Δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου 2022
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση της Έλενας Κούμα με τίτλο «Διάλογος σε δυο επίπεδα» σε επιμέλεια Δάφνης Νικήτα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 7 μμ.

Η Έλενα Κούμα γράφει για την καλλιτεχνική δημιουργία και τη νέα της δουλειά: «Η σύλληψη μiας ιδέας μέχρι την εκτέλεση της είναι μία επώδυνη διαδικασία που καταλήγει σε μία δημιουργική πράξη. Το δημιουργικό μου ταξίδι ξεκινά από τα ερεθίσματα που απορροφώ μέσα από τις περιπλανήσεις μου στην φύση και από τις φιλοσοφικές μου μελέτες. Ο διάλογος του ενδότερου μέρους του είναι μας με τον εξωτερικό κόσμο, είναι μία ανοικτή μορφή σκέψης που μετακινείται, αναπτύσσεται, εξελίσσεται και που μας βοηθά να μετακινήσουμε τα όρια μας και να νιώσουμε την ενότητα με τα πράγματα γύρω μας. Το απέραντο στη φύση ελευθερώνει. Όταν σταματήσεις και κάνεις μία παύση μέσα στο χρόνο και απλά αφήσεις τις αισθήσεις σου να συνδεθούν με αυτό που το μάτι βλέπει και το αυτί ακούει χωρίς την επέμβαση του νου, τότε δημιουργείται εντός σου ένας χώρος βαθιάς σιωπής, στοχασμού και αναζωογόνησης. Μέσα από την δουλειά μου προσπαθώ να μεταδώσω την ιδέα της αρμονίας και της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της νόησης και του συναισθήματος. Στις συνθέσεις μου επικρατούν δύο στοιχεία. Το γεωμετρικό που συμβολίζει το νοητικό μέρος του Εαυτού μας και το συναίσθημα που εκφράζεται με το χρώμα και την ελευθερία των σχημάτων που συναντάς μέσα στην φύση. Αυτά τα δύο νόηση και συναίσθημα, όταν ισορροπούν επιτυγχάνεται η Αρμονία που είναι σημαντικό στοιχείο για ένα υγιή τρόπο σκέψης και δράσης σε ένα πιο οικουμενικό επίπεδο.»

Η Έλενα Κούμα γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία. Ζει και εργάζεται στην πόλη Vikersund στη Νορβηγία και στη Λευκωσία.
Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών καλλιτεχνών Νορβηγίας (NBK), του Συλλόγου Εικαστικών καλλιτεχνών στο Buskerud, Drammen,Νορβηγίας (ΒΒΚ), του Συνδέσμου εικαστικών και θεωρητικών τέχνης (Φυτώριο) και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ)
Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εννέα ατομικές παρουσιάσεις στην Κύπρο και στη Νορβηγία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Νορβηγία, Λονδίνο, Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια), Μαδρίτη.
Μερικές πρόσφατες συμμετοχές της είναι:
2022 “Kunst rett Vest”,Fossekleiva Kultursenter ,Νορβηγία.
2022 “ Stipenutstillingen” Buskerud Kunstsenter, Bergen,Νορβηγία.
2021 ‘’ London Biennale”, Chelsea Old Town Hall, Αγγλία.
2019 ‘’ Novemberutstillingen ‘’ ,Drammen Museum, Νορβηγία.
2019 ‘’ Κunst rett Vest” Henie Onstad, Museum of contemporary art, Nορβηγία.
Έργα της βρίσκονται στις συλλογές:
Yπουργείου παιδείας και πολιτισμού.
Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Λευκωσία.
Οικία- Μουσείο Καβάφη, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος.
Μουσείο Τέχνης Λουκίας και Μιχάλη Ζαμπέλα.
CYTA (Oργανισμός τηλεπικοινωνιών Κύπρου).
Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Λεμεσού.
Ίδρυμα Γιαννάκη Παπαδούρη, Κύπρος.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τρίτη –Παρασκευή 4.00μμ. – 7.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com


Σχετικά

Shedding Skin: Mια εικαστική εξερεύνηση της εμπειρίας της μετάβασης και της μεταμόρφωσης
Τι χάνεται, τι επιστρέφει και τι επιλέγουμε να κρατήσουμε μαζί μας;

Έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας Ζήνωνα Σιερεπεκλή στη Λευκωσία
Η ΦΩΤΟΔΟΣ παρουσιάζει στην έκθεση «Πανομοιότυπα» (συναγωγή εικονοποιημένων στιγμών χώρου - κιναισθητικής αντανακλάσεως ένεκεν

Newcomers | Έφθασαν μόλις: Η νέα έκθεση της Μαρίας Λοϊζίδου
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Μινέρβα στις Πλάτρες

Υδάτινοι Καθρέφτες: Έκθεση φωτογραφίας της Δάφνης Γεωργιάδη
Στην 3η της ατομική έκθεση φωτογραφίας η αρχιτέκτονας Δάφνη Γεωργία Γεωργιάδη παρουσιάζει ένα συναπάντημα τοπίων και αντανακλάσεων

“γεωμετρικοί συνειρμοί”: Η νέα έκθεση γλυπτικής του Νίκου Πετούση
Η γκαλερύ Αποκάλυψη, φιλοξενεί τα γλυπτά του Πετούση

Η Νίτσα Χατζηγεωργίου εκθέτει τις "Αναμνήσεις από το Παρόν' της
Στην Γκαλερί Γκλόρια από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου

Στροβιλίζοντας στον Χρόνο: Η νέα έκθεση που αναδεικνύει τη συλλογή έργων τέχνης του Δήμου Λάρνακας
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ανεξάρτητες αίθουσες που κάθε μία «στροβιλίζει» τους επισκέπτες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της τέχνης

«Kaleidoscope»: Έκθεση της Γαλλο-λιβανέζας ζωγράφου Άλια Κορμ στην Κυπριακή Γωνιά
Το έργο της είναι ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του ορατού και του αόρατου

"Art in the City" παντού στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το ιστορικό θέατρο της πρωτεύουσας, δεν θα μπορούσε παρά να δίνει ζωή στις τέχνες σε κάθε γωνιά του

Ετήσια έκθεση των μικρών δημιουργών της Σχολής Αιγαία
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προσφέρουν ξεναγήσεις και δραστηριότητες

"Look at Me!": Η μαγεία της Ελλάδας σε έκθεση πορτρέτων του Robert McCabe
Έκθεση αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό φωτογράφο Ρόμπερτ Α. ΜακΚέιμπ

Εικαστικό ταξίδι στα 25 χρόνια ζωγραφικής της Ηρώς Αρμεύτη
25 χρόνια τολμηρού χρώματος, συναισθηματικού βάθους και καλλιτεχνικής προσφοράς