Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τα λαχταριστά επιδόρπια που δοκιμάσαμε σε 15 υπέροχες ταβέρνες της Κύπρου

Τι προσφέρουν μετά το... φαγοπότι αγαπημένες ταβερνούλες του νησιού

Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2024

Αγαπάμε τις κυπριακές ταβέρνες για πολλούς λόγους. Πρώτος πρώτος βέβαια είναι το φαγητό, οι μεζέδες, τα ζουμερά κρέατα και τα διάφορα μεζεκλίκια. Οι ταβέρνες αποτελούν ένα παρεΐστικο χώρο συνάθροισης, για χαλαρές, όμορφες στιγμές με φίλους και της οικογένεια.

Μετά, το φαγοπότι όμως τι ακολουθεί; Μα φυσικά το γλυκό, το επιδόρπιον ή αλλιώς το πόπαστον όπως λέγεται και στην Κύπρο. Εμείς, δοκιμάσαμε αρκετά γλυκά και πήγαμε σε πολλές ταβέρνες σε όλη την Κύπρο. Επιλέξαμε μερικές που σερβίρουν πεντανόστιμα γλυκά και παραδοσιακά πουρέκια και σου τις προτείνουμε για να προγραμματίσεις την επόμενή σου έξοδο.

1000025378.jpg

Ταβερνάκι Φίλιππος, Στρόβολος
Επιδόρπιο:
Μπαμπάδες
Το μικρό, γραφικό ταβερνάκι του Φίλιππου θα το βρεις «κρυμμένο» σε μια παλιά γειτονιά, στα γραφικά στενά του παλιού Στροβόλου στη Λευκωσία. Το ταβερνάκι το 2023 ξεχώρισε ως καλύτερο σουβλάκι της χρονιάς στα Cyprus Eating Awards. Εδώ θα απολαύσεις είδη σχάρας, με πρωταγωνιστή το μυρωδάτο σουβλάκι, τη ζουμερή μπριζόλα, τα αρνίσια παϊδάκια, το χωριάτικο λουκάνικο, αλλά και πλούσιους μεζέδες σχάρας για τους οποίους θα μιλάς για καιρό. Στο τέλος, θα γλυκαθείς με υπέροχους μπαμπάδες που θα σε εκπλήξουν με την νοστιμιά τους.
(22316307) Δήμητρας 2ΑΒ, Στρόβολος, Λευκωσία.

1000027813.jpg

Ταβερνείο Το Ιστορικόν, Άγιος Δομέτιος
Επιδόρπια:
Γαλακτομπούρεκο, cheesecake μπακλαβάς με χαλεπιανό
Αν δεν έχεις επισκεφθεί μέχρι σήμερα το Ταβερνείο το Ιστορικόν, που βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα του Αγίου Δομετίου, πρέπει να το πράξεις οπωσδήποτε. Άλλωστε, αποτελεί ένα αγαπημένο στέκι για τους Λευκωσιάτες και όχι μόνο, οι οποίοι το τιμούν δεόντως. Η ταβέρνα σερβίρει μερακλίδικα πιάτα, που δύσκολα συναντάς συχνά, φτιαγμένα με νέα υλικά και πολλή μαεστρία. Εξάλλου, στην κουζίνα από την έναρξη της λειτουργίας της βρίσκεται ο Λούκας ο οποίος φτιάχνει μεζέδες, και μαγειρευτά με αυθεντικές συνταγές και δημιουργικότητα. Το επιδόρπιο εδώ είναι σπουδαία υπόθεση αφού το μαγαζί ξέρει καλά να φτιάχνει γλυκά. Ανάμεσα σε άλλα εδώ θα δοκιμάσεις ένα υπέροχο γαλακτομπούρεκο από τα καλύτερα που φάγαμε και cheesecake μπακλαβά με χαλεπιανό.
(22780555) Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος, 2369 Λευκωσία.

MEG_8982-2.jpg

Ζανέττος, Παλιά Λευκωσία
Επιδόρπια:
Μαχαλεπί με χαλεπιανό, χαλβά και γλυκά του κουταλιού
Η ταβέρνα Ζανέττος έχει γράψει τη δική της μεγάλη ιστορία στην πόλη της Λευκωσίας και έχει ταυτιστεί όλα αυτά τα χρόνια με το ιστορικό της κέντρο. Εδώ, το φαγητό δεν χρειάζεται συστάσεις αφού ξέρουμε πόσο καλοφτιαγμένα είναι τα πιάτα και πόσο πλούσιο και νόστιμος είναι ο μεζές. Στο τέλος, κλασικά, πιά θα φας το νόστιμο λιβανέζικο μαχαλεπί με χαλεπιανό, τον χαλβά κατσαρόλας αλλά και γλυκά του κουταλιού.
(22765501) Τρικούπη 65, Παλιά Λευκωσία.

IMG_1447.JPG

2023-11-15.jpg


Τ' ανείπωτα, Λακατάμια, Λευκωσία
Επιδόρπια:
Μπακλαβάς χαλεπιανό, ραβανί, millefeuille
Η ταβέρνα Τ΄Ανείπωτα στην περιοχή της Λακατάμειας, διαθέτει ένα υπέροχο εξωτερικό χώρο της και μας περιμένει σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό, με ένα μενού γεμάτο μεζεδάκια to share!  Σερβίρονται ορεκτικά μέχρι αλοιφές, καθώς και είδη σχάρας από μπέικον κρασάτο, μπουτάκια κοτόπουλου, λουκάνικο, παστουρμάς κ.ά. Σημείωσε, τέλος, ότι σε λίγες ημέρες θα σερβίρεται και οφτό κλέφτικο! Εδώ, το μαγαζί δίνει ιδιαίτερη σημασία στα επιδόρπια και σερβίρει λαχταριστό μπακλαβά με χαλεπιανό, ραβανί, millefeuille και κάποιες άλλες επιλογές.
(96804350) Ελευθέριου Βενιζέλου 25Α, Λακατάμια, Λευκωσία.

Untitled.jpg

Η Φωλιά του Δράκου, Πεντάκωμο
Επιδόρπια:
Πανακότα, πουρέκια
Η Φωλιά του Δράκου αποτελεί ένα όμορφο μεζεδοπωλείο, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Πεντάκωμο της επαρχίας Λεμεσού. Η διάσημη πλέον Φωλιά του Δράκου παρέχει ένα μενού το οποίο παντρεύει τους γευστικούς μεζέδες με τα εποχιακά πιάτα και το εύγευστο κλέφτικο, το οποίο εδώ σερβίρεται ολόχρονα. Στο τέλος του φαγητού θα απολαύσετε με την παρέα νόστιμη πανακότα ως επιδόρπιο.
(25632535 & 99820641) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού

2023-05-27.jpg

Το Συμπόσιο, Πελένδρι
Επιδόρπιο:
Μπακλαβάς
Στο χωριό Πελένδρι στην ορεινή Λεμεσό, έχει στηθεί εδώ και μερικά χρόνια ένα "Συμπόσιο" όπου συντελούνται μικρά γαστρονομικά θαύματα. Μία παραδοσιακή ταβέρνα που κατάφερε μέσα σε μερικά χρόνια να προσελκύσει ντόπιους και ξένους, και να γίνει λόγος για να επισκέπτεται κανείς το χωριό, για να απολαύσει παραδοσιακές γεύσεις με φρέσκα και ντόπια υλικά. Εδώ θα φας μερακλίδικα μεζεδάκια, με φρέσκα υλικά από το περιβόλι και ντόπιες πρώτες ύλες, νόστιμα κρεατικά, άγρια χόρτα, παραδοσιακά μακαρόνια με κυπριακή μορχέλα, είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα στο Συμπόσιο. Το ζυμωτό ψωμί, το λάδι δικής τους παραγωγής, οι ομελέτες με αυγά από τις κότες τους και τα σαλατικά που επιλέγει ο ίδιος ο επισκέπτης από το περιβόλι, δίνουν μια ιδιαίτερη νότα σε ένα απλό, αλλά αυθεντικό μενού. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το επιδόρπιο, ειδικά αν είναι ο φρεσκοφτιαγμένος σπιτικός μπακλαβάς.
(99404348 / www.symposiocyprus.com) Προδρόμου 61, 4878 Πελένδρι, επ. Λεμεσού.

2021-04-11.jpg

Ψητοπωλείο Ταβερνάκι του Μελή, Παρεκκλησιά
Επιδόρπιο:
Σιροπιαστά με παγωτό
Μία ακόμα βραβευμένη ταβέρνα στα Cyprus Eating Awards τα προηγούμενα χρόνια που αγαπιέται ιδιαίτερα για τον μεζέ της. Το ταβερνάκι είναι φημισμένο για το άριστης ποιότητας κρέας, που σου ψήνει με αριστοτεχνικό τρόπο, όπως το εξαιρετικό του σουβλάκι, οι νόστιμες σπιτικές σεφταλιές και το αρνίσιο κότσι στον φούρνο, που γίνεται ανάρπαστο στους πελάτες, όπως επίσης και οι πούλες που φτιάχνονται με έναν ξεχωριστό τρόπο, με ντομάτα και αβγά. Στου Μελή, πάντοτε θα βρεις και εποχιακά χόρτα, άγρια χόρτα και άγρια μανιτάρια, για να συνοδεύσουν την κρεατοκατάνυξή σου. Για το τέλος φύλαξε την όρεξη σου για σιροπιαστά με παγωτό.
(25635253) Χριστόφορου Παπαγιάννη 1, Παρεκκλησιά, Λεμεσός.

20230728_221148.jpg

Άγιος Επίκτητος, Αρμενοχώρι
Επιδόρπιο:
Πουρέκια
Η ταβέρνα Άγιος Επίκτητος είναι μία από τις καλύτερες ταβέρνες σε όλη το νησί -εξάλλου, αναδείχθηκε ως τo Αγαπημένο Εστιατόριο των Αναγνωστών στα Cyprus Eating Awards 2022. Mια ταβέρνα που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κυπριακή φιλοξενία και στο καλό κυπριακό φαγητό, φτιαγμένο με παραδοσιακές συνταγές και άριστες πρώτες ύλες. Tο φαγητό είναι καθαρά παραδοσιακό, αποτελούμενο από νόστιμα κυπριακά πιάτα. Μετά το φαγοπότι εδώ θα απολαύσεις φρεσκοτηγανισμένα πουρέκια της αναρής και φρούτα εποχής.
(25360026) Αμμοχώστου 18, Αρμενοχώρι, 4523 επ. Λεμεσού.

IMG_20230722_163147.jpg

Καληδωνία Ρωτής, Πλάτρες
Επιδόρπιο:
Μηλόκρεμα
Στις δροσερές Πλάτρες ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά για φαγητό είναι το Καληδώνια Ρωτής που προσφέρει κυπριακές γεύσεις όπως σουβλάκια, αφέλια, σούβλα, γευστικούς μεζέδες αλλά και φρέσκια πέστροφα. Εκείνο για το οποίο όμως φημίζεται ο Ρωτής είναι για την διάσημη μηλόκρεμά του η οποία είναι εξαιρετική και πρέπει να την δοκιμάσεις.
(25421019) Πλάτρες, επ. Λεμεσού.

20230830_215303.jpg

Ταμπλιός, Αθηνέου
Επιδόρπιο:
Γαλακτομπούρεκο, σιροπιαστά
Ένα αγαπημένο στέκι που το χαρακτηρίζει η απλότητα μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία. Πρόκειται για μία αυθεντική κυπριακή ταβέρνα που σερβίρει μεζέ αλλά και εξαιρετικό οφτό κλέφτικο, σε πήλινο ταψί με πατάτες. Το γαλακτομπούρεκο στο τέλος είναι ένα από τα νοστιμότερα που δοκιμάσαμε.  
(24522326) Αρχ. Μακαρίου Γ’ 9, Αθηένου.

IMG_20190317_153622.width-800.jpg

Καλή Ευτυχία, Άγιος Θεόδωρος, Λάρνακας
Επιδόπριο:
Πίτα με μέλι
Φέτος, η γνωστή ταβέρνα στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας κατάφερε να κερδίσει το βραβείο της καλύτερης ταβέρνας στα Cyprus Eating Awards 2023. Η Καλή Ευτυχία, όπως λέει και το όνομά της, μόνο ευτυχία μπορεί να σου προσφέρει τόσο με τον εξαιρετικό χώρο της, ένα παλιό αγροτόσπιτο της κυπριακής υπαίθρου με εσωτερική αυλή και πολύ καλό κυπριακό μεζέ με πολλές καλοφτιαγμένες και ποιοτικές νοστιμιές. Εδώ, δεν θα συναντήσεις αλμυρή πίτα αλλά μία πατροπαράδοτη, γλυκιά, πλέον διάσημη πίτα με μέλι που όλοι αναζητούν να δοκιμάσουν μετά το τέλος κάθε γεύματος στην όμορφη ταβέρνα της Καλής Ευτυχίας. Πρόκειται για μία παραδοσιακή πίτα της περιοχής με χοντρή ζύμη, εξαιρετικό μέλι που κάθε κομμάτι της είναι σκέτη απόλαυση.
Τρίτη-Σάββατο 18:00-22:00 & Κυριακή και αργίες 12:30-15:30. Δευτέρα κλειστό.

1000028793 (1).jpg


Αμυγδαλιές, Βάβλα
Επιδόρπιο:
Πουρέκια, γλυκά του κουταλιού
Στο κέντρο του γραφικού χωριού Βάβλα, σε μία τοποθεσία που ονομάζεται "Αμυγδαλιές" (χάρη στα πολλά δέντρα αμυγδαλιάς που έχει τριγύρω), σε ένα όμορφο, πετρόκτιστο κτήριο, με υπέροχη θέα στα απέναντι βουνά, θα βρεις την ταβέρνα Πλάτανος-Αμυγδαλιές. Εδώ θα σε υποδεχθεί ο πολύ φιλικός και εξυπηρετικός κ. Μιχάλης, ο ιδιοκτήτης, ο οποίος για 30 και πλέον χρόνια σε υποδεχόταν στην ταβέρνα Πλάτανος στον Κάτω Δρυ. Στα οπωσδήποτε που πρέπει να δοκιμάσεις βάλε τα μακαρόνια του φούρνου, το βοδινό συκώτι, τον παραδοσιακό τταβά και φυσικά τα πεντανόστιμα, μαλακά σουβλάκια του και τις σεφταλιές ενώ στο τέλος θα απολαύσεις ολόφρεσκα, ζεστά πουρέκια της αναρής.
(24342160) Βάβλα, επ. Λάρνακας.

d3833a7f-b96c-4abe-9e0e-d32c65bf8aaa.jpg

Άγιος Αμβρόσιος (Λέφος), Κοφίνου
Επιδόρπιο:
Πουρέκια
Αν θες να απολαύσεις αυθεντικά, κυπριακά, μαμαδίστικα πιάτα πρέπει οπωσδήποτε να πας στην ταβέρνα Άγιος Αμβρόσιος που βρίσκεται στην Κοφίνου. Εδώ, η μαστόρισσα της κουζίνας, η κυρία Πιστού φτιάχνει εδώ και δεκαετίες υπέροχο οφτό, κουπέπια διαλεχτά, κεφτέδες και υπέροχα μακαρόνια του φούρνου,Στο πλευρό της βρίσκεται η κόρη της, η γνωστή τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου που βάζει την δική της πινελιά στα πιάτα. Εδώ, μετά το εξαιρετικό φαγητό θα σε κεράσουν φρεσκοψημένα πουρέκια της αναρής.
(24323124) Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου Γ’, Κοφίνου.

20211102_215952.jpg

Τταππής, Παραλίμνι
Επιδόρπιο:
Πουρέκια
Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς για την Ταβέρνα Τταππής στο Παραλίμνι είναι πως πρόκειται για ένα μαγαζί με σταθερή αξία. Είναι ένας χώρος που ακολουθεί απόλυτα τα πρότυπα της παραδοσιακής κυπριακής ταβέρνας και καταφέρνει να ξεχωρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Το δημοφιλές ταβερνάκι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου ακολουθεί μία επιτυχημένη πορεία δεκαετιών με κύριο χαρακτηριστικό του την σταθερότητα στη γεύση, την ποιότητα των υλικών και την πάντοτε άψογη εξυπηρέτηση. πό την παρέλαση πιάτων στο τραπέζι ξεχωρίζουν πολλά, ανάμεσά τους τα τρυφερά, χοιρινά σουβλάκια, οι μοσχομυριστές σεφταλιές, το ζουμερό κοτόπουλο σχάρας, το αριστοτεχνικά ψημένο βοδινό συκώτι, η κολοκυθοτηγανιά και βέβαια το εξαιρετικό οφτό κλέφτικο πλάι σε πατάτες μούρλια. Στον Τταππή, αφήνεις πάντοτε χώρο για γλυκό, διότι στο τέλος πρέπει να γευτείς το κολοσσιαίο, σιροπιαστό μπουρέκι αναρής, που είναι μοναδικό.
(23821909) Σταδίου 92, Παραλίμνι. Δ-Κ 17.30-24.00.

2023-06-11.jpg


Μουσικός, Σωτήρα Αμμοχώστου
Επιδόρπιο:
Πουρέκια
Η ταβέρνα Μουσικός αποτελεί αναλλοίωτη αξία στον χώρο της κυπριακής ταβέρνας και της παραδοσιακής κουζίνας. Έχει ήδη βραβευθεί το 2013 με ένα Eating Awards, ενώ φέτος διεκδικεί άλλη μία θέση ανάμεσα στα καλύτερα της Κύπρου!  Εδώ όλα τα πιάτα θα έρθουν ολόφρεσκα και καλοκαμωμένα, για να ικανοποιήσουν εσένα και την παρέα σου με τον πιο γευστικό τρόπο, ενώ οι μυρωδιές που βγαίνουν από την κουζίνα αλλά και τον ξυλόφουρνο δεν θα σου αφήσουν πολλά περιθώρια για προβληματισμό για το τι να παραγγείλεις.Μετά τα εκλεκτά πιάτα και τους μεζέδες σου θα απολαύσεις τα πουρέκια του μαγαζιού που θα γλύφεις τα δάκτυλά σου.
(23828833) Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, Ελεύθερη Αμμόχωστος.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close