Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020
Η διαδραστική εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» ενώνει αποφθέγματα από την ευρωπαϊκή υψηλή και σύγχρονη ποπ κουλτούρα, κάνοντας αισθητή την ποικιλομορφία της Ευρώπης. Από το καλοκαίρι του 2020, οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις εμφανίζονται σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Στην Κύπρο, «Ο τοίχος που χάνεται» θα παρουσιαστεί στις 24 και 25 Οκτωβρίου στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία και στις 7 και 8 Νοεμβρίου στον Μόλο της Λεμεσού.
«Ο τοίχος που χάνεται» είναι μια διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάσταση που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε στα πλαίσια της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρουσιάζει μια επιλογή από διάσημα αποφθέγματα - στίχους από τραγούδια και ποιήματα, αποσπάσματα από αγαπημένες ταινίες, μυθιστορήματα και φιλοσοφικά έργα – που υποβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους μέσω της διαδικασίας τοπικών ανοικτών καλεσμάτων. Είτε πρόκειται για μια φράση της Hannah Arendt, ένα στίχο των Beatles, ένα απόσπασμα από την ταινία «Αμελί» ή μια φράση του Ούγγρου, βραβευμένου με το βραβείο Νόμπελ, Imre Kertész, τα αποφθέγματα που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση αναδεικνύουν τη γλωσσική και πνευματική ποικιλομορφία της ηπείρου μας.
Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα διάφανο σκελετό από πλέξιγκλας όπου είναι τοποθετημένα χιλιάδες μικρά ξύλινα τουβλάκια, τα οποία είναι χαραγμένα με ρητά στην πρωτότυπη γλώσσα και σε μετάφραση. Μετά την αποκάλυψη της εγκατάστασης, ο κάθε επισκέπτης και η κάθε επισκέπτρια θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους τουβλάκια με αποφθέγματα. Καθώς τα τουβλάκια θα αφαιρούνται σταδιακά από τον τοίχο, το μόνο που θα μείνει στο τέλος θα είναι το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς: ο τοίχος θα εξαφανιστεί. Αυτή η διαδικασία δείχνει συμβολικά ότι οι τοίχοι που χτίζουμε και οι οποίοι χωρίζουν κοινότητες, λαούς και απλούς ανθρώπους μπορούν να εξαφανιστούν με συλλογική προσπάθεια.
«Ο τοίχος που χάνεται» ανάγεται σε μια πρωτότυπη ιδέα της Maria Yablonina, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου που διηύθυνε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Werner Sobek έπειτα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γκαίτε. Από το καλοκαίρι του 2020, η εγκατάσταση εμφανίζεται σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία/Βόρεια Ιρλανδία, Πολωνία, Λιθουανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο.
Η παρουσίαση του «Τοίχου που χάνεται» στην Κύπρο θα συνοδεύεται από μια ηχητική εγκατάσταση του Νεκτάριου Ροδοσθένους.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Στη Λευκωσία η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Nicosia Book Fest, που θα διοργανωθεί ηλεκτρονικά στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2020.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότζεκτ, επισκεφθείτε τη σελίδα: www.goethe.de/kypros/toixospouxanetai
«Ο τοίχος που χάνεται» είναι ένα εγχείρημα του Ινστιτούτου Γκαίτε, που χρηματοδοτείται από ειδικά κονδύλια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΤΟΠΟΣ:
Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία
24 & 25 Οκτωβρίου 2020, 11:00-20:00
Μόλος (δίπλα από Caffè Nero), Λεμεσός
7 & 8 Νοεμβρίου 2020, 11:00-20:00
ΓΛΩΣΣΑ: Γερμανικά, Αγγλικά, Ελληνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Ισπανικά κ.ά.
ΤΙΜΗ: Ελεύθερη Είσοδος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros/toixospouxanetai
Σχετικά

“γεωμετρικοί συνειρμοί”: Η νέα έκθεση γλυπτικής του Νίκου Πετούση
Η γκαλερύ Αποκάλυψη, φιλοξενεί τα γλυπτά του Πετούση

Η Νίτσα Χατζηγεωργίου εκθέτει τις "Αναμνήσεις από το Παρόν' της
Στην Γκαλερί Γκλόρια από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου

Στροβιλίζοντας στον Χρόνο: Η νέα έκθεση που αναδεικνύει τη συλλογή έργων τέχνης του Δήμου Λάρνακας
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ανεξάρτητες αίθουσες που κάθε μία «στροβιλίζει» τους επισκέπτες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της τέχνης

«Kaleidoscope»: Έκθεση της Γαλλο-λιβανέζας ζωγράφου Άλια Κορμ στην Κυπριακή Γωνιά
Το έργο της είναι ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του ορατού και του αόρατου

"Art in the City" παντού στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το ιστορικό θέατρο της πρωτεύουσας, δεν θα μπορούσε παρά να δίνει ζωή στις τέχνες σε κάθε γωνιά του

Ετήσια έκθεση των μικρών δημιουργών της Σχολής Αιγαία
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προσφέρουν ξεναγήσεις και δραστηριότητες

"Look at Me!": Η μαγεία της Ελλάδας σε έκθεση πορτρέτων του Robert McCabe
Έκθεση αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό φωτογράφο Ρόμπερτ Α. ΜακΚέιμπ

Εικαστικό ταξίδι στα 25 χρόνια ζωγραφικής της Ηρώς Αρμεύτη
25 χρόνια τολμηρού χρώματος, συναισθηματικού βάθους και καλλιτεχνικής προσφοράς

Ο Σέργης Χατζηαδάμος μετατρέπει παλιά γυάλινα αρνητικά σε σύγχρονα έργα
Η έκθεση με τίτλο «Ό,τι απέμεινε, κάν’ το τέχνη» καλεί το κοινό να βιώσει μια εντυπωσιακή σύντηξη παρελθόντος και παρόντος

1721 ώρες: Έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Χαραλάμπους
Με 30 έργα της η ζωγράφος αφομοιώνει μέσα από μια πλούσια ενεργητική χειρονομία μια ποιητική ταυτότητα

Transcendent Rhapsody: Η ανοιξιάτικη έκθεση της Gallery 45
Μια έκθεση που καλεί το κοινό σε έναν διάλογο μεταξύ χρώματος, μορφής και συναισθήματος

Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας
Εγκαινιάζεται και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τα γυρίσματα των ταινιών του