Δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023
Το Πετρίδειον Ίδρυμα, στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης του, σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης με τίτλο Re:mix – An Artist’s Choice, στις 14 Οκτωβρίου 2023, και ώρα 19:00, στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική» του Δήμου Πάφου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα σε επίπεδο διοργάνωσης, εφόσον το σκεπτικό της έκθεσης είναι βασισμένο στις λησμονημένες mixed tapes, μάλιστα σε εκείνες τις mixed tapes που κατασκευάζονταν από μια γενιά εφήβων με κυρίαρχο στόχο την ερωτική εξομολόγηση μέσω της μουσικής. Σε αυτό τον ορίζοντα αναφοράς, οι επιμελητές κάλεσαν τους καλλιτέχνες της Πάφου να αναδιφήσουν στο αρχείο τους και να διαλέξουν τα πιο αγαπημένα τους έργα, για μιαν ερωτική εξομολόγηση που, τώρα πια, θα απευθύνεται στον επισκέπτη της έκθεσης, στο κοινό, σε όλους εμάς. Η έννοια του αρχείου, χωρίς να αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση, έχει μιαν ειδική σημασία, υπό την έννοια ότι το «Re:» στον τίτλο της έκθεσης αναφέρεται στη Ρετροσπεκτίβα και δηλώνει την πρόθεση των επιμελητών η έκθεση να έχει και έναν αναδρομικό χαρακτήρα.
Περαιτέρω, και επειδή ο στόχος της έκθεσης είναι να γνωριστούμε ξανά, το κοινό και οι καλλιτέχνες της Πάφου, οι επιμελητές ζήτησαν και μια σύντομη αφήγηση σχετικά με το κάθε έργο, στην οποία θα αναφέρεται το σκεπτικό της επιλογής από τους καλλιτέχνες – γιατί αγαπούν και ξεχωρίζουν το συγκεκριμένο έργο. Ο συνδυασμός των επιμέρους αφηγήσεων, από τον συν-επιμελητή και συγγραφέα Κυριάκο Μαργαρίτη, έδωσε μιαν ιδιότυπη ιστορία όλης της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο, επιχειρώντας να αναδείξει την καλλιτεχνική περιπέτεια και να εμπλουτίσει, ενδεχομένως, τη σχέση του επισκέπτη τόσο με τα έργα, όσο και με τους ίδιους τους δημιουργούς.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Μαξίμ Ανφέροβ, Birute Βάρδα, Βερόνικα Βελίκοντνα, Νίκη Γεωργίου Κυριάκου, Χρίστος Γεωργιάδης, Abi Daker, Έλενα Δανιήλ, Αριστοτέλης Δημητρίου, Κατερίνα Θεοδοσίου, Ιωάννα Ιωάννου, Έλλη Κοντού, Γιώργος Κοτσώνης, Ιλόνα Ζα Κουζνιατσόβα, Αναστασία Κριβένκο, Ραφαέλλα Κωνσταντίνου, Αρσέντη Λισένκοβ, Ιρίνα Μανουκόβσκα, Miriam McConnon, Φωτεινή Μιχαηλίδη, Peter Moore, Ανδρούλα Νεοφύτου, Γιάννης Νικολάου, Ελένη Νικολάου, Μαρία Ξιναρή, Αγγέλα Πισιάρα, Ελίνα Ροδοσθένους, Μαρίνα Σαλιάπινα, Anthony Simper, Κατερίνα Φουκαρά, Χρίστος Φουκαράς, Ιρίνα Χάικα, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Σέργης Χατζηαδάμος, Φωτεινή Χριστοδούλου, Αχιλλέας Χρίστου, Χρίστος Χρίστου, Κωνσταντίνος Χριστοφή.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια και ο γενικός συντονισμός είναι του Γιάννη Σακέλλη
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2023.ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 15:00-19:00
Πληροφορίες στο: Petrideion.exhibitions@gmail.com
Σχετικά
Έκθεση ζωγραφικής και μονοτυπίας Γιόλας Κυριάκου
Με τίτλο «Ίασιμες Πινελιές – Σε ένα αναπάντεχο ταξίδι…»

“Ίχνη Αναμνήσεων”: Έκθεση ζωγραφικής της Λάρας Βενιαμίν
Η Λάρα Σόφι Βενιαμίν παρουσιάζει την 3η ατομική της έκθεση στην γκαλερύ Αποκάλυψη στη Λευκωσία

«Διάφανη Γλυπτική»: Μία ιδιαίτερη έκθεση με γλυπτά από χυτό γυαλί
Ο υαλουργός Σταύρος Κοφτερός στην τέταρτη ατομική του έκθεση συνεργάζεται με τον γιο του, Γιάννη Κοφτερό, καλλιτέχνη και σχεδιαστή!

Η 4η Μπιενάλε Λάρνακας 2025 ανεβάζει αυλαία στη μεγαλύτερη διοργάνωσή της μέχρι σήμερα
Έξι εβδομάδες με εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια θα μεταμορφώσουν τη Λάρνακα σε πολιτιστικό κέντρο

«On the Island of Circe»: Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κυρτή, εκθέτει στην γκαλερί Stand In Line
Ο Κύπριος εικαστικός παρουσιάζει έργα εμπνεσυμένα από την Αίαια της Κίρκης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου εγκαινιάζει την ερευνητική έκθεση «1975-1989, Λευκωσία: ΓΚΑΛΕΡΙ, vol. II»
Η αναδρομή αυτή συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, βίντεο και προφορικές μαρτυρίες γκαλεριστριών

«The Modality and the Differences»: 7 Κύπριοι καλλιτέχνες εκθέτουν στην Isnotgallery
Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Pietro Vannucci στην Περούτζια της Ιταλίας - συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση

Η τέχνη συναντά την προσφορά: Οι Έφη Κκολού και Ανθέμιδα Μελιφρονίδου στηρίζουν το Telethon
Έκθεση Ζωγραφικής “Μέσα από τα δικά μου μάτια”

Διαπλεκόμενες Συνδέσεις: Έκθεση σε δύο διαφορετικούς χώρους
Συμμετέχουν οι Mathieu Devavry, Μαρία Τριλλίδου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ και η Δάφνη Νικήτα


"Ηλιακό Τοπίο": Η έκθεση ζωγραφικής της Μύριας Ευθυμίου στην Λάρνακα
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Αραδίππου

Siesta, η πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Hannah Lüneburg στη Κύπρο
Η Siesta αντλεί έμπνευση από την αγάπη της καλλιτέχνιδας με την χαλαρώτητα και φωτεινότητα που εμπνέουν τα μεσογειακά τοπία