Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2025
Η Ανθούλα Σημαδιακού εκθέτει στην Πάφο, την πόλη που μεγάλωσε, με την έκθεση ζωγραφικής “Περιπλανώμενη – Στάση στην Πάφο”, στην Πινακοθήκη Χάνι του Ιμπραήμ. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 26 Σεπτεμβρίου 2025, στις 19:30, από την ζωγράφο Σούλα Λειψού-Γιάγκου. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2025, με ώρες λειτουργίας 10:00–14:00 και 17:00–21:00.
Με μοναδική δημιουργική προσέγγιση, η πολυταξιδεμένη ζωγράφος, εντυπωσιασμένη από διαφορετικές κουλτούρες και απρόσμενες ανθρώπινες συναντήσεις, εκφράζει στα έργα της τη βαθιά αφοσίωση της στην αποτύπωση της ανθρώπινης ψυχής. Η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι πλούσιο σε εικόνες, συναισθήματα και αλήθειες. Κάθε χαμόγελο, ματιά και ρυτίδα που χρωματίζει, καταγράφηκε στα περάσματα του Νεπάλ και στις διαδρομές της Αφρικής, περιηγήσεις που χάραξαν μέσα της άπειρες εκδοχές χρωμάτων και εκφράσεων.

Στα έργα της, γεμάτα ένταση και ζωντάνια, η ζωγράφος συνδυάζει τη χρήση διαφορετικών υλικών και μεικτών τεχνικών όπως ακρυλικό, κάρβουνο, μελάνια, gouache, κολάζ και μονοτυπίες. Επικεντρώνεται στη δυναμική χρήση των χρωμάτων, αποβλέποντας στην απόδοση ζωηρότητας και εκρηκτικής έκφρασης, άλλοτε με αφαιρετική και άλλοτε με συγκεκριμένη προσέγγιση. Η Ανθούλα αναφέρει: «Στόχος μου δεν είναι να απεικονίσω συγκεκριμένα πρόσωπα ή μορφές αλλά να προσκαλέσω το θεατή να αγκαλιάσει την ομορφιά της διαφορετικότητας και να αισθανθεί τις αλήθειες της ανθρώπινης ψυχής».
Η Ανθούλα μεταφέρει στα έργα της τις συναισθηματικές της εντυπώσεις και παρουσιάζει την ομορφιά και την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου πνεύματος, σε μια εμπειρία που αγγίζει την καρδιά, ξυπνά τις αισθήσεις και αποκαλύπτει το χρώμα της ψυχής της.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Η Ανθούλα Σημαδιακού κατάγεται από την κατεχόμενη Πάνω Ζώδια, μεγάλωσε στην Πάφο και σήμερα ζει στη Λευκωσία. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ, κατέχει πτυχίο BSc Financial Services Management, καθώς και τον επαγγελματικό τίτλο Certified Fraud Examiner (CFE). Για 25 χρόνια εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα και σήμερα δραστηριοποιείται ως σύμβουλος, εκπαιδεύτρια και coach.
Η αγάπη της για τη ζωγραφική αναπτύχθηκε με την ενθάρρυνση της καθηγήτριας τέχνης της στο σχολείο, της ζωγράφου Σούλας Λειψού-Γιάγκου. Η συνάντησή της με τον ζωγράφο Νικόλα Παναγή, αναζωπύρωσε τη φλόγα της δημιουργικότητας μέσα της και έτσι εντάχθηκε στη σχολή ζωγραφικής του, “Art Studio”, όπου εξερεύνησε τον κόσμο της έκφρασης και των συναισθημάτων μέσα από την τέχνη. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ το 2024 παρουσίασε την πρώτη της ατομική έκθεση "Περιπλανώμενη" στο Ε.ΚΑ.ΤΕ. στη Λευκωσία, αντλώντας έμπνευση από τα ταξίδια της στο Νεπάλ και την Αφρική. Την ίδια χρονιά, έργα της συμπεριλήφθηκαν στο 101 Artbook: Women Artist On the Rise, Portrait Edition, αναδεικνύοντάς την ως ανερχόμενη παρουσία στη σύγχρονη τέχνη.

Η Ανθούλα αποτυπώνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες της με έναν πολυδιάστατο τρόπο. Πειραματίζεται διαρκώς με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, αναζητώντας νέες μορφές έκφρασης. Αγαπά τις ακρυλικές μπογιές, με το κάρβουνο να έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της, αφού, ακουμπώντας τον καμβά με τα μαυρισμένα από το κάρβουνο χέρια της, εναποθέτει την ψυχή της και δίνει έναν απόκρυφο χαρακτήρα στα έργα της. Προσθέτοντας μελάνια, παστέλ, gouache και κολάζ δημιουργεί έργα γεμάτα ζωντάνια, ένταση και δυναμισμό. Τα ζωηρά χρώματα είναι η υπογραφή των έργων της ενώ, με την έλλειψη περιορισμών σε γραμμές και καλούπια εκφράζεται ελεύθερα, αντικατοπτρίζοντας την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων της. Τα έργα της, κάποτε αφαιρετικά και άλλοτε πιο συγκεκριμένα, με ειλικρίνεια φέρνουν στο φως συναισθήματα ψυχής.
Μικρές και μεγάλες χαρές συνθέτουν το πανέμορφο σύμπαν της, ένα σύμπαν γεμάτο αγάπη, περιπέτεια και ζεστασιά. Η δίψα για εξερεύνηση την οδηγεί σε όμορφες γειτονιές του κόσμου ενώ η φύση, ο ήλιος και η θάλασσα της Κύπρου είναι ανεξίτηλος θησαυρός στην ψυχή της. Στο πλάι της, πάντα, οι φίλοι, η οικογένεια και η σκυλίτσα της η Μόνα, μια αγκαλιά στήριξης και αγάπης.
Δείτε περισσότερα έργα της ζωγράφου εδώ.
-
Χάνι του Ιμπραήμ
26 Σεπτεμβρίου - 28 Σεπτεμβρίου 2025
Σχετικά
Έκθεση Ιρανικής και Λιβανέζικης Τέχνης για το Τραύμα και την Ανθεκτικότητα στη The Gallery 45
Η Αυλαία πίσω από την Ανθεκτικότητα
Η εικαστική πρόταση του Κίκου Λανίτη με τίτλο “Portraits in Transition”
Ραγδαίες αλλαγές της εποχής μας μέσα από το ανθρώπινο πρόσωπο
Η Gallery 45 παρουσιάζει μια έκθεση ιρανικής και λιβανέζικης τέχνης
Τίτλος της «Η Αυλαία πίσω από την Ανθεκτικότητα», και θέμα της οι έννοιες του τραύματος και της ανθεκτικότητας μέσα από το βλέμμα σύγχρονων Ιρανών και Λιβανέζων καλλιτεχνών
«Crafting Continuity»: H 3ήμερη δικοινοτική έκθεση που φέρνει κοντά Κύπριους σχεδιαστές και δεξιοτέχνες τεχνίτες
Η έκθεση φέρνει κοντά νέους Κύπριους σχεδιαστές και δεξιοτέχνες τεχνίτες από όλη την Κύπρο και τη διασπορά, ενωμένους από ένα κοινό πάθος για τη διατήρηση και επανερμηνεία παραδοσιακών τεχνικών
Έκθεση ζωγραφικής και μονοτυπίας Γιόλας Κυριάκου
Με τίτλο «Ίασιμες Πινελιές – Σε ένα αναπάντεχο ταξίδι…»
“Ίχνη Αναμνήσεων”: Έκθεση ζωγραφικής της Λάρας Βενιαμίν
Η Λάρα Σόφι Βενιαμίν παρουσιάζει την 3η ατομική της έκθεση στην γκαλερύ Αποκάλυψη στη Λευκωσία
Η 4η Μπιενάλε Λάρνακας 2025 ανεβάζει αυλαία στη μεγαλύτερη διοργάνωσή της μέχρι σήμερα
Έξι εβδομάδες με εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια θα μεταμορφώσουν τη Λάρνακα σε πολιτιστικό κέντρο
«On the Island of Circe»: Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κυρτή, εκθέτει στην γκαλερί Stand In Line
Ο Κύπριος εικαστικός παρουσιάζει έργα εμπνεσυμένα από την Αίαια της Κίρκης
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου εγκαινιάζει την ερευνητική έκθεση «1975-1989, Λευκωσία: ΓΚΑΛΕΡΙ, vol. II»
Η αναδρομή αυτή συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, βίντεο και προφορικές μαρτυρίες γκαλεριστριών
«The Modality and the Differences»: 7 Κύπριοι καλλιτέχνες εκθέτουν στην Isnotgallery
Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Pietro Vannucci στην Περούτζια της Ιταλίας - συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση
Η τέχνη συναντά την προσφορά: Οι Έφη Κκολού και Ανθέμιδα Μελιφρονίδου στηρίζουν το Telethon
Έκθεση Ζωγραφικής “Μέσα από τα δικά μου μάτια”
Διαπλεκόμενες Συνδέσεις: Έκθεση σε δύο διαφορετικούς χώρους
Συμμετέχουν οι Mathieu Devavry, Μαρία Τριλλίδου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ και η Δάφνη Νικήτα