Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2020
Σημαντική διάκριση για την Κύπρο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί η εξασφάλιση του προγράμματος με τίτλο “Redefining the Future of Culture Heritage: Creating an Innovative Model for Sustainability” (ReInHerit), στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 με τη θεματική Culture beyond borders – Facilitating innovation and research cooperation between European museums and heritage. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ.
Συντονιστής του προγράμματος είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το οποίο φιλοδοξεί να αναδομήσει το υφιστάμενο καθεστώς επικοινωνίας, συνεργασίας και καινοτομίας ανάμεσα σε μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό θα γίνει συσχετίζοντας συλλογές πολιτιστικής κληρονομιάς με συναφείς χώρους, αλλά και συστήνοντας σε πολίτες και τουρίστες την υλική και άυλη κληρονομιά της Ευρώπης, στο ευρύτερο ιστορικό και γεωγραφικό τους πλαίσιο.
Στην ουσία, το πρόγραμμα ReInHerit προτείνει ένα ιδιαιτέρως πρωτοποριακό μοντέλο αειφόρου διαχείρισης της κληρονομιάς, που θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου. Το δίκτυο αυτό θα απαρτίζεται από επαγγελματίες του κλάδου της πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπειρογνώμονες σε θέματα τεχνικής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ερευνητές, κρατικά μουσεία, περιφερειακά και τοπικά μουσεία, και εκπροσώπους χώρων με σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς (European Label).
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ζωής 36 μήνες, με συμμετοχή πέραν των 30 ερευνητών. Συντονίστρια είναι η Δρ Ιωάννα Χατζηκωστή, εκ μέρους της Κύπρου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. Την ομάδα του Πολιτιστικού συμπληρώνουν οι Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Δρ Πωλίνα Νικολάου και Δρ Μόνικα Ασημένου.
Το προτεινόμενο μοντέλο για το ReInHerit θα είναι βασισμένο στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα προσφέρει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (μουσεία, χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, χαράκτες πολιτικής, επαγγελματίες και κοινότητες) έναν ανοιχτό, συνεργατικό χώρο για να πειραματιστούν, να μοιραστούν και να καινοτομήσουν. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού Ψηφιακού Κόμβου. Μέσω της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας, θα κοινοποιούνται εργαλεία και πόροι που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την αναστήλωση, τη συντήρηση, τη δημιουργία γνώσης, τη χρήση/επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου, τον έλεγχο της παράνομη διακίνηση αγαθών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την αειφόρο διαχείριση του πολιτισμού.
Το οικοσύστημα αυτό θα λειτουργεί επίσης ως ένα πειραματικό πεδίο ανοικτού τύπου που θα υποστηρίζει και θα πυροδοτεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, γνώσεις ως προϊόν συν-δημιουργίας, επιμέλεια ψηφιακού περιεχομένου και εμπειρίες επισκεπτών. Το προτεινόμενο πλάνο εργασίας περιλαμβάνει σειρά βασικών δραστηριοτήτων που θα επιτρέπουν τη συνεργασία μουσείων και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς σε πραγματικό χρόνο. Το ReInHerit προτείνει να «ξανακληρονομήσουμε» τον πολιτισμό μας αλλιώς, με τρόπους βιώσιμους, αειφόρους, παραγωγικούς, συμμετοχικούς.
Να σημειωθεί ότι στην ετοιμασία της πρότασης το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου είχε δίπλα του τους εταίρους του από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν, την εταιρεία GrantXpert Consulting και η πρόταση έτυχε προεπισκόπησης από ομάδα του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.
Περισσότερος πληροφορίες για το Πρόγραμμα RelnHerit
Στο Πρόγραμμα RelnHerit συμμετέχουν ως εταίροι οι ακόλουθοι φορείς: Από την Ελλάδα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Blue Shield, από την Ιταλία, το University of Florence - MICC, Florence, Italy και το Consorzio Materahub Industrie Culturali e Creative, από την Ισπανία το ASOCIACIÓN ARTE SOSTENIBLE, από την Αυστρία το University of Graz (Austrian Centre for Digital Humanities) και το STadtmuseum GrazGmbH, από το Βέλγιο το European Cultural Tourism Network, από την Φιλανδία το Arcada University of Applied Sciences, και από την Κύπρο University of Nicosia (School of Law) και το Research Centre of Interactive Media Smart Systems and Emerging Technologies (RISE).
Το πρόγραμμα RelnHerit υποστηρίζουν και εξωτερικοί φορείς, όπως είναι οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, καθώς και περιφερειακά και τοπικά μουσεία, που επίσης θα ενισχύσουν την επικοινωνία και συνεργασία του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πέρα από την επικράτειά της.
Σχετικά
Έκθεση ζωγραφικής και μονοτυπίας Γιόλας Κυριάκου
Με τίτλο «Ίασιμες Πινελιές – Σε ένα αναπάντεχο ταξίδι…»

“Ίχνη Αναμνήσεων”: Έκθεση ζωγραφικής της Λάρας Βενιαμίν
Η Λάρα Σόφι Βενιαμίν παρουσιάζει την 3η ατομική της έκθεση στην γκαλερύ Αποκάλυψη στη Λευκωσία

«Διάφανη Γλυπτική»: Μία ιδιαίτερη έκθεση με γλυπτά από χυτό γυαλί
Ο υαλουργός Σταύρος Κοφτερός στην τέταρτη ατομική του έκθεση συνεργάζεται με τον γιο του, Γιάννη Κοφτερό, καλλιτέχνη και σχεδιαστή!

Η 4η Μπιενάλε Λάρνακας 2025 ανεβάζει αυλαία στη μεγαλύτερη διοργάνωσή της μέχρι σήμερα
Έξι εβδομάδες με εκθέσεις, παραστάσεις και εργαστήρια θα μεταμορφώσουν τη Λάρνακα σε πολιτιστικό κέντρο

«On the Island of Circe»: Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κυρτή, εκθέτει στην γκαλερί Stand In Line
Ο Κύπριος εικαστικός παρουσιάζει έργα εμπνεσυμένα από την Αίαια της Κίρκης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου εγκαινιάζει την ερευνητική έκθεση «1975-1989, Λευκωσία: ΓΚΑΛΕΡΙ, vol. II»
Η αναδρομή αυτή συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, βίντεο και προφορικές μαρτυρίες γκαλεριστριών

«The Modality and the Differences»: 7 Κύπριοι καλλιτέχνες εκθέτουν στην Isnotgallery
Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Pietro Vannucci στην Περούτζια της Ιταλίας - συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση

Η τέχνη συναντά την προσφορά: Οι Έφη Κκολού και Ανθέμιδα Μελιφρονίδου στηρίζουν το Telethon
Έκθεση Ζωγραφικής “Μέσα από τα δικά μου μάτια”

Διαπλεκόμενες Συνδέσεις: Έκθεση σε δύο διαφορετικούς χώρους
Συμμετέχουν οι Mathieu Devavry, Μαρία Τριλλίδου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ και η Δάφνη Νικήτα


"Ηλιακό Τοπίο": Η έκθεση ζωγραφικής της Μύριας Ευθυμίου στην Λάρνακα
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Αραδίππου

Siesta, η πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Hannah Lüneburg στη Κύπρο
Η Siesta αντλεί έμπνευση από την αγάπη της καλλιτέχνιδας με την χαλαρώτητα και φωτεινότητα που εμπνέουν τα μεσογειακά τοπία