Δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2017
Ο Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης Γιάννης Κουνέλλης, επηρέασε την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη όσο λίγοι.
Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1936 στην Πειραιά και από την δεκαετία του 1950 είχε επιλέξει ως τόπο παραμονής του την Ιταλία.
Αρχικά φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, ενώ στην δεκαετία του 1960 αφιερώθηκε κυρίως στη ζωγραφική, επεκτείνοντας στη συνέχεια το έργο του και στη γλυπτική. Η εμφάνισή του στο χώρο της σύγχρονης τέχνης συνδέθηκε με ένα ιδιότυπο, πολύ προσωπικό πλαστικό λεξιλόγιο που αρχικά προέβαλε ως κωδικοποιημένη γραφή, υπό τη μορφή γραμμάτων και εξισώσεων, και κατέληξε ακολούθως στη δημιουργία εικόνων από το πιο πρόσφατο βιομηχανικό-αστικό παρελθόν.
Οι κριτικοί τέχνης τον θεωρούσαν έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λεγόμενης «arte povera», που παρουσιάστηκε με αυτό το όνομα για πρώτη φορά από τον Ιταλό τεχνοκριτικό Τζερμάνο Τσελάντ.
Ο διεθνούς φήμης εικαστικός είχε παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων, κυρίως στο εξωτερικό.
Το 2005, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον τίμησε με τη διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του μοντερνισμού.
Σχετικά

15 (ξεχωριστές) εικόνες από την έκθεση που πρέπει να δεις αυτό το καλοκαίρι
Πήγαμε στα εγκαίνια της έκθεσης "Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί”, που φιλοξενείται στο υπέροχο Almyra Hotel

«Το μήνυμα των χρυσαλλίδων»: Η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Αρχαίο Κάστρο Κολοσσίου
Σε επιμέλεια της Στέλλας Χριστοφή


«Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…»: Η νέα, ομαδική έκθεση από την Isnotgallery και το Almyra Hotel
Οι 17 καλλιτέχνες που συμμετέχουν

Κλείνει σήμερα η έκθεση με τις σπάνιες φωτογραφίες των Κυπρίων στην Αίγυπτο
«Το Ταξίδι για την Ιθάκη» – Φωτογραφική Έκθεση και Αναμνήσεις των Κυπρίων της Αιγύπτου (1920–1970)

The Unframed 70s: Έκθεση έργων του Γκλυν Χιουζ ως βιωματική εμπειρία
Αυτή η έκθεση δεν παρουσιάζει ένα αρχείο· ανασυστήνει ένα είδος βιωματικής μαρτυρίας που ακόμη δεν έχει ειπωθεί πλήρως.

Η Cypria Auctions επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι με μια ξεχωριστή δημοπρασία
Μια δημοπρασία που δεν αναδεικνύει απλώς έργα τέχνης, αλλά ανοίγει περάσματα σε κόσμους πνευματικούς, συμβολικούς και εσωτερικούς.

Art Drops for Love Drops: Η νέα έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Παπαριστοτέλους
Μία έκθεση αφιερωμένη στην αγάπη, τη μνήμη και τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

Η Κύπρος φιλοξενεί έργα περισσότερων από 150 καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου
Μια πολύ σημαντική έκθεση, με θέμα "Τεχνικές Χαρακτικής"

"Unseen Gaze": Μια εικαστική αποκάλυψη που εντυπωσίασε τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο
Το Ινστιτούτο Κύπρου προσκαλεί το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και την τέχνη

«CUTS 2025»: Η έκθεση των τελειόφοιτων από το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ
Μία ομαδική έκθεση από νέα ταλέντα

Έκθεση φωτογραφίας «Ένας χρόνος στην Ινδία του 1960» μέσα από τον φακό της Nomi Rowe
Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Λεμεσός