλοι αγαπήσαμε και αναγνωρίσαμε ως μοναδικό.

Δημιουργικές σαλάτες, κρύα και ζεστά τάπας, ζυμαρικά και ριζότο, συνθέτουν τη βάση του μενού, συνεπικουρούμενα τώρα με λαχταριστά λεπτόφυλλα tarte flambee, πίτσες με άποψη, ψημένα όλα σε εξειδικευμένο φούρνο.
Οι θιασώτες των premium κρεατικών σχάρας και των φρέσκων φιλέτων ψαριών, θα έχουν σε κάθε επίσκεψη τη λαχτάρα να μάθουν για τις καθημερινές αφίξεις στο μαγαζί, τις διαθέσιμες κοπές, με ανάλογη τιμή ανά 100γρ. Εξαίρετη, τέλος και η πιο παρεΐστικη, με διαφορά, πρόταση του μαγαζιού, τα cheese and charcuterie platters, η οποία παντρεύει με σεβασμό όλες τις οινογαστρονομικές ανησυχίες των θαμώνων, με μοναδικά τυριά και αλλαντικά.

Το δικό μας πάντως γευστικό ταξίδι ξεκίνησε με άκρως δροσερή σαλάτα με νουτλς, γαρίδες, φασόλια ενταμάμε και σουσάμι, ακολουθούμενη από άξιο ειδικής βράβευσης σεβίτσε από λαβράκι, μάνγκο και γιούζου.
Ιταλία, Γαλλία, Αλσατία και Νέα Ζηλανδία, πρωταγωνίστησαν οινικά κατά τη διάρκεια της βραδιάς μας, μα πρωτίστως σερβιρίστηκαν άριστα σε εμάς από τον πρωταθλητή μας, παγκυπριονίκη οινοχόο και συνιδιοκτήτη Ανδρέα Κυπριανού.

Έκπληξη μεγατόνων, η μπάρα από sushi rice που καπελώθηκε από ταρτάρ τόνου, αγγούρι και γουασάμπι, αλλά και τα υπέροχα σε υφή τάκος με κριτσανιστό κοτόπουλο, πικάντικη μαγιονέζα και τουρσί λάχανο.
Η μουσική, χαλαρή, μα συνάμα ανεβαστική, τα κοκτέιλ να δίνουν και να παίρνουν, με μας να μην αντιστεκόμαστε καθόλου στο artisan burger, που χτύπησε τα ρέστα του με το χειροποίητο μπριος και το αριστοτεχνικά ψημένο μπιφτέκι του μαγαζιού.
Μπορεί το guanciale να σε ταξιδεύει συνειρμικά σε πιάτα ζυμαρικών, μα στο Vino Cultura το περιβόητο αλλαντικό θα συνοδεύσει το γευστικό new kid on the block, την tart flambee, νοτισμένη με κρέμα κατσικίσιου τυριού.

Η El Matador pizza με τσορίθο και το premium βοδινό φιλέτο σχάρας με πατάτες τριών σταδίων ψησίματος, λαχανικά σχάρας και μανιτάρια με toffee caramel, έκλεισαν το κύκλο των γεύσεων.
Έλα που οι γλυκοαλχημιστές της παρέας ήθελαν και συνέχεια, με τους pastry chef να μας ωθούν να αμαρτάνουμε με θεόσταλτα churros πλάι σε ντιπ σοκολάτας και πολύ προχωρημένο και αποδομημένο pistachio cheesecake, πλαισιωμένο με σορμπέ από φρούτα του δάσους από την ορεινή Κύπρο.
Φεύγοντας ξαναδώσαμε ραντεβού με την παρέα για τη συνέχεια του οινογαστρονομικού tour. Ευτυχώς το ταξίδι είναι μακρύ, άκρως γευστικό και γεμάτο καθημερινές εκπλήξεις.
(22 676707/ http://www.vinocultura.net/) Κυριάκου Μάτση 20, Λευκωσία.
Facebook: Vino Cultura Wine Bar & Cellar
Instagram: vinocultura
Γράφει ο Δειπνολόγος
Σχετικά
Μαζευόμαστε ξανά για φαγητό στης Χριστίνας και στου Angel
Το «Μάζεμα» επιστρέφει… για δύο ανοιξιάτικες βραδιές σε νέο pop-up χώρο στο χωριό
To Fogo BBQ στήνει ξανά τη φουκού του στο κέντρο (για δύο steak nights)
Και ετοιμάζεται για δύο βραδιές με νόστιμα στέικ
To (ίσως) πιο διάσημο brunchάδικο του νησιού, κλείνει (προσωρινά)
Μικρό διάλειμμα για το Edem’s Yard
Μία από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού, επέστρεψε
Αυθεντικές κυπριακές συνταγές, μαγειρεμένες με αγάπη και φρέσκα τοπικά υλικά
GRAPES / Sips & Scenes, ένα αλλιώτικο event για το κρασί
Το event που ακυρώθηκε τις 2 προηγούμενες φορές λόγω καιρού, ανακοίνωσε ξανά ημερομηνία
Η Ντίνα Νικολάου αποχαιρετά τον Ανδρέα Μαυρομμάτη
"Αντρέα μου Πόσο δύσκολο είναι να γράφω αυτές τις λέξεις… Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγες"
Το γκρουπ Maison Mavrommatis αποχαιρετά τον ιδρυτή του, Ανδρέα Μαυρομμάτη
Ο κορυφαίος σεφ αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη, την οποία κληροδοτεί στα αδέλφια του, Ευαγόρα και Διονύση Μαυρομμάτη, που καλούνται να συνεχίσουν το έργο και το όραμά του
Adieu, Chef Mavrommatis: Η Κύπρος πενθεί για την απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους σεφ όλων των εποχών
Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ο βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin, Κύπριος Σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης
Η τελευταία συνέντευξη του Ανδρέα Μαυρομμάτη: Μια συνάντηση με έναν σπουδαίο σεφ και έναν σπάνιο άνθρωπο
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Κύπριος σεφ έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 69 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά αλλά και τη μνήμη ενός ανθρώπου βαθιά ευγενικού και αυθεντικού
"Έφυγε" από τη ζωή ο σπουδαίος Κύπριος σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης
O πρώτος Κύπριος σεφ με αστέρι Michelin, αιφνιδίασε τους πάντες σήμερα με το "φευγιό" του
To πρωτότυπο not-Orange κρασί του Οινοποιείου Ζαμπάρτας
Το Single Vineyard not-Orange που αξίζει να γνωρίσεις
Τις Παρασκευές απολαμβάνουμε All You Can Eat (Sushi & More) δίπλα στο κύμα
Η Αγία Νάπα σου δίνει την επιλογή για φρέσκο σούσι συνοδευόμενο από την καλύτερη θέα του νησιού