Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιουνίου 2025
Το Ινστιτούτο Κύπρου προσκαλεί το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και την τέχνη, με την παρουσίαση της έκθεσης “Unseen Gaze – The Hidden Portrait under Titian's Ecce Homo”, μια εικαστική αποκάλυψη που εντυπωσίασε τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο.
Το “Αθέατο Βλέμμα” ενός αγνώστου έργου του Τιτσιάνο, του μεγάλου δασκάλου της Αναγέννησης (1570), το οποίο βρισκόταν κρυμμένο για αιώνες κάτω από τον διάσημο πίνακα Ecce Homo του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης, αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας», του Ινστιτούτου Κύπρου, με τη χρήση πρωτοποριακών απεικονιστικών τεχνικών και σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης υλικών.
Η καινοτόμος αυτή διαδικασία, η οποία προσφέρει έδαφος για νέες εικαστικές και ερευνητικές προσεγγίσεις, έκανε το γύρο του κόσμου, μέσω των μεγαλύτερων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, φέρνοντας στο προσκήνιο τον καταλυτικό ρόλο της επιστήμης στην μελέτη της τέχνης.
Η έκθεση, μετά την επιτυχή παρουσίαση της στη Λεμεσό, φιλοξενείται στο Κτήριο Fresnel του Ινστιτούτου Κύπρου, στη Λευκωσία, έως τις 30 Ιουνίου 2025, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό - και ειδικότερα για τους μαθητές - να ανακαλύψουν τις τεχνικές ανάλυσης έργων τέχνης, να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στο πρωτότυπο έργο και τη σύγχρονη επαναδημιουργία του, και να αναγνωρίσουν τη δύναμη της τεχνολογίας να αποκαλύπτει εικαστικά μυστικά που παρέμεναν αθέατα για αιώνες.
Ο Διευθυντής των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας», του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Νικόλας Μπακιρτζής ανέφερε: «Η αποκάλυψη του «Αθέατου Βλέμματος» του αγνώστου πορτραίτου του Τιτσιάνο, το οποίο φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Κύπρου, είναι αποτέλεσμα μιας μοναδικής διεπιστημονικής μεθοδολογικής προσέγγισης που γεφυρώνει την επιστήμη με την τέχνη. Μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών απεικόνισης και ανάλυσης, η ερευνητική μας ομάδα κατόρθωσε να χαρτογραφήσει την υλική δομή και τη στρωματογραφία του έργου. Έτσι, αποκαλύφθηκαν στοιχεία αόρατα στο γυμνό μάτι, τα οποία παρέμεναν κρυμμένα για αιώνες κάτω από τη σύνθεση του Τιτσιάνο «Ecce Homo”. Η επιστήμη εδώ δεν λειτουργεί μόνο ως εργαλείο τεκμηρίωσης, αλλά και ως μέσο καλλιτεχνικής αποκάλυψης, δίνοντας νέα ζωή και νόημα σε ένα αριστούργημα της Αναγέννησης».
>> Μέχρι τις 30 Ιουνίου, Κτήριο Fresnel, Iνστιτούτο Κύπρου, Λευκωσία.
Τρ.– Παρ. 09.00 – 13.00 & 15.30 – 18.00 (Για το κοινό με ξεναγήσεις στις 16.00 και 17.00) Σάβ. 10.30 – 13300
Πληροφορίες 22208700
-
Ινστιτούτο Κύπρου (The Cyprus Institute)
05 Ιουνίου - 30 Ιουνίου 2025
Σχετικά
Electric Dreams: Η νέα, ομαδική έκθεση της Isnotgallery
Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν ένα μωσαϊκό κοινωνικών και προσωπικών αφηγήσεων
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Η XeniArtSpace παρουσιάζει τον νέο της εκθεσιακό χώρο και αποκαλύπτει την εικαστική εμπειρία Dreamscapes
Μνημειώδης πίνακας του Anselm Kiefer για πρώτη φορά στην Κύπρ
NYX Hotel Limassol × Παγκύπριος Σύνδεσμος Καλλιτεχνών «Τέχνη Δίχως Σύνορα»
Ομαδική Έκθεση με τίτλο Light and Shadows
Το πρόγραμμα φιλοξενίας MAKERsHOUSE 2025 αναδεικνύει για 5η χρονιά την δημιουργία, την καινοτομία και την έμπνευση
Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώνεται με τους δημιουργούς να παρουσιάζουν τα τελικά τους έργα σε μια μοναδική έκθεση στο Youth Makerspace Larnaka, στις 7 Δεκεμβρίου
December: Ομαδική έκθεση με 29 καλλιτέχνες στην γκαλερί Stand in Line – Art Space
Η γκαλερί Stand in Line – Art Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “December” σε επιμέλεια του Canopy Studio, με 29 συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή
Πίνακας του Ρούμπενς πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 2.3 εκατ. ευρώ
Το έργο ήταν κρυμμένο για περισσότερους από τέσσερις αιώνες σε μια παριζιάνικη έπαυλη
“Spinning a tale” από Margo της Μάρθας Χριστοδουλίδου
Mια συλλογή από υφαντά, κεντημένα και κροσέ κομμάτια
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home»
Στις 30 Δεκεμβρίου 2025 ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκθεσης του προγράμματος «Face Forward …into my home», στον 1ο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Το 125 Space παρουσιάζει την έκθεση In Parallel: Conversations on Love, Life & Light
Μια ομαδική παρουσίαση που συγκεντρώνει έργα των Fernando de Ana, Antonia Figueiredo, David Hanley (DaHexd) και Kiama Lisani
Συνεχίζονται οι προβολές της σειράς "Art in the City" του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Οι προβολές μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο των Κυπρίων εικαστικών καλλιτεχνών