Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου 2017
Όταν η Γαλλίδα Gatienne Thibaut μαζί με το σύζυγό της Yannick Tankoua άνοιξαν τον Απρίλη του 2004, την μπρασερί Au Bon Plaisir στον Άγιο Δομέτιο στη Λευκωσία, αυτό που ήθελαν να προσφέρουν ήταν αυθεντική παραδοσιακή γαλλική κουζίνα.
Και το έχουν πετύχει. Όσες φορές έχω πάει στο Au Bon Plaisir, ένιωθα πάντα πως έτρωγα comfort food σε ένα γαλλικό σπίτι.
Αυτό είναι το Au Bon Plaisir, χωρίς περιττά, «πειραγμένα» και φανφάρες.Κι έχουμε πολλούς λόγους για να το αγαπάμε:
Στον καινούργιο χώρο του Au Bon Plaisir, στη Λεωφόρο Λάρνακας, συνεχίζει αυτή την πορεία των 14 χρονών και είναι πια μια σταθερή αξία στη γαστρονομική σκηνή της Λευκωσίας.
Στο Au Bon Plaisir, η Gatienne θα έρθει προσωπικά να σου πάρει την παραγγελία, θα σου λύσει ότι απορία έχεις και θα σε ενημερώσει για τα πιάτα της μέρας.

Όλες οι βασικές πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες από Γαλλία, από τα μύδια, μέχρι το ψωμί και το κρέας ενώ σε κάποια από τα πιάτα της θα βρεις και ορισμένες προσεκτικά επιλεγμένες κυπριακές γεύσεις.
Εκείνο το ζεστό βράδυ, ταξιδέψαμε σε έναν άλλο «κόσμο». Με την Gatienne, οικοδεσπότη και οδηγό, κάναμε ένα ταξίδι σε αγαπημένες γεύσεις της γαλλικής κουζίνας.
Μας υποδέχθηκε ένα Kir Royale, το κλασικό κοκτέιλ με αφρώδη οίνο ( σαμπάνια ή Crémant) και λικέρ, crème de cassis.
Η όρεξη άνοιξε όταν μπροστά μας κατέφθασαν δύο σαλάτες. Η μια, μια εύγευστη σαλάτα με χλιαρό κατσικίσιο τυρί σε τοστ, μπέικον, κρουτόν κρεμμυδάκι και βινεγκρέτ και η άλλη, με ρόκα, σπιτικά κρουτόν, καπνιστό μπέικον, (το οποίο προμηθεύονται από το Τρόοδος και καπνίζουν εκεί), τριμμένο τυρί Comté, εσαλότ και βινεγκρέτ. Φρέσκες και ιδιαίτερα απολαυστικές.
Και από τη στιγμή που ήμασταν σε γαλλικό εστιατόριο, δεν θα μπορούσαμε να μην πάρουμε επίσης κάποιες από τις πολύ εύγευστες σπεσιαλιτέ, όπως το quiche της μέρας –εκείνη τη μέρα ήταν Lorraine- , τις κροκέτες με τυρί, το Les rilletes d’ oie –είδος πατέ χήνας– ενώ η Gatienne επέμενε πως έπρεπε οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε τα βατραχοπόδαρα με σκόρδο και φλαμπέ με κονιάκ και όντως είχε δίκιο.
Ταυτόχρονα, αλλάξαμε κρασί και όλα τα πιο πάνω τα συνοδεύσαμε ιδανικά με ένα Gewurztraminer, Αλσατίας, με εξωτικά αρώματα lychees, τριαντάφυλλου και ένα κάπως πικάντικο χαρακτήρα.
Η Gatienne, γνωρίζει πολύ καλά το κρασί της και αξίζει να την αφήσεις να σου συστήσει το ιδανικό για να συνοδεύσεις το φαγητό σου.
Το Au Bon Plaisir, είναι φημισμένο για τα μύδια του που καταφθάνουν φρέσκα κάθε βδομάδα. Εμείς τα απολαύσαμε με σος Marinière, σερβιρισμένα με φρέσκες, κομμένες στο χέρι πατάτες και φυσικά βουτήξαμε και λίγη μπαγκέτα μέσα στη σάλτσα. Είναι εξάλλου, μέρος της ιεροτελεστίας!

Όταν το λευκό κρασί, αντικατέστησε ένα κόκκινο, υπέροχο Merlot, τότε ήρθε η ώρα των κρεατικών!
Το sirloin steak, από την περιοχή Charols, ψημένο όπως συστήνεται στο Au Bon Plaisir, δηλαδή medium, ήταν γευστικότατο και έτσι επέλεξα να το απολαύσω μόνο του και όχι με μια από τις δύο σπιτικές σάλτσες με τις οποίες συνοδευόταν.

Φυσικά το πιάτο που για μένα «μυρίζει» Γαλλία και πάντα μου θυμίζει μια συγκεκριμένη σκηνή από το φιλμ Julie & Julia είναι το Βοδινό Bourguignon, η επιτομή του "γαλλικού comfort food”! Έλιωνε στο στόμα.
Από το Au Bon Plaisir δεν θα φύγεις πριν δοκιμάσεις τα επιδόρπια. Μια crème brulee, από σπιτική κρέμα βανίλια και την οποία καβουρδίζουν μπροστά σου με το ειδικό εργαλείο για να πάρει τη χαρακτηριστική κρούστα, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Αν είσαι της σοκολάτας, πάρε το προφιτερόλ γεμιστό με παγωτό βανίλια και περιχυμένο με σος ζεστής μαύρης σοκολάτας ή το Chocolat Liégeois, που είναι παγωτό μαύρης σοκολάτας με σος ζεστής μαύρης σοκολάτας.
Αν μετά από όλα αυτά, θες ακόμα ένα λόγο να επισκεφθείς το Au Bon Plaisir, σημείωσε πως συχνά γίνονται διάφορα δρώμενα π.χ. live opera με σοπράνο, βραδιά με ακορντεόν κ.λπ. για τα οποία μπορείς να ενημερώνεσαι από το facebook.
Σχετικά
 
            
        Στην καρδιά της Πάφου, θα βρεις το Éθος Vin Soirée
Ένα μέρος όπου το φαγητό, το κρασί, η μουσική και η φιλοξενία συναντιούνται για να δημιουργήσουν την ιδανική ατμόσφαιρα
 
            
        50 επλογές για φαγητό, καφέ, ποτό και γλυκό στον Πρωταρά τον Νοέμβριο
Τα σποτ που θα σε περιμένουν και τον φετινό χειμώνα
 
            
        To Barlic’s της Χλόης Σταύρου συμπράττει με τον Σ. Βλασίδη και τη Μ. Μασσούρα, για την πιο δυνατή οινική εμπειρία
Μια κορυφαία οινική βραδιά, με κρασιά που δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει καθώς και επιλεγμένες παλαιότερες σοδειές από την προσωπική συλλογή του οινοποιού
 
            
        Μία υποτιμημένη ιταλική πόλη φιλοξενεί το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου
Το εστιατόριο που ψηφίστηκε ως το καλύτερο του κόσμου για το 2025, δεν βρίσκεται ούτε στη Ρώμη, ούτε στη Φλωρεντία
 
            
        Η νέα ταβέρνα στο χωριό, θα γίνει το νέο σημείο συνάντησης όσων αγαπούν την καλή, παραδοσιακή κουζίνα
Ο Πλάτανος της Μαλλιάς, είναι το νέο, ταβερνάκι που μόλις άνοιξε στο γραφικό χωριό
 
            
        Τα αγαπημένα cinnamon rolls της πόλης, μόλις απέκτησαν νέο μαγαζί στην πλατεία
Απολαμβάνουμε τα διάσημα ρολάκια κανέλας, δίπλα στη θάλασσα!
 
            
        Γνωστό παραδοσιακό καφενείο, κλείνει για τη σεζόν
Δίνουμε το (τελευταίο) ραντεβού για φέτος
 
            
        Oι Πέμπτες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη στη Μαρίνα Λεμεσού, αλλάζουν!
Ζωντανή Μουσική στο PAUL Limassol Marina
 
            
        Halloween όπως πρέπει: Το λευκωσιάτικο εστιατόριο που μετατρέπει τα γλυκά σε spooky έργα τέχνης
Sweet & Spooky days για δύο μέρες, στο Amyth of Nicosia
 
            
        Η Μεσόγειος στο πιάτο: 5 εστιατόρια στην Κύπρο που ξεχωρίζουν για την αυθεντική τους κουζίνα
Οι διευθύνσεις που ξεχωρίζουν για την αυθεντική τους κουζίνα
 
            
         
            
        Η Λευκωσία πίνει καφέ και κοκτέιλ στο Φαρμακείον που μόλις άνοιξε
Στην καρδιά της εντός των τειχών πόλης, απέναντι από τη Φανερωμένη
 
            
         
            
             
            
             
            
             
            
             
            
             
            
             
    
     
    
     
    
     
    
     
    
     
    
    