Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2021
Η γκαλερί Γκλόρια σας προσκαλεί στην έκθεση της Ευγενίας Βασιλούδη με τίτλο "κείμενα πλέγματα", η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 στις 7.30 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.
Την έκθεση θα ανοίξει η Δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου, Πολιτικός Μηχανικός-Ακτομηχανικός τ.Πρέσβειρα ακτών της Μεσογείου των Ηνωμένων Εθνών.
Η νέα εικαστική πρόταση της Ευγενίας Βασιλούδη αναπτύσσεται στον οικείο χώρο της Χαρακτικής και σε θέματα που ήδη γνωρίσαμε στο έργο της. Στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της εικαστικού πάντα η φύση, το περιβάλλον και η γυναικεία ταυτότητα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Μια φυσιοκρατική και ουσιοκρατική προσέγγιση.
Η καλλιτεχνική πρακτική της εικαστικού-χαράκτριας εμπλέκει τεχνικές της παραδοσιακής χαρακτικής αλλά και διαφορετικές πειραματικές εκτυπώσεις σε μια τρισδιάστατη εγκατάσταση με ήχο και εικόνα. Η εγκατάσταση προτείνεται ως τόπος όπου δραπετεύει ο θεατής η παγιδεύεται.
Ο θεατής καλείται να επικοινωνήσει, να περισώσει και να προλάβει. Αναγνωρίζει το ευάλωτο του οικοσυστήματος, τοπικού και παγκόσμιου μέσα από θέματα του περιβάλλοντος.
Η πρακτική της Βασιλούδη προτείνεται στη βάση έμφυλων θεραπευτικών διαδικασιών μέσα από τις οποίες χαρτογράφει το δέος του εύθραυστου της ζωής.
Μέσα από την επαναληπτική διαδικασία της ανατύπωσης αναδύονται διαφορές και συγκλίσεις, διευρύνοντας τον χώρο για πλαίσια φροντίδας και διαχείρισης τρόπων ζωής για ανθρώπινους και μη οργανισμούς και περιβάλλοντα.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Η Ευγενία Βασιλούδη είναι χαράκτρια. Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών του Κιέβου όπου μελέτησε σχέδιο ζωγραφική, ξυλογραφία, λινογραφία, λιθογραφία, οξυγραφία και γραφικό σχέδιο, ενώ παράλληλα σπούδασε και ιστορία της τέχνης. Αποφοίτησε από τη σχολή με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Καλές Τέχνες.
Από το 1992 έως και σήμερα, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε έξι ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο. Η Βασιλούδη έχει επίσης λάβει μέρος σε μπιενάλε και άλλες εκθέσεις χαρακτικής στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στην 9η Διεθνή Μπιενάλε Καΐρου το 2003, διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής, με το έργο «Ύμνος στη Δήμητρα».
Στη θεματολογία της δουλειάς της, αρχικά κυριάρχησε η γυναικεία μορφή, με αναφορές στη μυθολογία — τη θεά της φύσης και της γονιμότητας. Σήμερα, την απασχολούν θέματα που αφορούν στη φύση, στο περιβάλλον και στη γυναικεία ταυτότητα.
Έργα της ανήκουν στην Κρατική Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, καθώς και σε συλλογές τραπεζών και ιδιωτών συλλεκτών. Διδάξε στην κυπριακή Δημόσια Μέση Εκπαίδευση από το 1989 μέχρι το 2021. Η Ευγενία Βασιλούδη είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Κύπριοι Χαράκτες» με τους οποίους και συνεργάζεται για τη διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων και εργαστηρίων χαρακτικής τέχνης.
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 στις 7.30 μ.μ.
Διάρκεια 2.11.2021 – 22.11.2021


-
Γκλόρια
02 Νοεμβρίου - 11 Νοεμβρίου 2021
Σχετικά
Δημοπρασία 149 έργων που αποτυπώνουν την εξέλιξη της κυπριακής δημιουργίας κατά τον 20ό αιώνα
Σημαντικά έργα καλλιτεχνών που έχουν καταγράψει ρεκόρ δημοπρασιών πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία της Cypria Auctions
Μαρτυρίες ενός αθέατου χρόνου: Αναδρομική έκθεση Ανδρέα Παρασκευά
Η έκθεση λειτουργεί ως μια συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του καλλιτέχνη
Η εικαστική εγκατάσταση «Πόλεμος με τα Μάτια της» ταξιδεύει στην Αθήνα
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο της Γεωργίας Μιχαήλ, απόφοιτης του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick
Midpoint: Έκθεση εικαστικών τεχνών στην Αιγαία
Με έργα ενηλίκων μαθητριών και μαθητών από τα προγράμματα της σχολής
Figures in Suspension: Η Alexandria Coe εκθέτει στη Λεμεσό
Η έκθεση συγκεντρώνει σχέδια και ζωγραφικά έργα που προσεγγίζουν την ανθρώπινη μορφή ως μια μεταβατική ζώνη,
Η γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί την έκθεση του Ρήνου Στεφανή
Με τίτλο «Ο Άνθρωπος που κουβαλά τρύπες»
CHROMA by Her: Μια εικαστική συνάντηση δέκα γυναικών ζωγράφων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Liminal Spaces», πρέπει να τη δεις
Στην γκαλερί Stand In Line στη Λευκωσία θα θαυμάσεις τα έργα ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα
PATATART: Μια εικαστική προσέγγιση για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει, μέσα από ποικίλες μορφές σύγχρονης τέχνης, το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας
Η μαγεία των LEGO έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η Hauteart Contemporary Gallery μετατρέπει τη Λεμεσό σε έναν κόσμο δημιουργίας, φαντασίας και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους
«Animalia»: Η Μαρία Περεντού εκθέτει στην Omikron Gallery
Έργα που καταγράφουν δεκαπέντε χρόνια δημιουργίας, όπως σχέδια, πίνακες ζωγραφικής με κέντημα, γλυπτά και κατασκευές