Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου 2026
Η περίοδος της τελικής ψηφοφορίας για τα Όσκαρ 2026 ολοκληρώθηκε, αλλά η κούρσα για το βραβείο καλύτερης ταινίας παραμένει ανοιχτή.
Όπως αποκαλύπτουν ανώνυμες ψήφοι μελών της Ακαδημίας που συγκέντρωσε το Variety, η φετινή αναμέτρηση φαίνεται να εξελίσσεται σε μονομαχία ανάμεσα σε δύο ταινίες: το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ και το πολιτικό θρίλερ «Μία Μάχη Μετά την Άλλη» του Πολ Τόμας Άντερσον.
Οι ανώνυμες ψήφοι αποτελούν εδώ και χρόνια ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «παρασκήνια» πριν την απονομή των Όσκαρ, καθώς αποκαλύπτουν τις σκέψεις και τις προθέσεις των μελών της Ακαδημίας.

Όσκαρ 2026: Πώς λειτουργεί η φετινή ψηφοφορία
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος εφαρμόστηκε μια νέα διαδικασία ψηφοφορίας. Το ψηφιακό ψηφοδέλτιο των Όσκαρ είναι συνδεδεμένο με την πλατφόρμα προβολής της Ακαδημίας, όπου τα μέλη μπορούν να δουν τις υποψήφιες ταινίες. Με βάση τον νέο κανονισμό, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν παρακολουθήσει όλες τις υποψήφιες ταινίες μιας κατηγορίας πριν ψηφίσουν.
Η αλλαγή αυτή καθυστέρησε τη διαδικασία για ορισμένα μέλη, αλλά στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο ψηφοφόρων που παλαιότερα συμπλήρωναν βιαστικά το ψηφοδέλτιο χωρίς να έχουν δει όλες τις ταινίες.
Σήμερα η Ακαδημία αριθμεί περίπου 11.126 μέλη, από τα οποία 10.136 έχουν δικαίωμα ψήφου. Το σώμα παραμένει κυρίως αμερικανικό και λευκό, αλλά τα τελευταία χρόνια επιχειρείται μεγαλύτερη διαφοροποίηση στο περιθώριο προώθησης της συμπερίληψης. Το 35% των μελών είναι γυναίκες, 22% προέρχεται από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες και το 21% είναι διεθνή μέλη.

Η μάχη για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας
Παρά το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν πιθανό νικητή το «Μία Μάχη Μετά την Άλλη», αρκετοί παραδέχονται ότι τελικά ψήφισαν το «Sinners». Ενδεικτικά, όπως περιγράφει ένας ψηφοφόρος στο Variety: «Πιστεύω ότι η ταινία του Άντερσον θα κερδίσει το Όσκαρ, αλλά εγώ ψήφισα το “Sinners”.»
Το ίδιο μοτίβο εμφανίζεται και στην κατηγορία σκηνοθεσίας: πολλοί θεωρούν ότι ο Πολ Τόμας Άντερσον θα επικρατήσει, αλλά αρκετοί δήλωσαν ότι ψήφισαν τον Ράιαν Κούγκλερ.
Η δυναμική αυτή θυμίζει τη σεζόν των Όσκαρ 2021, όταν πολλοί πίστευαν ότι ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν θα κέρδιζε το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, αλλά τελικά αρκετοί ψηφοφόροι ψήφισαν τον Άντονι Χόπκινς.
Στην κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου, ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν φαίνεται να αποκτά ισχυρό προβάδισμα για το πρώτο του Όσκαρ χάρη στην παρουσία του στο «Sinners». Ωστόσο, δεν θεωρείται καθόλου αμελητέα η παρουσία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο «Μία Μάχη μετά την Άλλη» και του Ίθαν Χοκ στο «Blue Moon».
Αντίθετα, λιγότερη στήριξη φαίνεται να έχουν συγκεντρώσει οι Τιμοτέ Σαλαμέ (“Marty Supreme”) και Βάγκνερ Μόουρα (“The Secret Agent”).
Στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου, η Τζέσι Μπάκλεϊ για την ταινία «Hamnet» εμφανίζεται ως η πιο σταθερή επιλογή μεταξύ των ψηφοφόρων.

Όσκαρ 2026: Οι κατηγορίες β’ ρόλων
Στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου, η μάχη φαίνεται να περιορίζεται σε τρεις ηθοποιούς, στον Ντελρόι Λίντο («Sinners»), στον Σον Πεν («One Battle After Another») και στον Στέλαν Σκάρσγκαρντ («Sentimental Value»)
Αν και αρχικά ο Λίντο είχε προβάδισμα, τις τελευταίες ώρες πριν κλείσει η ψηφοφορία καταγράφηκε σημαντική άνοδος του Σον Πεν.
Στον Β’ Γυναικείο Ρόλο, ξεχωρίζουν δύο υποψήφιες, την Έιμι Μάντιγκαν και της Γούνμι Μοσάκου για το «Sinners», η οποία συγκεντρώνει ψήφους τόσο από υποστηρικτές της ταινίας όσο και από ψηφοφόρους άλλων φιλμ.
Τέλος, ως προς τις τεχνικές κατηγορίες, η ταινία «Frankenstein» φαίνεται να έχει σημαντικό προβάδισμα σε τεχνικές κατηγορίες όπως σκηνικά, κοστούμια, μακιγιάζ και κομμώσεις
Με πληροφορίες από Variety/Lifo
Σχετικά
Θερινό σινεμά δίπλα στο κύμα στα Μανδριά με δωρεάν είσοδο
Μια καλοκαιρινή κινηματογραφική εμπειρία με φόντο τη θάλασσα και τον νυχτερινό ουρανό της Κύπρου
To 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου επιστρέφει με υπαίθριες προβολές στον κήπο
25 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και όλο τον κόσμο, κάτω από τα αστέρια
Η πολυσυζητημένη ταινία μικρού μήκους «Ματωμένες Παρτιτούρες», σε δύο μοναδικές προβολές στην Κύπρο
Η ταινία με έμπνευση το έγκλημα στα Τέμπη – Συμμετέχουν Δαδακαρίδης και Μίλτος Πασχαλίδης
Και φέτος (στη Λεμεσό) θα βλέπουμε ταινίες πάνω στην παραλία
Το Starlit Screens, που φέτος μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία, ανακοίνωσε την επιστροφή του
Αυτές τις 10 ταινίες θα δεις στον κήπο του θερινού σινεμά Αττικόν
Τα «Garden Screenings» του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος επιστρέφουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ
Πέθανε η Μαρζάν Σατραπί, δημιουργός του «Περσέπολις»
Η Γαλλοϊρανή καλλιτέχνις ήταν 56 ετών
Οι 5 κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Από την επιστροφή του θρυλικού «Scary Movie» και το επικό «Masters of the Universe» μέχρι οικογενειακές περιπέτειες και αγαπημένα animation, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν νέες επιλογές για κάθε γούστο
«Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» υποψήφια για 6 βραβεία ΙΡΙΣ 2026
Η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς αποκτά ελληνική κινηματογραφική ταυτότητα και ξεχωρίζει στις τεχνικές και καλλιτεχνικές κατηγορίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ηρθε η ώρα και ο Κλιντ Ιστγουντ να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία
Καθώς ο Κλιντ Ιστγουντ γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του, οι πληροφορίες που τον θέλουν πλέον να αποσύρεται από τη σκηνοθεσία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια από τις σπουδαιότερες διαδρομές στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.
«Echoes Of Beneath»-Κάτω από την επιφάνεια: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μπαραχάνου με τον Αντώνη Τσαπατάκη στην Κύπρο
Με εντυπωσιακά υποβρύχια πλάνα και την υποβλητική μουσική του Γιώργου Τσιόκρη, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής
«Τα Πουλιά»: Έρχεται το ριμέικ της θρυλικής ταινίας του Χίτσκοκ
Με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy Σάρα Σνουκ του «Succession»
Το Θερινό Σινέ Έρμα επιστρέφει το 2026 με δωρεάν προβολές κάτω από τα αστέρια
Τέσσερις ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές στην αυλή του «Έρμα» στην παλιά Λευκωσία, με ταινίες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.