Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου 2020
Υπό το φως της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Υγείας έχει προβεί σε επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου που αφορά στη λειτουργία των χώρων εστίασης, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2020.
Συγκεκριμένα, στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο τροποποιούνται τα ακόλουθα σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να εξυπηρετείται στους χώρους εστίασης:
- Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εξυπηρετούνται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 200 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, εάν ένα υποστατικό διαθέτει 600 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 300 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 450 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 150 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.
- Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.
- Η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει μόνο για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης που προβλέπονται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2020:
Εστιατόρια
Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
Ταβέρνες
Καφετέριες
Πιτσαρίες
Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ
Καφενεία
Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.
Τονίζεται ότι οι πιο πάνω ρυθμίσεις αφορούν μόνο τους χώρους εστίασης όπως παρουσιάζονται πιο πάνω. Σε σχέση με τις μαζικές συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι γάμοι, οι βαφτίσεις, τα φεστιβάλ, και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης, εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 75 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους είτε 150 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιονδήποτε άλλο υπαίθριο χώρο (π.χ. γήπεδα), και νοουμένου ότι τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων.
Διευκρινίζεται ότι η πιο πάνω ρύθμιση θα επαναξιολογείται στη βάση των επιδημιολογικών δεικτών όπως θα έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή.
Σχετικά

Το θρυλικό καφέ της ορεινής Κύπρου, με τους πιο διάσημους λουκουμάδες, κατεβάζει ρολά
Αυτούσια η ανακοίνωση

Δείπνο-εμπειρία στο ολοκαίνουριο Ρους
Πήγαμε, δοκιμάσαμε και σου μεταφέρουμε εικόνες κι εντυπώσεις από τη νέα εποχή του εμβληματικού εστιατορίου στο κέντρο της Λευκωσίας

Το φθινόπωρο έχει γεύση Starbucks: Pumpkin Spice, Tiramisu και Matcha σε μοναδικούς συνδυασμούς
Eπιστροφή των γεύσεων που όλοι περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία

Το φαγητό συναντά το κρασί στο "Παντοπωλείο"
Μια ιδιαίτερη βραδιά που παντρεύει τις μεσογειακές γεύσεις με τα εξαίρετα κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας

Πρώτες εικόνες από το ανανεωμένο Ρους, που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του σε νέα τοποθεσία
Το Rous επιστρέφει δυναμικά στη λευκωσιάτικη σκηνή σε νέο χώρο, με νέα φιλοσοφία και μενού

Τα 10 πιο περιζήτητα σουβλατζίδικα της Λάρνακας
Ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα σουβλάκια στην πόλη του Ζήνωνα

Τρεις κορυφαίες βραβεύσεις για την ΚΕΟ
Ακόμα μια επιτυχία της εταιρείας ΚΕΟ και του Οινοποιείου Μαλλιάς, αυτή τη φορά στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού

Το βραβευμένο asian fusion της Λευκωσίας απέκτησε νέο πρόσωπο – και τώρα σε υποδέχεται στο εσωτερικό του
Με ανακαίνιση, φρεσκάρισμα και επέκταση, το δημοφιλές spot μεταμορφώθηκε σε έναν μοντέρνο χώρο που υπόσχεται ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης

Τα Masterclass Series by WINECORE επιστρέφουν!
Ένα ταξίδι γεύσης, γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού γύρω από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου

Ξέρεις πού κρύβεται αυτή η αυθεντική ταβέρνα με αυλή;
Εκεί η κυπριακή κουζίνα αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο

Ο Γιώργος άφησε τις κουζίνες και έφτιαξε ένα κλασικό-μοντέρνο καραβάνι με γευστικό street food
Μία νέα καντίνα του δρόμου, λίγο εκτός Λευκωσίας για άπαιχτα σάντουιτς, μπέργκερ και όχι μόνο

Το εστιατόριο στον Πρωταρά που ξέρει από ψάρια και θαλασσινά, κι έχει συγκλονιστική θέα!
Ένα διαχρονικά αγαπημένο μαγαζί, με γεύσεις που φτιάχνονται με μεράκι και έχουν άρωμα θαλασσινό