Δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2024
Κείμενο/φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδούλου
Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα παρουσίασαν μία μεγάλη πνευματική και επιστημονική ανάπτυξη. Σπουδαίοι άνθρωποι του λόγου, των τεχνών και των επιστημών έδρασαν μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο ακμής του πολιτισμού αλλά και της επιστήμης.
Τα ευρωπαϊκά καφέ εκείνης της εποχή λειτουργούσαν ως χώροι συγκέντρωσης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών αυτών των σπουδαίων προσωπικοτήτων της Ευρώπης. Ποιητές, ζωγράφοι, λογοτέχνες, γιατροί, επιστήμονες αλλά και ανθρώποι της αστικής κοινωνίας της Ευρώπης συναντιούντας σε αυτά τα "καφενεία" της εποχής που λειτουργούσαν ως δεξαμενές ιδεών, λόγου και τέχνης.
Μία από τις σημαντικότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης εκείνης της εποχής ήταν και η Βιέννη, ένα μεγάλο πνευματικό κέντρο του 19ου και 20ου αιώνα όπου συγκεντρώνοντας προσωπικότητες από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
Πρόσφατα, βρεθήκαμε στη χριστουγεννιάτικη Βιέννη, ανάμεσα σε μαγευτικά Christmas Markets και παραμυθένια εορταστικά τοπία, στολισμένα με μυριάδες φώτα και λαμπιόνια. Η Βιέννη την περίοδο των Χριστουγέννων μεταμορφώνεται σε ένα μαγευτικό μέρος με φόντο τα αριστοτεχνικά, ιστορικά της κτήρια, τα εμβληματικά της μουσεία και όλα εκείνα τα στοιχεία που κατατάσσουν την αυστριακή πρωτεύουσα ανέμεσα στις ωραιότερες πόλεις της Βιέννης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον του τότε και του σήμερα στη Βιέννη θα συναντήσεις ένα από τα παλαιότερα καφέ της Ευρώπης, ένα σημείο αναφοράς της πόλης που συνενώνει το πνευματικό της χθες με το υψηλό βιοτικό επίπεδο του σήμερα. Ο λόγος για το εμβληματικό και ιστορικό Cafe Central στην οδό Χέρενγκασε 14 (Herrengasse 14) της Βιέννης στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα (1. Bezirk) σε κοντινή απόσταση από το ανάκτορο Χόφμπουργκ (Hofburg) των Αψβούργων αυτοκρατόρων.
Για να αποφύγουμε την μεγάλη ουρά των επίδοξων επισκεπτών του που περιμένουν υπομονετικά, ίσως και για ώρες, κάναμε κράτηση πολύ εύκολα και γρήγορα μέσω της σελίδας του που την βρίσκεις στα social media.

Σε αυτό το καφέ στις αρχές του 20ου αιώνα σύχναζε μία ομάδα συγγραφέων και λογοτεχνών, που ονομαζόταν “Νέα Βιέννη” (Jung Wien). Η ομάδα σύχναζε και σε άλλα καφέ της πόλης εκτός από το Τσεντράλ και γι’ αυτό είναι γνωστοί και ως “λογοτέχνες του βιεννέζικου καφενείου”.
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα πέρασε σωρεία πνευματικών αλλά και ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ, Λέων Τρότσκι, Βλαντιμίρ Λένιν ακόμη και ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο πιο όμως συχνός θαμώνας ήταν ο ποιητής Πέτερ Άλτενμπεργκ, γνωστός και ως “Σωκράτης της Βιέννης”. Ο Άλτενμπεργκ είχε μετατρέψει το καφέ σε δεύτερό του σπίτι και είχε μάλιστα δώσει τη διεύθυνση του καφέ για να λαμβάνει εκεί την αλληλογραφία του. Το καφέ για να τον τιμήσει, έχει φτιάξει στην εσωτερική μεριά της εισόδου ένα καθιστό άγαλμα του, το οποίο υποδέχεται τους επισκέπτες του μαγαζιού.


Το Central στεγάζεται στο επιβλητικό Μέγαρο Φέρστελ (Palais Ferstel), ένα ιταλικού ρυθμού μέγαρο του 19ου αιώνα. Οικοδομήθηκε στα 1856-1860 και ξεχωρίζει για τη μοντέρνα για την εποχή του νεογοτθική αρχιτεκτονική, με μαυριτανικές επιρροές, εμπνευσμένη από τα κτήρια της Βενετίας και της Φλωρεντίας. Στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα αποτελούσε τόπο συνάντησης της βιεννέζικης διανόησης.

Δεν αξίζει να το επισκεφτείτε μόνο επειδή εκεί σύχναζε η πνευματική διανόηση του προηγούμενου αιώνα αλλά κι επειδή το εσωτερικό του καφέ είναι ένα διαμάντι από μόνο του. Είναι διακοσμημένο με θολωτά ταβάνια και αψιδωτά παράθυρα, φερ-φορζέ πολυελαίους, απαστράπτοντες μαρμάρινους κίονες και πολύχρωμα βιτρώ. Επιπλέον, κάποιες ώρες τις ημέρες θα απολαύσεις live μουσικά ακούσματα στο πιάνο ενώ θα απολαμβάνεις τον καφέ, το γλυκό και το φαγητό σου.


To Central πέραν από τον εξαιρετικό του καφέ που σου δίνει πολλές και διαφορετικές επιλογές διαθέτει μία γκάμα εξαιρετικών γλυκών τα οποία μπορείς να επιλέξεις από την βιτρίνα. Ένα από τα πιο γνωστά του γλυκά δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό βιεννέζικο, σοκολατένιο γλυκό sachertorte.



Επιπλέον, ιδιαίτερα γνωστή είναι και η ζεστή του σοκολάτα την οποία μπορείς αν θέλεις να προμηθευτείς από το διπλανό κατάστημα του Central μαζί με άλλα προϊόντα και αναμνηστικά του ιστορικού καφέ. Παράλληλα, το φαγητό περιλαμβάνει κλασικά πιάτα της αυστριακής κουζίνας όπως to βιεννέζικο μοσχαρίσιο σνίτσελ με ωραιότατες βουτυρένιες πατάτες, παναρισμένο τηγανητό κοτόπουλο, παναρισμένο ψάρι, χοιρινή κοιλιά, σούπα βοδική γκούλας, μία σειρά ορεκιτκών όπως μοσχαρίσιο ταρτάρ, σαλάτες, σάντουιτς και λουκάνικα. Ακόμη θα βρείτε μια σειρά από σούπες, χορτοφαγικά και vegan πιάτα και φυσικά τα μοναδικά του γλυκά.


Ένας χώρος που αποπνέει κομψότητα και εκλπεπτυσμένο γούστο μιας εποχής ποιητών και λογοτεχνών, ανθρώπων του πνεύματος που έχει περάσει ανεπιστρεπτί κουβαλώντας στο σήμερα αυτή την πρότερη αίγλη της βιεννέζικης κουλτούρας και ιστορίας.
Σχετικά
O Βίκτωρ σερβίρει ναπολιτάνικη πίτσα σε ένα όμορφο εστιατόριο στο κέντρο
Ο γνωστός Roussos Pizza που έστηνε το food truck του στην Αραδίππου, μόλις απέκτησε τον νέο του χώρο
Το ιστορικό Panais bar της Πάφου ξαναγεννιέται με νέο όνομα, νέα αύρα και την ίδια ψυχή
Από το 1960 υπήρξε σημείο αναφοράς για την πόλη. Σήμερα, το θρυλικό Panais bar μεταμορφώνεται σε έναν χώρο όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη αισθητική, με επίκεντρο την ποιότητα, τη φιλοξενία και την αγνότητα των γεύσεων
Ένα value for money εστιατόριο για μεσημεριανό, με απλά αλλά όχι συνηθισμένα πιάτα
Επισκεφθήκαμε το ελληνικό εστιατόριο που έγινε talk of the town προτού ακόμα ανοίξει τις πόρτες του κι έκανε προορισμό την οδό Βασιλέως Παύλου
Αυτό είναι το νέο στέκι της Έγκωμης που κάνει τη Λευκωσία να μυρίζει φρεσκοψημένο και κανέλα
Από τα pop-ups του Χαρατσιού στη δική τους φωλιά στην Έγκωμη, η Ιωάννα και ο Αντρέας Μανώλη δίνουν νέα γεύση στο artisan baking της πόλης
The Loop: Το εστιατόριο όπου το brunch γίνεται εμπειρία
Νόστιμο, φρέσκο φαγητό με όμορφη ατμόσφαιρα και προσωπική εξυπηρέτηση
Στην καρδιά της Πάφου, θα βρεις το Éθος Vin Soirée
Ένα μέρος όπου το φαγητό, το κρασί, η μουσική και η φιλοξενία συναντιούνται για να δημιουργήσουν την ιδανική ατμόσφαιρα
50 επλογές για φαγητό, καφέ, ποτό και γλυκό στον Πρωταρά τον Νοέμβριο
Τα σποτ που θα σε περιμένουν και τον φετινό χειμώνα
To Barlic’s της Χλόης Σταύρου συμπράττει με τον Σ. Βλασίδη και τη Μ. Μασσούρα, για την πιο δυνατή οινική εμπειρία
Μια κορυφαία οινική βραδιά, με κρασιά που δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει καθώς και επιλεγμένες παλαιότερες σοδειές από την προσωπική συλλογή του οινοποιού
Μία υποτιμημένη ιταλική πόλη φιλοξενεί το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου
Το εστιατόριο που ψηφίστηκε ως το καλύτερο του κόσμου για το 2025, δεν βρίσκεται ούτε στη Ρώμη, ούτε στη Φλωρεντία
Η νέα ταβέρνα στο χωριό, θα γίνει το νέο σημείο συνάντησης όσων αγαπούν την καλή, παραδοσιακή κουζίνα
Ο Πλάτανος της Μαλλιάς, είναι το νέο, ταβερνάκι που μόλις άνοιξε στο γραφικό χωριό
Τα αγαπημένα cinnamon rolls της πόλης, μόλις απέκτησαν νέο μαγαζί στην πλατεία
Απολαμβάνουμε τα διάσημα ρολάκια κανέλας, δίπλα στη θάλασσα!