Δημοσιεύτηκε στις 08 Νοεμβρίου 2023
Δεν θα πέφτατε πολύ έξω αν μαντεύατε ότι η Γαλλία ή η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, από αυτά που μπήκαν στη φετινή λίστα του World's 50 Best.
Αλλά όχι, αυτή η διάκριση πηγαίνει στην Ισπανία, που είχε έξι εστιατόρια στη λίστα με τα 50 καλύτερα. Η Ιταλία είχε πέντε και η Γαλλία τέσσερα, όπως και το Περού (μάλιστα στην πρωτεύουσά του, Λίμα, βρίσκεται το κορυφαίο εστιατόριο για το 2023).
Η Ισπανία έχει μια βαθιά, πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και μια μόνιμη, στιβαρή παρουσία στο World's 50 Best. Το περίφημο εστιατόριο El Bulli, το οποίο έκλεισε το 2011, ήταν Νο. 1 πέντε φορές, από το ξεκίνημα της λίστας το 2002.
Αρκετοί από τους σεφ των ισπανικών εστιατορίων που τιμήθηκαν με τα φετινά βραβεία – όπου η Ισπανία κατέλαβε τις θέσεις 2, 3 και 4, καθώς και τρεις ακόμη στην πρώτη 50άδα – εκπαιδεύτηκαν στο El Bulli υπό τον Ferran Adrià, πρωτοπόρο της μοριακής γαστρονομίας.
Ας δούμε ποια είναι τα έξι εστιατόρια που διακρίθηκαν φέτος:

Disfrutar, Βαρκελώνη (Νο 2 στον κόσμο)
Το Disfrutar, που σημαίνει «απολαμβάνω», διευθύνεται από τρεις σεφ που γνωρίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν στο El Bulli: τον Mateu Casañas, τον Oriol Castro και τον Eduard Xatruch.
Τα μενού γευσιγνωσίας με πιάτα που σύμφωνα με το εστιατόριο έχουν «έντονα μεσογειακή ταυτότητα» ξεκινούν προς το παρόν από 255 ευρώ, χωρίς ποτά. Υπάρχουν δύο διαθέσιμα μενού γευσιγνωσίας. Ένα με τις κλασικές προτάσεις του εστιατορίου – όπως το «πολυσφαιρικό πέστο με φιστίκια και χέλι» – και ένα με πιάτα που δημιουργήθηκαν για την τρέχουσα σεζόν. Το Disfrutar διαθέτει δύο αστέρια Michelin.

DiverXO, Μαδρίτη (Νο 3 στον κόσμο)
«DiverXO Ένα ταξίδι στον ηδονιστικό, άπληστο και δημιουργικό κόσμο του Dabiz Muñoz». Με αυτά τα λόγια περιγράφεται η εμπειρία του DiverXO, όπου το μενού γευσιγνωσίας «Ιπτάμενα γουρούνια» κοστίζει 365 ευρώ, χωρίς τα ποτά (το μοτίβο «ιπτάμενα γουρούνια» επαναλαμβάνεται σε πολλά σημεία του εστιατορίου).
Ο τολμηρός Muñoz κατέχει τρία αστέρια Michelin για το DiverXO, το οποίο διαθέτει πιάτα επηρεασμένα από την Ασία, όπως ο «αστακός Γαλικίας που ξυπνάει στις παραλίες της Γκόα».

Asador Etxebarri, Ατσόντο (Νο 4 στον κόσμο)
Η σχάρα είναι η σπεσιαλιτέ στο Etxebarri, που βρίσκεται σε ένα ρουστίκ κτίριο από πέτρα και ξύλο στους πρόποδες της Χώρας των Βάσκων. Το μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει πλήθος ψητών, από τσορίθο μέχρι αλατισμένο γαύρο.
Η κουζίνα του ιδιοκτήτη-σεφ του Etxebarri, Bittor Arginzoniz, «επικεντρώνεται σε υψηλής ποιότητας πιάτα σχάρας χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη ξύλου (λευκή βελανιδιά, βλαστοί αμπέλου, βελανιδιά από παλιά βαρέλια κλπ), σκεύη που επινόησε ο ίδιος και ένα ασυνήθιστο σύστημα τροχαλιών που του επιτρέπει να ελέγχει τη διαδικασία μαγειρέματος», σύμφωνα με τον οδηγό Michelin, ο οποίος έχει απονείμει στο Etxebarri ένα αστέρι.

Quique Dacosta, Ντένια (Νο 20 στον κόσμο)
Ο σεφ Quique Dacosta δημιουργεί θεατρική, πρωτοποριακή κουζίνα της Βαλένθια στο ομώνυμο εστιατόριό του, βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin. Το τελευταίο του μενού, με τίτλο «Για την Αγάπη της Τέχνης» αποτελείται από τέσσερις πράξεις, σύμφωνα με το World's 50 Best: «μία αφιερωμένη στην περιοχή του, μία στη θάλασσα, μία στην παράδοση και η τελευταία στη "γλυκιά ομορφιά"».
Ανάμεσα στα πιάτα είναι ένα κομψό fideuà, (η τοπική εκδοχή του φιδέ) με σαφράν, μύδια και αυγοτάραχο. Το μενού ξεκινά από 275 ευρώ ανά άτομο, χωρίς ποτά.

Elkano, Χεταρία (Νο 22 στον κόσμο)
Το Elkano ιδρύθηκε το 1964 από τον αείμνηστο Pedro Arregui και ξεκίνησε στην παράκτια πόλη Χεταρία της Χώρας των Βάσκων ψήνοντας ψάρια στη σχάρα. Στην πορεία, το Elkano έθεσε νέα πρότυπα ψησίματος, σύμφωνα με το World's 50 Best. Υπό τον γιο του Pedro, τον Aitor Arregui, το εστιατόριο κέρδισε για πρώτη φορά ένα αστέρι Michelin το 2014.
Το Elkano επιλέγει τα πιο φρέσκα, εποχιακά θαλασσινά με μεγάλη έμφαση στα τοπικά και βιώσιμα προϊόντα. Προσφέρει μενού a la carte, καθώς και ένα μενού πολλαπλών πιάτων, με σταθερή τιμή 200 ευρώ, χωρίς ποτά.

Mugaritz, Σαν Σεμπαστιάν (Νο 31 στον κόσμο)
Ένας άλλος απόφοιτος του El Bulli, ο Andoni Luis Aduriz γιορτάζει τα 25 χρόνια του εστιατορίου του έξω από την πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων.
Το Mugaritz κλείνει για τέσσερις μήνες κάθε χρόνο για να επινοήσει μια νέα εμπειρία για τους πελάτες του. Το τρέχον μενού, που θα είναι διαθέσιμο μέχρι τον Οκτώβριο, κινείται γύρω από την ιδέα «αναμνήσεις του μέλλοντος».
Σχετικά

Η Κύπρος στο ποτήρι: Εργαστήρι γευσιγνωσίας κυπριακού κρασιού στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Mε οδηγό τη συγγραφέα και εκπαιδεύτρια Φλωρεντία Κυθραιώτου

Πατέρας και γιος έκαναν ένα χωριό της Λεμεσού προορισμό για πίτσα
Ένα μοναδικό στο είδος του food truck, που λέγεται ab ovo, φέρνει στον χώρο σου την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα

Το πιο χαλαρό και ανεπιτήδευτο μπαράκι του νησιού, επιστρέφει!
Μοναδικό νησιώτικο σκηνικό, με δροσερά κοκτέιλ, ωραία μουσική και ατμόσφαιρα καλοκαιριού

Δημοφιλές ταβερνάκι της Λευκωσίας "πύρωσε" ξανά τους φούρνους του για το πρώτο οφτό της σεζόν
Ετοιμάσου να απολαύσεις ξανά το αγαπημένο κυπριακό πιάτο του καλοκαιριού

Ταβερνείο Το Ιστορικόν: To success story ενός δημοφιλούς μαγαζιού της πρωτεύουσας (Podcast)
O Κύπρος Πολυκάρπου μοιράζεται στο 6ο επεισόδιο των "The Tasty Stories" όλα εκείνα τα μυστικά της δικής του επιτυχημένης πορείας μέσα από το δημοφιλές ταβερνείο του Αγίου Δομετίου

Η παγωταρία Pahit Ice στην Αγία Νάπα μετακομίζει σε νέα, ανανεωμένη τοποθεσία
Ο χώρος εκείνος άλλαξε μορφή και έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες του αλλιώς

Πρωινός καφές πλάι στο κύμα σε αγαπημένα στέκια της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά
20 επιλογές που είναι must αυτό το καλοκαίρι

Η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί παγκόσμια έλλειψη φυστικιών
Οι παγκόσμιες τιμές των πυρήνων εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο

20 νόστιμα εστιατόρια για μεσημέρι Κυριακής στο βουνό
Εξόρμηση και καλό φαγητό την Κυριακή

Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ στο Παρίσι
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Maison Heloise, διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Αρζεντέιγ, βόρειο προάστιο του Παρισιού

Το La Petite Maison υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα μοναδικό πάρτι
Το πολυβραβευμένο LPM γιορτάζει την άφιξη της νέας σεζόν με το επίσημο opening του μαγευτικού εξωτερικού χώρου του και με ένα εντυπωσιακό πάρτι στις 26 Απριλίου!

Επιστροφή στις πιο όμορφες αυλές της πόλης
Βγαίνουμε στις δροσερές αυλές για καλό φαγητό με την παρέα