Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου 2025
Με την πρόσφατη ταινία του Κώστα Γαβρά «Τελευταία Πνοή» (Le Dernier Souffle) συνεχίζει τις προβολές του ο κινηματογράφος Πάνθεον, από τις 13 μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Ο Γαβράς επιστρέφει με μια συγκινητική ταινία που ξεχειλίζει από τη σοφία και την ανθρωπιά που έχουμε μάθει να περιμένουμε από τον σπουδαίο σκηνοθέτη. Έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.
Παίζουν: Ντενί Πονταλιντές, Καντ Μεράντ, Μαριλίν Καντό, Άνχελα Μολίνα, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Χιάμ Αμπάς, Καρίν Βιάρ.
Σε ένα είδος φιλοσοφικού κινηματογραφικού διαλόγου, ο γιατρός Ογκουστίν Μασέ και ο διάσημος συγγραφέας Φαμπρίς Τουσέν συζητούν για τη ζωή και τον θάνατο. Μια σειρά από εκ βαθέων συναντήσεις με άλλους ασθενείς, με γέλια και δάκρυα, βοηθά τον συγγραφέα να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις ανησυχίες του. Μια δίνη συναντήσεων στις οποίες ο γιατρός είναι ο οδηγός και ο συγγραφέας είναι συνεπιβάτης του, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τους δικούς του φόβους και ανησυχίες. Ένα λυρικό μπαλέτο, όπου κάθε ασθενής ξεχειλίζει από συναισθήματα, γέλιο και δάκρυα. Και τελικά ένα ταξίδι με κατεύθυνση προς την παλλόμενη καρδιά της ίδιας της ζωής.
Η «Τελευταία Πνοή» μοιάζει με έναν αποχαιρετισμό, έναν φιλοσοφικό στοχασμό πάνω στο τελευταίο σκαλοπάτι της ζωής.
Ο Κώστας Γαβράς για τη νέα του ταινία
Ο Γαβράς άντλησε έμπνευση από το ομώνυμο βιβλίο του φιλοσόφου Ρεζίς Ντεμπρέ και του γιατρού Κλοντ Γκραντζ, στο οποίο παρουσιάζονται ιστορίες ανθρώπων που είχαν βρεθεί σε μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας. Το θέμα της ταινίας είναι το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο. Σύμφωνα με τον Γαβρά, «ζούμε σε μια κοινωνία που γυρίζει την πλάτη της στον θάνατο ‒ όταν είπα σε κάποιον για την ιδέα αυτής της ταινίας, οι άνθρωποι τρόμαξαν! Κι όμως, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή με αξιοπρέπεια».
«Ατενίζω προς τον ορίζοντα του τέλους της ζωής, ο οποίος αρχίζει να με πλησιάζει όλο και περισσότερο. Όταν δεν εργάζομαι, καταλήγω μερικές φορές να τον σκέφτομαι- ο χρόνος, άλλωστε, προχωράει αμείλικτα. Και ιδιαίτερα όταν κάνει αισθητή την παρουσία του, όπως με το θάνατο του Ζακ Περέν, ο οποίος ήταν ο προτελευταίος επιζών από τους ηθοποιούς, συγγραφείς και μουσικούς από το ‘Z’. Είναι ένα δυνατό συναίσθημα που τελικά σε καθιστά γαλήνιο μπροστά στο αναπόφευκτο» είπε σε συνέντευξη του ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης.
«Πριν από πολύ καιρό, κοντινοί μου άνθρωποι μού διηγήθηκαν τις τελευταίες στιγμές της ζωής ενός συγγενή τους. Εκλιπαρούσε τρομοκρατημένος τον γιατρό και την οικογένειά του να μην τον αφήσουν να φύγει. Αυτό που άκουσα με συγκλόνισε, μιας και γνώριζα τη δύναμη αυτού του ανθρώπου. Ο τρόμος του θανάτου και η παντελής έλλειψη προετοιμασίας οδηγούν στην άρνηση του αναπόφευκτου, στον χαρακτήρα του απόλυτου. Με άλλα λόγια, στην άρνηση να ζήσουμε ως θνητοί. Αυτή η άρνηση οδήγησε τον άνθρωπο να πείσει τον εαυτό του ότι το τέλος είναι μόνο ‘μερικό’, κάτι που μας διαφοροποιεί από τα ζώα: έχουμε το Πνεύμα, το οποίο είναι αθάνατο, σε αντίθεση με το υλικό, φθαρτό σώμα. Με αυτή τη βεβαιότητα μπορούμε να υπερβούμε τη λογική της φύσης, όπου όλα πεθαίνουν. Πρόκειται για μια υστερική, επιβλαβή πεποίθηση, που οφείλεται στην άρνηση αυτής της ανθρώπινης πραγματικότητας για όλους. Αυτή η άρνηση, που παρακάμπτεται από όλες τις θρησκείες, δεν έχει καταφέρει να γίνει πλήρως αποδεκτή και να δημιουργήσει γαλήνη για όλους. Όμως, είναι ένα σπουδαίο καταφύγιο, το οποίο και σέβομαι» συμπληρώνει.
>> Καθημερινές προβολές από 13 Μαρτίου μέχρι 25 Μαρτίου (εκτός 17, 20, 24 Μαρτίου), 20.30 Σάββατο 15 Μαρτίου προβολή και στις 17.30μ.μ. Λευκωσία, Κινηματογράφος Πάνθεον.
Δείτε το τρέιλερ:
-
Πάνθεον
13 Μαρτίου - 25 Μαρτίου 2025
Σχετικά

Netflix: Η ξέφρενη ζωή του Τσάρλι Σιν και οι νέες σειρές της εβδομάδας
Όλες οι νέες σειρές και οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στο Netflix αυτή την εβδομάδα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: O Χρυσός Λέων στον Τζιμ Τζάρμους - Όλοι οι νικητές
Η ταινία «Father Mother Sister Brother» του Τζιμ Τζάρμους κέρδισε Χρυσό Λέοντα, ενώ ο Μπένι Σάφντι απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Smashing Machine»

Το βράδυ της Κυριακής βλέπουμε σινεμά στην παραλία, κάτω από την πανσέληνο!
Πάρε μαξιλάρι και ζήσε τον κινηματογράφο κάτω από τα αστέρια!

Αλλαγή ταινιών προβολής στον δωρεάν Υπαίθριο Κινηματογράφο της πρωτεύουσας
Με pop corn και μπουκάλια νερού για όλους

4 νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα
Από συγκλονιστικά δράματα μέχρι ανάλαφρες κωμωδίες, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν ξανά με ιστορίες που αξίζει να δεις στη μεγάλη οθόνη

Πρεμιέρα για την ταινία "The Conjuring: Last Rites"
Κάθε ιστορία έχει ένα τέλος. Αυτό είναι το πιο τρομακτικό

Πρεμιέρα για την ταινία "Caught Stealing"
Μια εκρηκτική μείξη δράσης, σασπένς και μαύρης κωμωδίας που αναδεικνύει μια άγνωστη πλευρά του Darren Aronofsky

Πρεμιέρα για την ταινία "The Bad Guys 2"
Οι αγαπημένοι μας εγκληματίες επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη και αυτή τη φορά έχουν… σοβαρό ανταγωνισμό!

Πρεμιέρα για την ταινία "Οι Άγριες Μέρες Μας"
Η πολυαναμενόμενη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου

Το Θέατρο Ριάλτο επαναρχίζει με υπαίθριες προβολές
Ταινίες γεμάτες πρωτοτυπία, τρυφερότητα και χιούμορ που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις και την πολυπλοκότητα που τις χαρακτηρίζει σήμερα, θα μας προσφέρουν ευχάριστες κινηματογραφικές αποδράσεις

Υπαίθριος Κινηματογράφος στην καρδιά της πρωτεύουσας
Η μαγεία του σινεμά κάτω από τα αστέρια

Φεστιβάλ Βενετίας: Επτά λεπτά χειροκρότημα για το «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου
Η Έμμα Στόουν δάκρυσε από χαρά με τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας.