Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα κουτούκι στην Κοκκινοτριμιθιά μάς θυμίζει την παλιά, αυθεντική Κύπρο

Την Κύπρο με τις καθαρές γεύσεις, τις φρέσκες πρώτες ύλες, τα ψησίματα με μαστορκά και τη ζεστή φιλοξενία.

Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2022

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλοι μας αναζητούμε το γνήσιο, το αυθεντικό, το ανεπιτήδευτο. Η πολυπλοκότητα που μας περιβάλλει γίνεται τόσο φορτική πολλές φορές, που μας κουράζει και μας εξαντλεί. Όπως η εισαγωγή αυτού του κειμένου, το οποίο αντί να μπει κατευθείαν στο "ψητό", φλυαρεί με υπαρξιακές ανησυχίες και αμπελοφιλοσοφίες. Κι όμως, κάποιες φορές λίγη «σάλτσα» είναι επιβεβλημένη ώστε να γίνει πιο νόστιμο το πιάτο. Πιο ενδιαφέρον. 

Όπως οι πολιτικοκοινωνικές συζητήσεις που κάναμε χθες βράδυ στην αυλή της πάλαι ποτέ οικίας του Χριστόδουλου και της Κυριακής (Καλετούς) Χατζηκυριάκου, η οποία από το 2009 που αναπαλαιώθηκε, μετατράπηκε σε ένα κουτούκι με αυθεντικές κυπριακές γεύσεις και ζεστή φιλοξενία. Όπως αυτή που βίωνε όποιος περνούσε το κατώφλι της οικογένειας Χατζηκυριάκου, που έζησαν εκεί για πάνω από 50 χρόνια. 

Στο «Λιακωτό» (ηλιακός), που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της Κοκκινοτριμιθιάς, μας υποδέχτηκε ο κύριος Κρίνος, ένας άνθρωπος γεννημένος «μάστρος». Όχι απ’ αυτούς που θέλουν να διαφεντεύουν, αλλά απ’ αυτούς που ξέρουν τι ζητά ο πελάτης, τους ζεστούς, τους εγκάρδιους που γεμίζουν το χώρο μόνο και μόνο με την παρουσία τους. 

Κόκκινο κρασί βαρελίσιο, το στερκό το καλό, μαζί με τις καντήλες του και συνοδευμένο με ζαλατίνα, σπιτικά ξυδάτα, αψά πιπεράκια και ζεστή πίτα ήταν τα πρώτα που έφτασαν στο τραπέζι μας. Ο μεζές απλός: Σουβλάκια, σεφταλιές, φρέσκες τηγανητές πατάτες, χαλλούμι χωριάτικο, πλούσια σαλάτα με φέτα, λουκάνικο κρασάτο, αγρέλια με τα αυγά και παϊδάκια. Τίποτα περιττό, τίποτα επιπλέον. 

Τα σουβλάκια και οι σεφταλιές ψημένα όπως πρέπει, με τη σωστή υγρασία και οι τηγανητές πατάτες όπως αυτές που μας έφτιαχνε η γιαγιά όταν ήμασταν μικροί. Το λουκάνικο μυρωδάτο και τα αγρέλια φρέσκα, μυρωδάτα, της εποχής.

Ίσως από τις ελάχιστες φορές που δεν βρήκαμε κάτι να μας ξενίσει, να μας δημιουργήσει έναν δισταγμό. Για το κλείσιμο, κυπριακός καφές με ένα πλούσιο κομμάτι σάμαλι -που θύμιζε περισσότερο γαλατόπιτα-, έγιναν το τέλειο επιστέγασμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας βραδιάς νέων γνωριμιών, λίγο έξω από τη Λευκωσία. 

Ο μεζές δεν περιλαμβάνει κάτι εξεζητημένο, παρά μόνο πιάτα καλοψημένα, με φρέσκες πρώτες ύλες. Αυτό δεν είναι όμως το ζητούμενο;

Κράτησε λίγο χώρο για το φινάλε, όπου συνήθως έρχεται σπιτικό γλυκό με καφέ κυπριακό.

Καλοκαίρι, εδώ, θα φας και οφτό.

(22 834466) κεντρικός δρόμος Κοκκινοτριμιθιάς, Λευκωσία. Δ-Κ 12.00-15.00 & 18.00-24.00 (εκτός Τετάρτη μεσημέρι και Κυριακή βράδυ).

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close