Eating News , Εστιατόρια

Καραντίνα: Ποιες τροφές να επιλέξετε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Όσα πρέπει να γνωρίζετε μέχρι την επόμενη φορά που θα βγείτε για ψώνια

Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2020

Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να χρειαστεί να αμυνθεί. Η καραντίνα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση υψηλής επεξεργασίας τροφίμων, τα οποία τείνουν να είναι πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι. Παρ’ όλα αυτά, επιλέγοντας τα σωστά τρόφιμα, μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Προκειμένου να μας ενθαρρύνει να τρώμε υγιεινά κατά τη διάρκεια της αυτοαπομόνωσης και της καραντίνας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έφτιαξε μια λίστα με τα καλύτερα τρόφιμα που μπορούμε να αγοράσουμε. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι ανθεκτικά
Ο ΠΟΥ συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 400 g (δηλ. 5 μερίδων) φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι καλές επιλογές, καθώς και οι μπανάνες και τα μήλα, τα οποία μπορούν επίσης να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια και να καταψυχθούν για μετέπειτα κατανάλωση ή να προστεθούν σε smoothies. Λαχανικά όπως τα καρότα και τα παντζάρια, καθώς και το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι σχετικά ανθεκτικά. Το σκόρδο, το τζίντζερ και τα κρεμμύδια είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές για να τα φυλάξετε στο σπίτι, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσετε γεύση σε πολλά γεύματα.

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά
Όλα τα κατεψυγμένα φρούτα όπως τα μούρα, ο ανανάς και το μάνγκο είναι εξαιρετικές επιλογές, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και βιταμινών και συχνά είναι λιγότερο ακριβά από τις φρέσκες εκδοχές. Αυτά τα κατεψυγμένα φρούτα μπορούν να προστεθούν σε χυμούς, smoothies και στη βρώμη ή να καταναλωθούν μαζί με γιαούρτι.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι θρεπτικά, γρήγορα στην προετοιμασία, ενώ σας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσετε ακόμη και λαχανικά που δε βρίσκετε εύκολα φρέσκα.

Αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα όσπρια
Τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και γενικά τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για σούπες αλλά και σαλάτες.

Τρόφιμα ολικής άλεσης
Το ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, η βρώμη, το φαγόπυρο, η κινόα και άλλα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής άλεσης είναι εξαιρετική επιλογή, καθώς η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το ψωμί ολικής άλεσης μπορεί εύκολα να καταψυχθεί για μετέπειτα χρήση, ιδανικά σε φέτες για ευκολότερη απόψυξη.

Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί
Όταν είναι χωρίς αλάτι και χωρίς ζάχαρη,  μπορούν να καταναλωθούν ως υγιεινά σνακ ή να προστεθούν στη βρώμη, σε σαλάτες και άλλα γεύματα.

Αυγά
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών και είναι απίστευτα ευπροσάρμοστα. Μπορείτε να τα βράσετε, να τα τηγανίσετε, να τα κάνετε ομελέτα ή όπως αλλιώς τα προτιμάτε.

Κονσέρβες λαχανικών
Αν και τα φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά είναι μια καλή εναλλακτική με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Θυμηθείτε να επιλέξετε, όταν είναι εφικτό, λαχανικά χωρίς πρόσθετο αλάτι.

Ψάρια σε κονσέρβα
Οι κονσέρβες τόνου, οι σαρδέλες και τα άλλα ψάρια είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Μπορούν να λειτουργήσουν ως μια υγιεινή προσθήκη σε σαλάτες ή ζυμαρικά. Εάν είναι εφικτό, επιλέξτε ψάρι σε κονσέρβα στο νερό και όχι σε λάδι ή άλμη.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close