Δημοσιεύτηκε στις 02 Μαΐου 2022
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» και το Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού «Αλεξάνδρα», συνεργάζονται για την πραγματοποίηση ημερίδας με τίτλο «Μόδα και Παράδοση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη». Η Ημερίδα διοργανώνεται με αφορμή την προσωρινή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης «Synergy: Τέχνη στη Μόδα» (14 Απριλίου – 26 Ιουνίου 2022).
Στην Ημερίδα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες, οι οποίοι θα αναλύσουν μέσα από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις τους θέματα που αφορούν παραδοσιακές, και όχι μόνο, ενδυμασίες, και πώς αυτές αποτελούν πηγή έμπνευσης για περαιτέρω δράσεις και αναπτύξεις.
Κύριοι ομιλητές της Ημερίδας είναι η Δρ. Νάντια Μαχά, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Αγγελική Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη Συλλογών του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», η Μαρία Πατσαλοσαββή, Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και ο Γιώργος Γιαλλουρίδης, Πρόεδρος του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Χορού «Αλεξάνδρα». Θα ακολουθήσει συζήτηση υπό τον γενικό συντονισμό της Δρ. Μαχά, με τους Μύρνα Παττίχη, Αριστείδη Τζονευράκη, Κίκα Ιωαννίδου, Μαρία Νεοπτολέμου, Filep Motwary και Μαρία Αναξαγόρα.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, και μόνο για εκείνη την ημέρα, θα εκτεθούν ενδύματα που έχουν κατασκευαστεί από τον Αριστείδη Τζονευράκη. Μεταξύ αυτών θα είναι ο ντουλαμάς που φορέθηκε από την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κεντημένα πάνελ από τη Book Tote και το Bar Jacket της συλλογής Cruise 2022 του γαλλικού οίκου Dior, ενδύματα του ελληνικού brand ZEUS+ΔIONE και ντουλαμάδες από την έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωαννα Παπαντωνίου, «Ντουλαμάς» ο μεγαλοπρεπής. Ένα πανωφόρι αλλιώτικο από τ’ άλλα.
>> Σάββατο 7 Μαΐου 2022, 10:00-17:00
Π.Α. 22668838 ή στο rsvp@leventisgallery.org έως την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022
Περιορισμένος αριθμός θέσεων / Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9:30 Εγγραφές
10:00 Χαιρετισμοί
10:15 Οι ελληνικές τοπικές ενδυμασίες ως πηγή έμπνευσης και (καλλι)τεχνικής παραγωγής (20ός - 21ος αι.)
Νάντια Μαχά-Μπιζούμη
Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας,
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
11:15 Διάλειμμα για καφέ
11:30 Η ενδυματολογική συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος: Συλλέγω, Ερευνώ, Εκθέτω
Αγγελική Ρουμελιώτη
Υπεύθυνη Συλλογών, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου»
12:00 Η Ιματιοθήκη του ιστορικού μουσείου Λευκωσίας
Μαρία Πατσαλοσαββή
Έφορος, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας
12:30 Τοπικές φορεσιές και χορευτικοί σύλλογοι
Γιώργος Γιαλλουρίδης
Πρόεδρος, Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού «Αλεξάνδρα»
13:00 Διάλειμμα
14:30 Συζήτηση
Συντονίζει η Νάντια Μαχά-Μπιζούμη
Συμμετέχουν:
Μύρνα Παττίχη, Από το λευκαρίτικο κέντημα στα λευκαρίτικα αξεσουάρ
Αριστείδης Τζονευράκης, Ελληνοράπτης, Εργαστήρι «Αριστοτέχνημα»
Κίκα Ιωαννίδου / Μαρία Νεοπτολέμου / Filep Motwary – Συντελεστές της έκθεσης SYNERGY:
Τέχνη στη Μόδα της Λεβεντείου Πινακοθήκης
Μαρία Αναξαγόρα, Επικεφαλής Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας
16:00 Ξενάγηση στην έκθεση SYNERGY: Τέχνη στη Μόδα, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
16:30 Δεξίωση

Σχετικά
"Studiolo": Νέα ατομική έκθεση από τον Πάρη Σεργίου στον Διάτοπο
Σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα
Η έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη, με τίτλο «Layers of Love»
Στον πυρήνα της, η έκθεση αυτή γιορτάζει τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο για τη διάσωση ψηφιδωτών
Ο λόγος για το πρόγραμμα «Αποτύπωση, Ανάδειξη και Αντιγραφή Ψηφιδωτών από Εκκλησιαστικούς και άλλους Χώρους Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας»
Έκθεση με έργα του Ανδρέα Καραγιάν στη Γκαλερί Γκλόρια
Το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονη αισθησιακή και καβαφική διάσταση
«Nicosia International Airport»: Η έκθεση φωτογραφίας του Άντρου Ευσταθίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες
Η έκθεση παρουσιάζει μια φωτογραφική σειρά του Άντρου Ευσταθίου που καταγράφει τον εγκαταλελειμμένο χώρο του πρώην αεροδρομίου της Λευκωσίας
Πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια της έκθεσης «Καιρός» της Κυπριακής Προεδρίας
Στο κύριο κτίριο του Συμβουλίου «Justus Lipsius» με την επιμέλεια του Κύπριου σχεδιαστή, Μιχάλη Αναστασιάδη.
«365 Ανατολές στον Κάππαρη»: Έκθεση φωτογραφίας του Κυριάκου Κυριάκου
Ο πρώην δημοσιογράφος και χειμερινός κολυμβητής εκθέτει
Στον κόσμο της Φρίντα Κάλο – Beyond the Icon: Η διεθνής έκθεση πάει στην Αθήνα
Οι σημαντικές στιγμές της ζωής, της τέχνης και της ανατρεπτικής σκέψης της μέσα από ψηφιακή τεχνολογία αιχμής.
Παναγιώτης Πασάντας & Γιώργος Γεροντίδης ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις
Μια συνάντηση δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών στην γκαλερύ Αποκάλυψη
«Αγροποιητική: χώματα/ σώματα»: 50 καλλιτέχνες εξετάζουν τον όρο «τοπίο» στη μεγάλη έκθεση της Κυπριακής Προεδρίας
Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Έλενας Πάρπα
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει: «The Diverse Self: Becoming» Ατομική εικαστική έκθεση της Φωτεινής Μιχαηλίδη
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου
Η Εξέλιξη της Χαρακτικής στην Ευρώπη από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα μέσα από έργα της συλλογής του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή
Άνοιξε στις 21 Ιανουαρίου για το κοινό η νέα έκθεση χαρακτικής στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής στη Λευκωσία σε επιμέλεια Helene Reeb.