Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2026
Η νέα ενότητα έργων εξετάζει τη σχέση του χρόνου, της μνήμης και της ανανέωσης μέσα από την παράλληλη εικόνα της ανατολής του ήλιου και της αρχαιολογικής ανακάλυψης.
Μέσα από ζωγραφική και σχέδιο, η έκθεση διερευνά στιγμές αποκάλυψης, κατά τις οποίες ό,τι μέχρι πρότινος παρέμενε αθέατο αρχίζει σταδιακά να γίνεται ορατό.
Στις πρώτες ώρες της ημέρας, η ανατολή του ήλιου μεταμορφώνει για λίγο το τοπίο, φέρνοντας στο φως μορφές που λίγο πριν βρίσκονταν βυθισμένες στο σκοτάδι.
Παρότι φευγαλέα, η μετάβαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα αρχή, μετατοπίζοντας διακριτικά την αντίληψή μας για τον χώρο και τον χρόνο. Παράλληλα, η Πάτσαλου αντλεί έμπνευση από τη γλώσσα της αρχαιολογίας.
Αντικείμενα και θραύσματα που κάποτε βρίσκονταν θαμμένα στο έδαφος επανέρχονται στο παρόν, όπως και οι μνήμες που αναδύονται από το παρελθόν.
Η επανεμφάνισή τους υποδηλώνει ότι ο χρόνος δεν εξελίσσεται γραμμικά αλλά συγκροτείται σε στρώσεις, όπου παρελθόν και παρόν συνυπάρχουν, αποκαλύπτοντας νοήματα που μέχρι πρότινος παρέμεναν αθέατα.
Η έκθεση περιλαμβάνει δύο ενότητες ζωγραφικών έργων μικρής κλίμακας. Η πρώτη αντλεί έμπνευση από την Ara Pacis στη Ρώμη, της οποίας τα περίτεχνα φυτικά ανάγλυφα η καλλιτέχνις επανερμηνεύει μέσα από ρυθμικές και προσεκτικά δομημένες συνθέσεις.
Η δεύτερη ενότητα αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της ανατολής, όταν το φως εμφανίζεται σταδιακά και αποκαλύπτει τον περιβάλλοντα χώρο. Μαζί, τα έργα συνδέουν την ανακάλυψη του παρελθόντος με την καθημερινή επανεμφάνιση του φωτός, προτείνοντας τόσο την ανασκαφή όσο και την αυγή ως στιγμές αποκάλυψης.
Για τη Δανάη Πάτσαλου
Η Δανάη Πάτσαλου (γ. 1999) είναι Κύπρια εικαστικός με έδρα τη Λευκωσία. Το έργο της αναπτύσσεται κυρίως μέσα από το σχέδιο και τη ζωγραφική και διερευνά το τοπίο ως τόπο συνάντησης μνήμης, πολιτισμικής κληρονομιάς και προσωπικής εμπειρίας.
Κινούμενα ανάμεσα στην αφαίρεση και την αναπαράσταση, τα έργα της εξετάζουν τη διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο και το περιβάλλον του.
Είναι απόφοιτος του Falmouth University (Falmouth School of Art), όπου απέκτησε BA στις Καλές Τέχνες, και κάτοχος MA στη Διοίκηση Τεχνών και Πολιτισμού από το King’s College London. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ομαδικές εκθέσεις και δράσεις στην Κύπρο, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
>> Εγκαίνια Σάββατο 21 Μαρτίου, Edit Gallery, Λεμεσός, 15.00. Διάρκεια έως 2 Μαϊου. Ώρες: Τρίτη – Παρασκευή, 3μ.μ.- 7μ.μ., Σάββατο 10π.μ.-1μ.μ. Τηλ. 25251710.
Σχετικά
Η έκθεση του Bill Viola στη Λεμεσό είναι από εκείνες τις εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις έστω μία φορά
Αν βρεθείς αυτό το διάστημα στη Λεμεσό, αξίζει να βάλεις την έκθεση στη λίστα σου
Η Αλεξάνδρα Πάμπουκα παρουσιάζει ατομική έκθεση στην Πάφο
Το έργο της διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, την παράδοση, την τελετουργία και την έννοια της φροντίδας
Η εικαστικός Μαρίνα Κασσιανίδου παρουσιάζει την εγκατάσταση «Aggregate»
Για την έκθεση «Aggregate», η Μαρίνα Κασσιανίδου εξετάζει τον ίδιο τον εκθεσιακό χώρο ως υλικό δημιουργίας και ως αρχιτεκτονικό και κοινωνικό αντικείμενο
Η isnotgallery και το Almyra παρουσιάζουν τη νέα ομαδική έκθεση του καλοκαιριού
Η έκθεση φέρει τον τίτλο "Προσωρινά για Πάντα / Temporary Forever"
ETKO Street Art Walk: Μία μοναδική βραδινή εμπειρία!
Το ETKO ανοίγει τη Συλλογή Street Art του στο κοινό για μια μοναδική βραδινή εμπειρία
Προσωρινά για Πάντα | Temporary Forever: Η isnotgallery και το Almyra παρουσιάζουν τη νέα ομαδική έκθεση του καλοκαιριού
Σύμφωνα με το concept της φετινής έκθεσης, το καλοκαίρι δεν μένει ποτέ, αλλά επιστρέφει, τακτικά, αξιόπιστα
Το Graphic Stories Vol.12 συνεχίζει το ταξίδι του στην Πάφο
Προβολή ντοκιμαντέρ, διεθνής έκθεση αφίσας και δημιουργικά εργαστήρια στο Μέρος Β΄ του 12ου ConFest Οπτικής Επικοινωνίας
«ΜΟΪΚΑΝΕΣ»: έκθεση φωτογραφίας του Νικόλα Λουκά στο Serena στον Πρωταρά
H έκθεση παρουσιάζει την τοπική κοινωνική πρακτική μέσα από μια ενιαία φωτογραφική έκθεση με installation
Applied Nostalgia: Το Βελιγράδι συναντά τη Λευκωσία μέσα από 40 φωτογραφίες
Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Σέρβου φωτογράφου Νεμάνια Γιοβάνοβιτς και του Κύπριου φωτογράφου Γεώργιου Χαραλάμπους
Οι «Μοϊκάνες» του Νικόλα Λουκά γίνονται έκθεση φωτογραφίας στον Πρωταρά
Μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση φωτίζει το ιδιαίτερο έθιμο των νεαρών των Κοκκινοχωριών λίγο πριν την κατάταξή τους στην Εθνική Φρουρά
H eins gallery αποχαιρετά τη σεζόν με μία όμορφη έκθεση και μία γιορτή
Παράταση έκθεσης: Λεόντιος Τουμπουρής, A disappearing act, an erroneous camouflaging
H πρώτη φορητή μίνι γκαλερί στην Κύπρο, έκανε την εμφάνισή της
Η πρώτη Γκαλερί σε Μικρογραφία στην Κύπρο - Maison des Arts έκανε την πρώτη της δημόσια της εμφάνιση στο RuesCineArt 2026