Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2026
Μία ιδιότυπη έκθεση ανοίγει η γκαλερύ Αποκάλυψη στις 4 του Φεβράρη την Τετάρτη. Πρόκειται για μια συνάντηση δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών που ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις μέσα και από την προσωπική διαδρομή του καθενός, σε μία πρόταση που έρχεται να κτίσει γέφυρες μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής.
Οι δύο καλλιτέχνες συναντιούνται δημιουργικά, έχοντας άξονα αναφοράς την ανθρώπινη ύπαρξη ως σώμα ως συναίσθημα. Μέσα από διαφορετικά μέσα και προσεγγίσεις, επιχειρούν να φωτίσουν τον άνθρωπο όχι μόνο ως μορφή αλλά και ως φορέα εσωτερικών βιωμάτων και ψυχικών αποχρώσεων.

Παναγιώτης Πασάντας
Στη δική του δουλειά, με καθαρό, λευκό πηλό δημιουργεί φιγούρες που συνδιαλέγονται με τον χώρο και τα αντικείμενα γύρω τους, αφήνοντας πάντα χώρο για τη φαντασία και τη δική σας μυθοπλασία. Τα έργα του αντλούν έμπνευση από την αρχαία κυπριακή παράδοση, υπενθυμίζοντας ότι οι ανθρώπινες αξίες, οι αγωνίες και τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι διαχρονικά· υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Από αυτή τη σταθερή, πανανθρώπινη συνέχεια αντλεί το υλικό και την έμπνευσή του.
Τα έργα του Πασάντα έχουν αφηγηματικό χαρακτήρα και μυθοπλαστικά μέσα από το κέλυφος των δικών του αυγών σκιαγραφεί μορφοπλαστικά ιστορήματα. Λεπτό χιούμορ μα και ένα απόμακρο πόνο, εστιάζει στην ενατένιση ως προς την ζωή, προς την ελπίδα και την αισιοδοξία.
Γιώργος Γεροντίδης
Οι μορφές του, οικοδομούνται μέσα από πλακάτες χρωματικές επιφάνειες, χωρίς περιττές σκιές ή λεπτομερείς αποδόσεις, δημιουργώντας ένα έντονο, αλλά ταυτόχρονα ήρεμο αποτέλεσμα. Η ισορροπία ανάμεσα στα θερμά και ψυχρά χρώματα δε λειτουργεί μόνο για να αποδώσει την πλαστικότητα, αλλά και για να ενισχύσει τον ψυχισμό και την εσωτερικότητα των μορφών. Η αίσθηση και το αποτύπωμα της πάστας σε κάνει να νιώθεις ότι η ζωγραφική επιφάνεια πάλλεται από ενέργεια. Το λευκό φόντο λειτουργεί ως χωροχρονικό κενό. Η έλλειψη ορίων στο φόντο, τα κάνει να μοιάζουν σαν να ξεφεύγουν από το τελάρο.
Οι ανθρώπινες μορφές του Γεροντίδη και τα πορτραίτα στα λάδια και στις υδατογραφίες, αποδίδονται μέσα από μια λιτή ευστοχία κινήσεων και μια σχηματική καθαρότητα που αποκλείει την φλυαρία και επικεντρώνεται στην συμπύκνωση της έκφρασης και στη σύλληψη της στιγμιαίας ατμόσφαιρας μέσα από μια αφαιρετική χρωματική ρευστότητα.
Απόφοιτοι και οι δύο καλλιτέχνες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ο μεν Πασάντας στο εργαστήρι του Θ. Παπαγιάννη απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα και ο Γιώργος Γεροντίδης με δάσκαλο του τον Πρύτανη Χρόνη Μπότσογλου όπου αποφοίτησε με άριστα.
Η έκθεση μας με τίτλο "δύο βλέμματα – two gazes" θα ανοίξει την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου στις 19:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 21 του ιδίου μήνα.

ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΠΑΣΑΝΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Σε κοινή συνάντηση με τίτλο "δύο βλέμματα – two gazes"
Ζωγραφική - Γλυπτική, 4 έως 21 Φεβρουαρίου 2026
-
Αποκάλυψη
04 Φεβρουαρίου - 21 Φεβρουαρίου 2026
Σχετικά
«Αγροποιητική: χώματα/ σώματα»: 50 καλλιτέχνες εξετάζουν τον όρο «τοπίο» στη μεγάλη έκθεση της Κυπριακής Προεδρίας
Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Έλενας Πάρπα
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει: «The Diverse Self: Becoming» Ατομική εικαστική έκθεση της Φωτεινής Μιχαηλίδη
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου
Η Εξέλιξη της Χαρακτικής στην Ευρώπη από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα μέσα από έργα της συλλογής του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή
Άνοιξε στις 21 Ιανουαρίου για το κοινό η νέα έκθεση χαρακτικής στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής στη Λευκωσία σε επιμέλεια Helene Reeb.
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση του Χριστόφορου Σάββα στη Λέβέντειο Πινακοθήκη
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του καλλιτέχνη
«Ανοιχτοί Ορίζοντες»: Έκθεση εικαστικών και λογοτεχνίας στη Λάρνακα
Εικαστική έκθεση σε διάλογο με τη λογοτεχνία, στην οποία συμμετέχουν 12 εικαστικοί και 14 λογοτέχνες
Ο Άντρος Ρόπαλης παρουσιάζει την νέα του δουλεία με τίτλο "Στον αστερισμό του ιχθύ"
Ο αρχιτέκτονας, εικαστικός και σκηνογράφος Άντρος Ρόπαλης, εμπνέεται για ακόμα μια φορά από τους ιχθείς, που βλέπει με μια αντικομφορμιστική διάθεση
«Ground Matter»: Η νέα δουλειά της Μελίτας Κούτα φιλοξενείται στη Λευκωσία
Στην έκθεση η καλλιτέχνης μελετά μια σειρά οικιακών γεωλογικών στρωμάτων
Το Κυπριακό Μουσείο ακυρώνει τις εκδηλώσεις του
Ακυρώνεται η εκδήλωση "Γιορτάζοντας το Μουσείο"
Το Κυπριακό Μουσείο υποδέχεται την Προεδρία με ανανεωμένη έκθεση
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Το Κυπριακό Μουσείο βάζει τα γιορτινά του και υποδέχεται την Προεδρία
Όλα όσα θα συμβούν το προσεχές Σάββατο, 17 Ιανουαρίου
Το Diatopos Art Centre παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Πάρη Σεργίου
Το πρόσφατο έργο του Paris Sergiou αναπτύσσεται μέσω μιας συνειδητής επιστροφής στην ιστορία της εικόνας
Fedora: Μουσική εγκατάσταση πολυμέσων από τον Ανδρέα Μουστούκη στο Ίδρυμα Φάρος
Το έργο «Fedora» του Ανδρέα Μουστούκη παρουσιάζει σε μια συναρπαστική προβολή το Ίδρυμα Φάρος, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, παρουσία του συνθέτη