Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2024
Η Μάχια Γενεθλίου παρουσιάζει την τρίτη της ατομική έκθεση τέχνης στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού και προσκαλεί τους θεατές να εισέλθουν στην σύνθετη σφαίρα ενός κόσμου που βρίσκεται «Ανάμεσα στις Γραμμές». Μέσα από το έργο της, η Μάχια εξερευνά τα σημεία συγκερασμού της επιστήμης, της τεχνολογίας και της τέχνης, ξεκινώντας ένα ταξίδι ανακάλυψης και περισυλλογής. Η έκθεση παρουσιάζει αφηρημένους πίνακες από εποξειδική ρητίνη, μια ιδιαίτερα ρευστή πρώτη ύλη που αμφισβητεί τα όρια του καλλιτεχνικού ελέγχου καθώς έχει τον δικό της χαρακτήρα και κίνηση, δημιουργώντας συχνά απρόβλεπτα σχήματα και μοτίβα. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λεμεσού, κος Νίκος Νικολαΐδης, την Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 18:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαΐου.
Η έκθεση “Between the Lines” πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η έκθεση "Between the Lines" συνιστά μια εικαστική μελέτη που καταπιάνεται με την έννοια της γραμμικότητας τόσο ως οπτικό στοιχείο όσο και ως μεταφορική αναπαράσταση για την κατανόηση του κόσμου. Για την Μάχια Γενεθλίου οι γραμμές διαποτίζουν το περιβάλλον μας, από την απέραντη έκταση του ουρανού μέχρι τα βάθη της θάλασσας, από τα μονοπάτια που βαδίζουμε μέχρι τα συναισθήματα που βιώνουμε. Η γραμμή ξεπερνά την κυριολεκτική της ερμηνεία, γίνεται ένα μεταφορικό σύμβολο σύνδεσης και μεταμόρφωσης. Η έκθεση διερευνά τις φιλοσοφικές επιπτώσεις των γραμμών που τέμνουν συναισθήματα, σκέψεις και πράξεις, υφαίνοντας μια αφήγηση διασύνδεσης σε διάφορα πεδία της ανθρώπινης εμπειρίας. Από τα όρια μεταξύ κανονικότητας και παραφροσύνης έως τις ασαφείς γραμμές μεταξύ ευτυχίας και λύπης, η γραμμικότητα εκτείνεται σε κάθε πτυχή της ύπαρξης. Πυροδοτεί τον στοχασμό πάνω στο θολό ματαίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου, επιστήμης και θρησκείας, τέχνης και τεχνολογίας και επιτρέπει ένα θεμελιώδες ερώτημα: υπάρχει μια σφαίρα πέρα από την ανθρώπινη όραση;
Η καλλιτέχνις επιδιώκει να συλλάβει την ουσία της αθέατης γραμμής, μέσα από τη χρήση ζωηρών χρωστικών υλών και δυναμικών μορφών. Αντλώντας έμπνευση από την ιδέα του Hito Steyerl για τη«θέαση του αθέατου», η Μάχια αναλογίζεται τη δυνατότητα της τεχνολογίας να επεκτείνει τα συμβατικά όρια του ορατού, πέρα από την κατανόηση του ανθρώπινου ματιού. Τα ίδια τα έργα της αποτελούν συχνά αναφορά στις αξιοσημείωτες εικόνες που παράγονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Δημιουργώντας παραλληλισμούς μεταξύ της ρευστής τέχνης και της τεχνολογικής εικόνας, η καλλιτέχνης σχολιάζει τη ρευστότητα της δημιουργικότητας και την ομοιότητά της με τους αλγόριθμους που κινούν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Εξερευνά πως καλλιτέχνες όπως η Lynda Benglis αγκαλιάζουν τη ρευστότητα των υλικών, επιτρέποντάς τους να υπαγορεύουν το σχήμα των δημιουργιών τους, με τρόπο που φέρνει στο νου τη ρευστότητα των ψηφιακών διαδικασιών.
Καθώς οι θεατές βυθίζονται στο σύμπαν της έκθεσης "Between the Lines", ενθαρρύνονται να αναλογιστούν τις αθέατες συνδέσεις που συγκροτούν τον κόσμο μας. Μέσα από την καλλιτεχνική της έκφραση, η Μάχια Γενεθλίου αποκαλύπτει την ομορφιά των διασταυρούμενων εννοιών και ιδεών, προσκαλώντας μας να οραματιστούμε το αθέατο στα κενά μεταξύ των γραμμών.

Για την καλλιτέχνη
Η Mάχια Γενεθλίου, γεννημένη στην Κύπρο το 1988, είναι μια πολύπλευρη καλλιτέχνις της οποίας η πορεία εκτείνεται πέρα από σύνορα και κλάδους. Ακολούθησε το πάθος της για την τέχνη ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στις Καλές Τέχνες (Ba Hons) στο U.W.E Bristol, U.K. Επί του παρόντος, συνεχίζει να επεκτείνει τους καλλιτεχνικούς της ορίζοντες μέσω μεταπτυχιακών σπουδών στην Ψηφιακή Τέχνη και Σχέδιο στο UNIC Nicosia. Η δουλειά της Μάχιας έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποσπώντας αναγνώριση για τις σαγηνευτικές δημιουργίες της. Συγκεκριμένα, έργα της έχουν συμπεριληφθεί στη συλλογή της Κυπριακής Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης. Το καλλιτεχνικό της ύφος μπορεί να χαρακτηριστεί ως αφηρημένος εξπρεσιονισμός και χαρακτηρίζεται από ζωηρές αποχρώσεις και δυναμικές συνθέσεις. Η τολμηρή χρήση έντονων χρωμάτων, εμποτίζει τη δουλειά της με μια αίσθηση ενέργειας και συγκίνησης.
Ευγενικοί χορηγοί της έκθεσης είναι η εταιρία PG Property & Constructi ons Ltd, το Κτήμα Δημοσθένους και το Κτήμα Γερόλεμο.
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύνδεσμο Ύστερα Ήρθε η Άνοιξη.
Ο Σύνδεσμος συστάθηκε το 2015 από ασθενείς με αιματολογικα νοσήματα, το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον καθώς επίσης και από επαγγελματίες Υγείας. Σκοπός του είναι η οικονομική και ψυχολογική στήριξη ατόμων με αιματολογικα νοσήματα. Επιπλέον η ομάδα του Συνδέσμου συμμετέχει αλλά και διοργανώνει πολλές δειγματοληψίες με σκοπό την αύξηση του αριθμού των νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος.
Περισσότερες πληροφορίες
Διάρκεια: 16- 22 Μαΐου 2024
Ώρες λειρουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή, 08:00- 18:00
Ιδιωτικές προβολές διαθέσιμες κατόπιν ραντεβού
Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού, Καραϊσκάκη και Αγίου Ανδρέου 26
Επικοινωνία: maxiagen@hotmail.com
Σχετικά
Δημοπρασία 149 έργων που αποτυπώνουν την εξέλιξη της κυπριακής δημιουργίας κατά τον 20ό αιώνα
Σημαντικά έργα καλλιτεχνών που έχουν καταγράψει ρεκόρ δημοπρασιών πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία της Cypria Auctions
Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου: Αναδρομική έκθεση Ανδρέα Παρασκευά
Η έκθεση λειτουργεί ως μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του καλλιτέχνη
Η εικαστική εγκατάσταση «Πόλεμος με τα Μάτια της» ταξιδεύει στην Αθήνα
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο της Γεωργίας Μιχαήλ, απόφοιτης του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick
Midpoint: Έκθεση εικαστικών τεχνών στην Αιγαία
Με έργα ενηλίκων μαθητριών και μαθητών από τα προγράμματα της σχολής
Figures in Suspension: Η Alexandria Coe εκθέτει στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκεντρώνει σχέδια και ζωγραφικά έργα που προσεγγίζουν την ανθρώπινη μορφή ως μια μεταβατική ζώνη,
Η γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Με τίτλο «Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»
CHROMA by Her: Μια εικαστική συνάντηση δέκα γυναικών ζωγράφων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Liminal Spaces», πρέπει να τη δεις
Στην γκαλερί Stand In Line στη Λευκωσία θα θαυμάσεις τα έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα
PATATART: Μια εικαστική προσέγγιση για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει, μέσα από ποικίλες μορφές σύγχρονης τέχνης, το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας
Η μαγεία των LEGO έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η Hauteart Contemporary Gallery μετατρέπει τη Λεμεσό σε έναν κόσμο δημιουργίας, φαντασίας και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους
«Animalia»: Η Μαρία Περεντού εκθέτει στην Omikron Gallery
Έργα που καταγράφουν δεκαπέντε χρόνια δημιουργίας, όπως σχέδια, πίνακες ζωγραφικής με κέντημα, γλυπτά και κατασκευές