Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 14ος διαγωνισμός για την ανάδειξη του Καλύτερου Σομελιέ Ευρώπης και Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο μεταξύ 15-19 Νοεμβρίου 2021, από τον Διεθνή Σύνδεσμο Οινοχόων ASI (Association de la Sommellerie Internationale) και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων.
Συμμετέχοντες από 32 ευρωπαϊκές και δύο αφρικανικές χώρες βρέθηκαν στη Λεμεσό, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κορυφαία αυτή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια. Θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά, ο φετινός διαγωνισμός άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, με τον τίτλο του πρωταθλητή να κρίνεται στις λεπτομέρειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι επαγγελματίες οινοχόοι, οι οποίοι εργάζονται στα καλύτερα εστιατόρια των χωρών απ’ όπου προέρχονται. Στην όλη διοργάνωση βοήθησαν και 30 οινοχόοι, μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου, από 11 χώρες της Ευρώπης.
Μετά από μία σειρά δύσκολων δοκιμασιών που απαιτούσε ο τελικός, ο οποίος έγινε στις 19 Νοεμβρίου στο Ριάλτο και τον παρακολούθησαν αρκετοί φίλοι του οίνου ζωντανά από το θέατρο, αλλά και χιλιάδες άλλοι διαδικτυακά, Καλύτερος Σομελιέ Ευρώπης και Αφρικής για το 2021 ανακηρύχθηκε ο Ιταλός Salvatore Castano. Η Nina Jensen από τη Δανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση και ο Suvad Zlatic από την Αυστρία την τρίτη θέση.
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων, Γιώργος Κασσιανός, δήλωσε «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι η διοργάνωση αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού διεθνώς πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας. Με αφορμή τον Διαγωνισμό, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε πέραν των 150 επισκεπτών από 33 διαφορετικές χώρες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν την αυθεντική κυπριακή φιλοξενία, να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού και κυρίως να γευτούν τις μοναδικές ποικιλίες του κυπριακού κρασιού, πραγματοποιώντας επισκέψεις στα οινοποιία της Κύπρου και στα διάφορα εργαστήρια που οργανώθηκαν. Τέτοιες διοργανώσεις διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την Κύπρο στο εξωτερικό, δημιουργώντας ταυτόχρονα πολύτιμες συνεργασίες και συνέργειες».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής του διαγωνισμού, Olivier Poussier, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την όλη διοργάνωση του διαγωνισμού.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του ASI, του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς επίσης και διαφόρων ξένων φορέων. Τη φιλοξενία ανέλαβαν τα ξενοδοχεία Four Seasons και Mediterranean. Χορηγοί του διαγωνισμού ήταν το Pralina Experience, το Οινοποιείο Κυπερούντα, οι εταιρίες Πήγασος και Alchemy, τα οινοποιεία Lambouri, Vasilikon Kathikas, Ezousa, Vouni Panayias, Makarounas, Tsangarides, Nelion, Yiaskouris, Zambartas, Gerolemo, Vlassides, KEO Ktima Malia, Tsiakkas, LOEL, Oenou Yi Ktima Vassiliades, καθώς επίσης και η Μπύρα Λέων και Volcán Tequila της εταιρείας Φώτος Φωτιάδης διανομείς Λτδ.
Σχετικά

Πήγαμε πρώτοι στο Seline, το νέο rooftop της Λευκωσίας
Και σου μεταφέρουμε εικόνες κι εντυπώσεις!

Ένα μεζεδοπωλείο-όαση στο πολύβουο κέντρο της πρωτεύουσας σε περιμένει για αυθεντικό ελληνικό φαγητό
O Λούκουλλος επέστρεψε και φέτος στην αυλή

Ραντεβού στην αυλή: 13 ταβέρνες στη Λευκωσία για νόστιμα μεζεδάκια
Γνωστές ή πιο «κρυμμένες», μικρές ή λίγο πιο μεγάλες, πλακόστρωτες ή με γρασίδι, νόστιμες και αεράτες

Δύο γαστρονομικές βραδιές με τον διάστερο Arnaud Bignon στη Λεμεσό
Ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin σεφ θα παρουσιάσει ένα ειδικό μενού στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο Anaïs του City of Dreams Mediterranean

Η τιμή και τα συνοδευτικά του οφτού σε 10 top ταβερνάκια του νησιού
Πού τρως καλοφτιαγμένο οφτό κλέφτικο στο νησί και πόσα θα το πληρώσεις

Οι 11 νέες αφίξεις και όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Το καλοκαίρι κρατά ψηλά το γαστρονομικό μας ενδιαφέρον με πολλά και άκρως συναρπαστικά νέα

Δωρεάν λουκουμάδες για όλους, για μία ημέρα!
Ο Λούκουμαν έχει γενέθλια και σε κερνάει (μα τι άλλο;) λουκουμάδες

Το Taste Atlas προτείνει διακοπές στις καλύτερες περιοχές στον κόσμο για φαγητό
Η ελληνική που ξεχωρίζει

Πάμε για τυφλή γευσιγνωσία κρασιού σε ένα υπέροχο οινοποιείο στο χωριό
Δοκιμάζουμε κρασιά χωρίς όραση... μόνο με όσφρηση και γεύση

Μία Τετάρτη γεμάτη μωροκανέλα, τη σπάνια κυπριακή ποικιλία κρασιού
5 ετικέτες για να γνωρίσεις την ποικιλία και τις δυνατότητέ της

Nobu Matsuhisa: Η Κύπρος θα φιλοξενήσει για δύο μέρες τον μεγαλύτερο star chef του κόσμου
Για μία αποκλειστική γαστρονομική εμπειρία

Το Ιστορικόν: Το ταβερνείο-σταθμός του Αγίου Δομετίου ανοίγει και Δευτέρα βράδυ
Βραβευμένο, αυθεντικό και πάντα μερακλίδικο, το Ιστορικόν προσαρμόζει το ωράριό του για το καλοκαίρι, παραμένοντας κλειστό Κυριακή μεσημέρι – μέχρι τον Οκτώβριο.