Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου 2026
Ένα εκτενές ταξίδι στη διαδρομή και τη σκέψη ενός από τους σημαντικούς σύγχρονους Κύπριους εικαστικούς, παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, από τις 20 Μαρτίου.
Η αναδρομική παρουσίαση των έργων του Ανδρέα Παρασκευά «Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου», επιχειρεί να φωτίσει διαφορετικές φάσεις της καλλιτεχνικής του πορείας, αναδεικνύοντας τη βαθιά προσωπική του γλώσσα και τη σταθερή του προσήλωση σε ζητήματα μνήμης, ανθρώπινης εμπειρίας και κοινωνικής συνείδησης.
Μέσα από ζωγραφικά έργα που χαρακτηρίζονται από έντονες χρωματικές αντιθέσεις και δυναμικές μορφές, ο Παρασκευά δημιουργεί έναν εικαστικό κόσμο όπου το προσωπικό βίωμα συναντά τη συλλογική ιστορία.
Η έκθεση λειτουργεί ως μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του καλλιτέχνη. Τα έργα αποτυπώνουν μνήμες, όνειρα και υπαρξιακά ερωτήματα, μετατρέποντας τον καμβά σε χώρο συναισθηματικής και πνευματικής αναζήτησης.
Η εικαστική γραφή του Παρασκευά συχνά κινείται ανάμεσα στο συμβολικό και το εξπρεσιονιστικό, ενώ η χρήση του χρώματος λειτουργεί ως βασικός φορέας έντασης και νοήματος.
Στην πορεία του ως εικαστικός, ο Ανδρέας Παρασκευάς έχει επιδιώξει να σχολιάσει ζητήματα που αγγίζουν την κοινωνία και τον σύγχρονο άνθρωπο, από κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες μέχρι περιβαλλοντικά θέματα, επιχειρώντας μέσα από την τέχνη να αφυπνίσει τον θεατή και να τον οδηγήσει σε μια βαθύτερη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.
Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1962 στη Λευκωσία και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στα εργαστήρια των Δημήτρη Μυταρά, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη και Παναγιώτη Τέτση, στο οποίο και ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του αποφοιτώντας με άριστα.
Παράλληλα σπούδασε σκηνογραφία στο εργαστήριο του Βασίλη Βασιλειάδη και χαρακτική στο εργαστήριο του Θανάση Εξαρχόπουλου.
Η επαφή του με το θέατρο υπήρξε καθοριστική για την καλλιτεχνική του διαμόρφωση. Για τρία χρόνια εργάστηκε στο σκηνογραφικό τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε θεατρικές παραγωγές στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις και σε πολυάριθμες ομαδικές διοργανώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει και σε διεθνείς εκθέσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου. Από το 1999 ζει και εργάζεται στη Λάρνακα, όπου διδάσκει τέχνη στη μέση εκπαίδευση, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαμόρφωση νέων γενεών δημιουργών.
Η αναδρομική έκθεση «Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου», που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Σουζάνα Αναστάση, επιχειρεί να χαρτογραφήσει αυτή τη διαδρομή, παρουσιάζοντας ένα σύνολο έργων που λειτουργούν ως μαρτυρίες μιας προσωπικής αλλά και συλλογικής εμπειρίας.
Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Μαρτίου, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, 19.00. Πληρ. 24658848. Διάρκεια μέχρι 6 Ιουνίου.
Σχετικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος
Τζιβέρτια- Ζωντανές Δομές: Η φύση γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης σε Ασκά, Φτερικούδι και Λαζανιά
Το Threading Stories, με τους Αλεχάντρο Βιγιασίς και Τερέζα Γιωργαλλή, υπογράφει την καλλιτεχνική υλοποίηση της δράσης.
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα
Η Αγία Νάπα εγκαινιάζει τον νέο πολιτιστικό θεσμό «Μέρες Κεραμικής, Τέχνης και Πηλού»
Η κεραμική συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε μια τριήμερη διοργάνωση αφιερωμένη στην τέχνη, την παράδοση και τη δημιουργική αξιοποίηση του πηλού
«Closely Observed»: Η ABR παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Milenko Stevanović στο IN TOTO
Τέσσερις πίνακες, δύο έργα χαρακτικής και ένα σχέδιο, φτιαγμένα μεταξύ 2021 και 2026, καταγράφουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σέρβου καλλιτέχνη στην Κύπρο και μετατρέπουν την προσωπογραφία σε μια πράξη αμοιβαίας παρατήρησης
Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική έκθεση του ζωγράφου Peter Tooby, δίπλα στη θάλασσα
Art for Life’s Sake στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με το σύνολο των εσόδων να πηγαίνουν για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην έκθεση «Pulse»
Popup έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Aphrodite Amathusia
Πέθανε η Γιαπωνέζα πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Γιαγιόι Κουσάμα σε ηλικία 97 ετών
Η Κουσάμα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτέχνιδες στον κόσμο και αποτέλεσε παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο
«Some Body»: Η Χριστίνα Δράκου κοιτάζει πέρα από την ανθρώπινη μορφή στη νέα της ατομική έκθεση
Μια εξπρεσιονιστική έκθεση με ζωηρά ακρυλικά χρώματα, τολμηρές πινελιές και έργα που εξερευνούν τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ταυτότητα κάθε σώματος
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Στέλλας Παναγιωτίδου «The Scent of Light»
Mια έκθεση που αναδεικνύει τη δύναμη της παραστατικής ζωγραφικής, ενώ παράλληλα στηρίζει έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό
Υφ. Πολιτισμού: Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για τη «Révélations»
Με εθνικό περίπτερο θα συμμετάσχει η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην 8η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Χειροτεχνίας και Δημιουργίας
Η έκθεση του Bill Viola στη Λεμεσό είναι από εκείνες τις εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις έστω μία φορά
Αν βρεθείς αυτό το διάστημα στη Λεμεσό, αξίζει να βάλεις την έκθεση στη λίστα σου