Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Γιώργος Γαβριήλ ανοίγει τα sketch book του, κοινοποιεί τα προσχέδιά του, τις ιδέες του, τους προβληματισμούς του, τον τρόπο που σκέφτεται και τη διαδικασία με την οποία δημιουργεί τα έργα του.
Στη δημιουργική διαδικασία στις εικαστικές τέχνες, και όχι μόνο, το προσχέδιο ή τα προσχέδια που γίνονται, πριν το τελικό έργο, αποτελούν το θεμέλιο λίθο ενός έργου. Η καταγραφή, το τι φαντάζεται ένας καλλιτέχνης, οι ιδέες του, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί του μέσα από τα προσχέδια αποτελούν το αρχικό στάδιο της σύλληψης ενός έργου. Γι’αυτό και πολλές φορές εμπερικλείουν μέσα τους μια δυναμική μεγαλύτερη από το τελικό έργο.
Ο Γιώργος Γαβριήλ γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «Σούρικοβ» της Μόσχας. Αποφοίτησε το 1987 με το πτυχίο του «Master of Fine Arts». Από το 1990 μέχρι το 2008 εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση, από το 2008 μέχρι το 2017 εργάστηκε ως επιθεωρητής τέχνης στη Μ.Ε. και από το 2017 εργάζεται ως Διευθυντής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Παράλληλα έχει ενεργό δράση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου και του εξωτερικού, με συχνές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
• Το 1984 το Surikov Moscow State Art Institute εκτιμώντας τη δουλειά του, διοργάνωσε στις αίθουσες της Ακαδημίας την πρώτη του ατομική έκθεση.
• Το 2010, 2012, 2017 και 2019, συμμετείχε στη Μπιενάλε του Πεκίνου.
• Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας αγόρασε το έργο με το οποίο συμμετείχε στην 7η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου.
• Το 2013 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης της Κύπρου.
• Το 2018 συμμετείχε στην 1η Μπιενάλε Λάρνακας στη Κύπρο.
• Έργα του φιλοξενούνται στα βιβλία των Νέων Ελληνικών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου.

Όπως όλοι οι καλλιτέχνες, έτσι και ο Γιώργος Γαβριήλ, εκφράζει μέσα από τα έργα του την αγάπη του για τον τόπο μας, τις εμπειρίες τα βιώματα και τους προβληματισμούς του για το τι συμβαίνει στην Κύπρο και στο κόσμο γενικότερα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η δουλειά του Γιώργου Γαβριήλ ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο στα εικαστικά δρώμενα του τόπου μας. Ένα παράθυρο που μόνο οι ελεύθερα σκεπτόμενοι καλλιτέχνες, μακριά από καθορισμένα πλαίσια και όρια, μπορούν να ανοίξουν. Δηλώνει πως θέτει την τέχνη του στην υπηρεσία της κοινωνίας, δημιουργεί έργα που αντιμάχονται την αδικία και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στην πολιτική δράση. Την ίδια ώρα θυμάται και το ωραίο. Μάλλον το αναπολεί και στηρίζεται πάνω του σαν αποκούμπι στον δύσκολο αγώνα. Ταλαντεύεται ανάμεσα στην έγερση της αισθητικής απόλαυσης και στην κινητοποίηση απέναντι στις φαύλες δυνάμεις του συστήματος.
Στα έργα του Γιώργου Γαβριήλ υπάρχει πάντα εκείνη η σπίθα που ξεχωρίζει το αληθινό από το κίβδηλο, το έργο τέχνης από την ωραία αναπαράσταση. Μέσα από τα προσχέδιά του καταγράφεται ο κόσμος ιδωμένος με τα μάτια του, όπως αυτός τον βιώνει και τολμά να τα δημοσιοποιεί βγάζοντας τη γλώσσα του δηκτικά στο σύστημα. Πρωτοτυπεί, πειραματίζεται με τα υλικά, με την τεχνοτροπία, με τη σύνθεση. Άλλοτε στηλιτεύει το σύστημα, άλλοτε θωπεύει, άλλοτε περιεργάζεται την ομορφιά του κόσμου και άλλοτε ειρωνεύεται ή κάνει χιούμορ.

Η έκθεση ανοίγει στις 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.
Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία, 1075.
Τηλέφωνο: 22-762605.
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, 5:30 – 8:00 μ.μ. / Τρίτη – Παρασκευή, 10:30 – 12:45 π.μ. και 5:30 – 8:00 μ.μ. / Σάββατο, 10:30-12.45 π.μ.
Η έκθεση ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα, κατευθυντήριες οδηγίες και ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για την τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Κατά την είσοδο στο χώρο απαιτείται η χρήση μάσκας.
-
Γκλόρια
09 Οκτωβρίου - 27 Οκτωβρίου 2020
Σχετικά
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Η XeniArtSpace παρουσιάζει τον νέο της εκθεσιακό χώρο και αποκαλύπτει την εικαστική εμπειρία Dreamscapes
Μνημειώδης πίνακας του Anselm Kiefer για πρώτη φορά στην Κύπρ
NYX Hotel Limassol × Παγκύπριος Σύνδεσμος Καλλιτεχνών «Τέχνη Δίχως Σύνορα»
Ομαδική Έκθεση με τίτλο Light and Shadows
Το πρόγραμμα φιλοξενίας MAKERsHOUSE 2025 αναδεικνύει για 5η χρονιά την δημιουργία, την καινοτομία και την έμπνευση
Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώνεται με τους δημιουργούς να παρουσιάζουν τα τελικά τους έργα σε μια μοναδική έκθεση στο Youth Makerspace Larnaka, στις 7 Δεκεμβρίου
December: Ομαδική έκθεση με 29 καλλιτέχνες στην γκαλερί Stand in Line – Art Space
Η γκαλερί Stand in Line – Art Space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “December” σε επιμέλεια του Canopy Studio, με 29 συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή
Πίνακας του Ρούμπενς πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 2.3 εκατ. ευρώ
Το έργο ήταν κρυμμένο για περισσότερους από τέσσερις αιώνες σε μια παριζιάνικη έπαυλη
“Spinning a tale” από Margo της Μάρθας Χριστοδουλίδου
Mια συλλογή από υφαντά, κεντημένα και κροσέ κομμάτια
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2025 θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home»
Στις 30 Δεκεμβρίου 2025 ολοκληρώνεται ο κύκλος της έκθεσης του προγράμματος «Face Forward …into my home», στον 1ο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Το 125 Space παρουσιάζει την έκθεση In Parallel: Conversations on Love, Life & Light
Μια ομαδική παρουσίαση που συγκεντρώνει έργα των Fernando de Ana, Antonia Figueiredo, David Hanley (DaHexd) και Kiama Lisani
Συνεχίζονται οι προβολές της σειράς "Art in the City" του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Οι προβολές μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο των Κυπρίων εικαστικών καλλιτεχνών