Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2023
Πάει καιρός από τότε που μου γεννήθηκε η επιθυμία να ξαναπάω στην ΕΘΑ. Η πρώτη μου επίσκεψη ήταν πριν αρκετά χρόνια, και από τότε έχω συγκρατήσει τα νόστιμα σουβλάκια και τα καλοφτιαγμένα σιεφταλιά. Η ΕΘΑ Όπως Παλιά, το όμορφο ταβερνάκι στην καρδιά της παλιάς Έγκωμης, διαπρέπει άλλωστε εδώ και χρόνια χάρη στους εκλεκτούς κυπριακούς μεζέδες και τις προσιτές τιμές.
Ευτυχώς, για τους λάτρεις των μεζέδων, τα στοιχεία αυτά είναι δεδομένα μέχρι σήμερα. Ο εσωτερικός χώρος, όμορφα διακοσμημένος με φωτογραφίες και όχι μόνο, και την πέτρα να πρωταγωνιστεί σε σημεία, έχει ακριβώς την εικόνα που περιμένεις από μια παραδοσιακή ταβέρνα που σε άλλες περιπτώσεις συναντάς σε ένα χωριό.
Ο εξωτερικός της χώρος είναι απλός, ολόφωτος, με τα κλασικά καρό τραπεζομάντηλα και τις ξύλινες καρέκλες που σε χρόνο μηδέν φιλοξενούσαν κόσμο που ήρθε να απολαύσει καλό φαγητό. Η φράση ''σε χρόνο μηδέν'', σχεδόν κυριολεκτική αφού πήγαμε από τους πρώτους και πολύ σύντομα η βεράντα έσφυζε από ζωή πριν το καταλάβουμε.
Με αυτά υπόψη, αξίζει να τονίσουμε πως οι μεζέδες έρχονταν σε απρόσμενα γρήγορες ταχύτητες. Τα πολυπόθητα σουβλάκια - σιεφταλιά (καλοψημένα και νόστιμα όπως τα είχα στο μυαλό), λουκάνικα, χαλούμι, μανιτάρια, πουργούρι, σουβλάκια κοτόπουλο, συκώτι βοδινό στη σχάρα και, φυσικά, οι ακαταμάχητες τηγανητές πατάτες τους είναι μερικά από τα πιάτα που απολαμβάνεις στους μεζέδες. Όλα όμως ξεκινούν με μια ωραία, φρέσκια χωριάτικη σαλάτα, αλοιφές και πίτες, αυτά που σου ανοίγουν την όρεξη και πεθυμάς περισσότερο απ' ό,τι περίμενες όταν σκέφτεσαι ''ταβέρνα''.
Η βραδιά εξελίχθηκε με γέλια και φωνές να ακούγονται από τα διπλανά τραπέζια - γέμισε, εννοείται, μέχρι να τελειώσουμε το φαγητό - και όλα σε ένα υπερβολικά φιλικό και παρεϊστικο κλίμα, με άψογο, ευγενικό και γρήγορο σέρβις.
Στην τελική, γι' αυτό πεθυμάς και αγαπάς την ΕΘΑ. Είναι μια χαλαρή έξοδος, μια καθημερινή αν θες, μέσα στην πόλη που σύντομα θα ξεχάσεις πως βρίσκεται παραδίπλα γιατί θα παρασυρθείς από την παρεϊστικη ατμόσφαιρα, και θα χορτάσεις και με το παραπάνω με μεζέδες που θα σε δικαιώσουν για την επιλογή σου.
Συντάκτης: Νάκης Αντωνίου
Σχετικά

Πατέρας και γιος έκαναν ένα χωριό της Λεμεσού προορισμό για πίτσα
Ένα μοναδικό στο είδος του food truck, που λέγεται ab ovo, φέρνει στον χώρο σου την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα

Το πιο χαλαρό και ανεπιτήδευτο μπαράκι του νησιού, επιστρέφει!
Μοναδικό νησιώτικο σκηνικό, με δροσερά κοκτέιλ, ωραία μουσική και ατμόσφαιρα καλοκαιριού

Δημοφιλές ταβερνάκι της Λευκωσίας "πύρωσε" ξανά τους φούρνους του για το πρώτο οφτό της σεζόν
Ετοιμάσου να απολαύσεις ξανά το αγαπημένο κυπριακό πιάτο του καλοκαιριού

Ταβερνείο Το Ιστορικόν: To success story ενός δημοφιλούς μαγαζιού της πρωτεύουσας (Podcast)
O Κύπρος Πολυκάρπου μοιράζεται στο 6ο επεισόδιο των "The Tasty Stories" όλα εκείνα τα μυστικά της δικής του επιτυχημένης πορείας μέσα από το δημοφιλές ταβερνείο του Αγίου Δομετίου

Η παγωταρία Pahit Ice στην Αγία Νάπα μετακομίζει σε νέα, ανανεωμένη τοποθεσία
Ο χώρος εκείνος άλλαξε μορφή και έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες του αλλιώς

Πρωινός καφές πλάι στο κύμα σε αγαπημένα στέκια της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά
20 επιλογές που είναι must αυτό το καλοκαίρι

Η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί παγκόσμια έλλειψη φυστικιών
Οι παγκόσμιες τιμές των πυρήνων εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο

20 νόστιμα εστιατόρια για μεσημέρι Κυριακής στο βουνό
Εξόρμηση και καλό φαγητό την Κυριακή

Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ στο Παρίσι
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Maison Heloise, διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Αρζεντέιγ, βόρειο προάστιο του Παρισιού

Το La Petite Maison υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα μοναδικό πάρτι
Το πολυβραβευμένο LPM γιορτάζει την άφιξη της νέας σεζόν με το επίσημο opening του μαγευτικού εξωτερικού χώρου του και με ένα εντυπωσιακό πάρτι στις 26 Απριλίου!

Επιστροφή στις πιο όμορφες αυλές της πόλης
Βγαίνουμε στις δροσερές αυλές για καλό φαγητό με την παρέα

Pelican restaurant: Μία ψαροταβέρνα, μία ιστορία... κι ένας πελεκάνος που την έκανε θρύλο!
Με γεύσεις που κρατούν την παράδοση δεκαετιών