Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2020
Υπό το φως της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου που αφορά στη λειτουργία των χώρων εστίασης, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2020.
Συγκεκριμένα, στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο τροποποιούνται τα ακόλουθα σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να εξυπηρετείται στους χώρους εστίασης:
- Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εξυπηρετούνται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 200 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, εάν ένα υποστατικό διαθέτει 600 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 300 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 450 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 150 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.
- Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.
- Η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει μόνο για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης που προβλέπονται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2020:
Εστιατόρια
Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
Ταβέρνες
Καφετέριες
Πιτσαρίες
Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ
Καφενεία
Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.
Τονίζεται ότι οι πιο πάνω ρυθμίσεις αφορούν μόνο τους χώρους εστίασης όπως παρουσιάζονται πιο πάνω. Σε σχέση με τις μαζικές συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι γάμοι, οι βαφτίσεις, τα φεστιβάλ, και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης, εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 75 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους είτε 150 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιονδήποτε άλλο υπαίθριο χώρο (π.χ. γήπεδα), και νοουμένου ότι τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων.
Διευκρινίζεται ότι η πιο πάνω ρύθμιση θα επαναξιολογείται στη βάση των επιδημιολογικών δεικτών όπως θα έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή.
Σχετικά
GRAPES / Sips & Scenes: Ένα διαφορετικό event για το κρασί
Ένα μοναδικό bar, μουσική, επώνυμα κρασιά, ένα premium tasting και τα Grapes Talks, συνδυάζονται ώστε οι συμμετέχοντες να ζήσουν ένα διαφορετικό πάρτι για όλους!
Κατεβάζει ρολά ένα από τα πιο νόστιμα food truck της Λεμεσού
Αλλά ετοιμάζεται να επιστρέψει αλλιώς!
Το καλύτερο μπισκότο στον κόσμο για το 2025 είναι ελληνικό
Το μελομακάρονο, το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ελλάδας, κατέκτησε την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης του TasteAtlas
Το Maestro του Ηλία Λέκα, έφτιαξε ένα γιορτινό μενού για την Παραμονή Χριστουγέννων
Ελληνικές γεύσεις και παράδοση σε γιορτινή εκδοχή, στη Λευκωσία
Η μεγαλύτερη γιορτή whisky & rum στην Κύπρο μόλις ανακοινώθηκε!
270+ λόγοι να μην χάσετε το Nicosia Whisky & Rum Experience 2026
Ένα νέο all-day spot φέρνει τη φρεσκάδα στο κέντρο της Λευκωσίας
Η πιο φρέσκια άφιξη της πόλης, με δημιουργικά πιάτα και τοπικές πρώτες ύλες σε πρωταγωνιστικό ρόλο
Η πιο λαχταριστή λίστα, με τις καλύτερες διευθύνσεις, για τα γλυκά των γιορτών
Σε ποια ζαχαροπλαστεία και bakeries θα βρούμε μελένια μελομακάρονα και μοσχοβολιστούς κουραμπιέδες;
Κυπριακό "μπούκκωμα" σε ένα πάρκο μέσα στο δάσος με γεύσεις που μυρίζουν παράδοση
Οι επιλογές θυμίζουν δημιουργική κουζίνα που αγαπά το comfort food, αλλά και την φρέσκια πρώτη ύλη.
Η ιταλική κουζίνα μόλις αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας»
Η ιταλική κουζίνα είναι τόσο καλή που η UNESCO μόλις την αναγνώρισε ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»
Ζήστε τη δική σας χριστουγεννιάτικη ιστορία στο Colors Café του Four Seasons
Επιστρέφει και το Festive Afternoon Tea, προσκαλώντας μας να εξερευνήσουμε τον κόσμο του εκλεκτού τσαγιού
Αυτό το θεϊκό γλυκό αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο
Το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα και τις πιο αναλυτικές λίστες του με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου
Taste Atlas: Η κυπριακή κουζίνα στις 100 καλύτερες, αλλά… τελευταία – Από σούβλα μέχρι… ρέσι στα πιο δημοφιλή πιάτα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη προκύπτει μετά από αξιολογήσεις του κόσμου