Δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2025
Η άφιξη του «Τατά» στον χάρτη των σουβλακιών της πόλης δείχνει πως το αγαπημένο μας street food μπορεί να παρουσιαστεί αλλιώς: με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με μια πιο μοντέρνα αισθητική.
Βρεθήκαμε στο νέο σουβλατζίδικο της λεωφόρου Στροβόλου μία δροσερή Τετάρτη βράδυ για να δοκιμάσουμε το σουβλάκι της πολυαναμενόμενης νέας άφιξης της πρωτεύουσας. Οι προσδοκίες μας υψηλές αφού πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα βρίσκονται τα αδελφια Γιώργος και Χρίστος Χειμωνίδης που έχουν βάλει την σφραγίδα τους στα επιτυχημένα εστιατόρια Salt & Fire, Cor και Biga.

Το μενού μικρό και περιεκτικό αφού εδώ έρχεσαι για να φας αποκλειστικά σουβλάκι στην παφίτικη μονούα πίτα, την κανονική παφίτικη και την ενισχυμένη. Παράλληλα, θα βρεις στο μενού 3 διαφορετικές σαλάτες, τηνανητές πατάτες, ξυδάτα, αλοιφές, γιαούρτι και λουκουμάδες για το τέλος.
Στο τραπέζι, ξεκινώντας το γεύμα μας ήρθαν όλα τα κλασικά της κυπριακής κουζίνας, με μια φρεσκάδα που έκανε τη διαφορά. Το χοιρινό σουβλάκι ήταν καλοψημένο, ζουμερό, με σωστά ισορροπημένο αλάτι και μυρωδικά. Οι σεφταλιές είχαν τραγανό περίβλημα και πλούσια γέμιση, χωρίς περιττά λίπη, κάτι που σπάνια συναντάς. Το κοτόπουλο σουβλάκι, μαριναρισμένο και ψημένο σωστά, παρέμεινε τρυφερό και γεμάτο γεύση.

Συνοδευτικά, η κυπριακή σαλάτα ξεχώρισε: φρεσκάδα από τη μεγλιστιρίδα, γλύκα από την ώριμη ντομάτα και δροσιά από το χαλίτζι, μια τριάδα που έδεσε αρμονικά. Οι πατάτες τηγανητές ήρθαν τραγανές και καλοτηγανισμένες, ενώ οι σάλτσες – ταχίνι και τζατζίκι – φρέσκες, με έντονη γεύση και σωστή υφή. Το χαλλούμι στη σχάρα ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή του μενού: σωστό ψήσιμο, με την εξωτερική επιφάνεια καλοψημένη και το εσωτερικό να παραμένει μαλακό.
Για να συνοδέψουμε, επιλέξαμε κυπριακή craft draft μπίρα, που ταίριαξε ιδανικά με τις έντονες γεύσεις του τραπεζιού, δίνοντας την απαραίτητη ισορροπία.


Ο χώρος
Εκεί που διαφοροποιείται πραγματικά ο «Τατάς» είναι ο χώρος. Μοντέρνος, μίνιμαλ, με καθαρές γραμμές και μια μεγάλη μοναστηριακή τάβλα στο κέντρο που δημιουργεί αίσθηση κοινότητας. Οι χαμηλοί πάγκοι και τα εξωτερικά τραπεζάκια προσφέρουν επιλογές για πιο χαλαρή διάθεση. Δεν θυμίζει σε τίποτα το τυπικό σουβλατζίδικο – μοιάζει περισσότερο με μια νέα πρόταση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το παραδοσιακό σουβλάκι στο σήμερα.


Ο Τατάς αποδεικνύει ότι το σουβλάκι δεν χρειάζεται να είναι απλώς «γρήγορο φαγητό». Μπορεί να είναι προσεγμένο, ισορροπημένο και γευστικό, χωρίς να χάνει την ταυτότητά του. Ένα νέο στέκι που αξίζει να δοκιμάσεις, ειδικά αν θέλεις να δεις την αγαπημένη κυπριακή παράδοση μέσα από έναν πιο σύγχρονο φακό.
(22435377) Λεωφόρος Στροβόλου 136, Στρόβολος, Λευκωσία. Δ-Κ 12.00-15.00 & 18.00-23.30.
Instagram: otatassouvlaki
Σχετικά
Δοκιμάσαμε δύο ελληνικά μεζεδοπωλεία που αξίζει να επισκεφθείς στο Κολωνάκι
Η «Μπιρμπίλω» και το «Κιουζίν» σερβίρουν Ελλάδα με άποψη
Ένα κυπριακό οινοποιείο ανάμεσα στα 15 πιο σύγχρονα παγκοσμίως
Εκεί όπου το τοπίο, η παράδοση και η εμπειρία συναντιούνται
Η Αφροδίτη Κωνσταντή από το Οινοποιείο Βασιλικόν κατεβαίνει στη Λευκωσία
Το Rous παρουσιάζει το Ιστορικό Οινοποιείο Βασιλικόν από το χωριό Κάθηκας, για μία μοναδική γαστρονομική βραδιά
Αυτή την Τετάρτη, σε μια σπάνια κάθετη γευσιγνωσία, εξερευνούμε το Ξυνιστέρι Κυπερούντας
Μία βραδιά οινικής εμπειρίας στα 7 Κλειδιά
O Βίκτωρ σερβίρει ναπολιτάνικη πίτσα σε ένα όμορφο εστιατόριο στο κέντρο
Ο γνωστός Roussos Pizza που έστηνε το food truck του στην Αραδίππου, μόλις απέκτησε τον νέο του χώρο
Το ιστορικό Panais bar της Πάφου ξαναγεννιέται με νέο όνομα, νέα αύρα και την ίδια ψυχή
Από το 1960 υπήρξε σημείο αναφοράς για την πόλη. Σήμερα, το θρυλικό Panais bar μεταμορφώνεται σε έναν χώρο όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη αισθητική, με επίκεντρο την ποιότητα, τη φιλοξενία και την αγνότητα των γεύσεων
Ένα value for money εστιατόριο για μεσημεριανό, με απλά αλλά όχι συνηθισμένα πιάτα
Επισκεφθήκαμε το ελληνικό εστιατόριο που έγινε talk of the town προτού ακόμα ανοίξει τις πόρτες του κι έκανε προορισμό την οδό Βασιλέως Παύλου
Αυτό είναι το νέο στέκι της Έγκωμης που κάνει τη Λευκωσία να μυρίζει φρεσκοψημένο και κανέλα
Από τα pop-ups του Χαρατσιού στη δική τους φωλιά στην Έγκωμη, η Ιωάννα και ο Αντρέας Μανώλη δίνουν νέα γεύση στο artisan baking της πόλης
The Loop: Το εστιατόριο όπου το brunch γίνεται εμπειρία
Νόστιμο, φρέσκο φαγητό με όμορφη ατμόσφαιρα και προσωπική εξυπηρέτηση
Στην καρδιά της Πάφου, θα βρεις το Éθος Vin Soirée
Ένα μέρος όπου το φαγητό, το κρασί, η μουσική και η φιλοξενία συναντιούνται για να δημιουργήσουν την ιδανική ατμόσφαιρα
50 επλογές για φαγητό, καφέ, ποτό και γλυκό στον Πρωταρά τον Νοέμβριο
Τα σποτ που θα σε περιμένουν και τον φετινό χειμώνα