Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιουνίου 2014
Η Ελληνική μετάφραση της Αγρύπνιας των Φίννεγκαν, του Τζέημς Τζόις, κυκλοφόρησε στα τέλη του 2013. Ο Ελευθέριος Ανευλαβής αφιέρωσε επτά χρόνια της ζωής του στη μετάφραση και έκδοση του μνημειώδες αυτού έργου, δίνοντας πρόσβαση στους ελληνόφωνους αναγνώστες. Το ενδιαφέρον είναι ότι, η έκθεση πραγματοποιείται στην οικία ενός διακεκρισμένου διερμηνέα, του δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (1750-1809). Ο Τζέημς Τζόις, 1882-1941, αφιέρωσε δεκαεπτά χρόνια στη δημιουργία του λογοτεχνικού του έργου, το οποίο και κυκλοφόρησε το Μάιο του 1939. Ο Τζόις μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και με αφορμή την μεγάλη επιτυχία που ακολούθησε την κυκλοφορία του έργου Οδυσσέας, συνέχισε με το νέο έργο του το οποίο προτιμούσε να περιγράφει ως Έργο εν Προόδω, προτού του δώσει τον τελικό τίτλο, Η Αγρύπνια των Φίννεγκαν.
Για τη δημιουργία των δικών τους Βιβλίων Καλλιτεχνών και εγκαταστάσεων oι δεκαέξι καλλιτέχνες βιβλίων που συμμετέχουν στην έκθεση, επέλεξαν είτε έργο του Τζέημς Τζόις, είτε έργα τα οποία ενέπνευσαν τον Τζόις καθόλη τη διάρκεια της συγγραφικής του καριέρας, είτε έργα φίλων του συγγραφέων που γνώρισε ενώ ζούσε στο Παρίσι. Τα κείμενα αυτά ενέπνευσαν στην επιλογή του τίτλου της έκθεσης, ΤΖΕΗΜΣ ΤΖΟΪΣ & ΣΙΑ.
Συμμετέχουν:
Χορστ Βάϊρσταλ (Γερμανία/Κύπρος) | Γκρεγκ Δευτεραίος (Αυστραλία) | Μαρλέν Καρλετίδου (Κύπρος) | Χαρίτσα Μούγιαση (Κύπρος) | Άντριου Μπίβερ (Ηνωμένο Βασίλειο) | Ανδριάνα Νικολαΐδου (Κύπρος) | Έφη Νικολάου (Κύπρος) | Ελίζαμπεθ Χοκ – Ντόρινγκ (ΗΠΑ/Κύπρος) | Δέσποινα Παπαχαραλάμπους (Κύπρος) | Σούμι Περέρα (Σρι Λάνκα / Ηνωμένο Βασίλειο) | Μαίρη Πλαντ (Κύπρος) | Κύριλλος Σαρρής (Κύπρος/Ελλάδα) | Ελίδα Τέσλερ (Βραζιλία) | Χούριγκ Τοροσιάν (Κύπρος) | Αν Γκλίνις Φοκς (ΗΠΑ) | Ευτυχία Χατζηλοΐζου (Κύπρος).
-
Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου
16 Μαΐου - 28 Ιουνίου 2014
Σχετικά
Παναγιώτης Πασάντας & Γιώργος Γεροντίδης ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις
Μια συνάντηση δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών στην γκαλερύ Αποκάλυψη
«Αγροποιητική: χώματα/ σώματα»: 50 καλλιτέχνες εξετάζουν τον όρο «τοπίο» στη μεγάλη έκθεση της Κυπριακής Προεδρίας
Σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Έλενας Πάρπα
Το NYX Hotel Limassol παρουσιάζει: «The Diverse Self: Becoming» Ατομική εικαστική έκθεση της Φωτεινής Μιχαηλίδη
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου
Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση του Χριστόφορου Σάββα στη Λέβέντειο Πινακοθήκη
Η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά ένα πολύτιμο και άγνωστο έως σήμερα αρχείο του καλλιτέχνη
Ο Άντρος Ρόπαλης παρουσιάζει την νέα του δουλεία με τίτλο "Στον αστερισμό του ιχθύ"
Ο αρχιτέκτονας, εικαστικός και σκηνογράφος Άντρος Ρόπαλης, εμπνέεται για ακόμα μια φορά από τους ιχθείς, που βλέπει με μια αντικομφορμιστική διάθεση
«Ground Matter»: Η νέα δουλειά της Μελίτας Κούτα φιλοξενείται στη Λευκωσία
Στην έκθεση η καλλιτέχνης μελετά μια σειρά οικιακών γεωλογικών στρωμάτων
Το Κυπριακό Μουσείο υποδέχεται την Προεδρία με ανανεωμένη έκθεση
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Παπανικολάου με τίτλο «Συνθήκη» στον Στρόβολο
Στο κέντρο της νέας του δουλειάς βρίσκεται ο άνθρωπος και οι συνθήκες που δημιουργεί μέσα στον χώρο
Electric Dreams: Η νέα, ομαδική έκθεση της Isnotgallery
Τα έργα της έκθεσης συγκροτούν ένα μωσαϊκό κοινωνικών και προσωπικών αφηγήσεων
Ο ιστορικός Έλληνας εικαστικός Μιχάλης Μανουσάκης σε νέα ατομική έκθεση
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του ιστορικού Έλληνα ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη
Electric Dreams: Η έκθεση που πρέπει να επισκεφθείς τις γιορτές στη Λευκωσία
Η νέα ομαδική έκθεση που θα φιλοξενήσει η Isnotgallery συνεχίζει και διευρύνει τον διάλογο που άνοιξε το καλοκαίρι με την έκθεση «Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί»
Fluid Persistence: Η νέα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ξετυλίγεται ως ένας ρευστός χώρος
Τα έργα 19 καλλιτεχνών διερευνούν επείγοντα ζητήματα σχετικά με την οικολογική καταστροφή