Music News

Τιμητική εκδήλωση και παρουσίαση βιβλίου προς τιμή του Νικόλα Οικονόμου

Τη παρουσίαση θα συντονίζει η Μαρίνα Μαλένη

Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2024

Τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο ερμηνευτή και συνθέτη Νικόλα Οικονόμου και παρουσίαση του βιβλίου της Βάντας Οικονόμου-Κωνσταντίνου, με τίτλο «Νικόλας Οικονόμου: Η αναπάντεχη φυγής μιας ιδιοφυίας», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, στις 7:30 το βράδυ, στο χώρο της Μουσικής Ακαδημίας ΑΡΤΕ.

Για το έργο και τη ζωή του Νικόλα Οικονόμου θα μιλήσουν ο εκδότης Αντρέας Χατζηθωμάς, ο πιανίστας/ακαδημαϊκός Χρίστος Γιάλλουρος, και η συγγραφέας. Τη παρουσίαση θα συντονίζει η Μαρίνα Μαλένη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικό μέρος κατά το οποίο θα ακουστούν έργα του Οικονόμου καθώς και άλλες συνθέσεις. Τα έργα ερμηνεύουν οι Χρίστος Γιάλλουρος, Σάββας Σάββα, Νικόλας Κωσταντίνου, και οι νεαρές πιανίστριες του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, Σοφία Βασιλείου και Σοφία Παπαδοπούλου. Το μουσικό μέρος θα ολοκληρωθεί με προβολή οπτικογραφημένου στιγμιότυπου από το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Μονάχου, το 1984, όπου ο Οικονόμου ερμηνεύει έργα Σοπέν.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Βασιλική Κασσιανίδου, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.

ΒΙΒΛΙΟ.jpg

Νικόλας Οικονόμου: Η αναπάντεχη φυγής μιας ιδιοφυίας

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Διόραμα, 30 χρόνια μετά την αδόκητη απώλεια του 40χρονου τότε Νικόλα Οικονόμου, το βιβλίο της Βάντας Οικονόμου-Κωνσταντίνου: «ΝΙΚΟΛΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Η αναπάντεχη φυγή μιας ιδιοφυίας». Έχοντας ζήσει τον μεγάλο ερμηνευτή και συνθέτη λόγω οικογενειακής εγγύτητας από τη γέννηση του, η εξαδέλφη του ανασύρει από τη μνήμη και το πολύτιμο αρχείο της, πολύτιμες πληροφορίες, τις οποίες καταθέτει στην επετειακή αυτή έκδοση.

Στο βιβλίο, που αποτελεί και την πρώτη βιογραφία του Νικόλα, γίνεται αναφορά τόσο στην περίοδο σπουδών του στη Σοβιετική Ένωση, όσο και στην επακόλουθη περίοδο, μετά την εγκατάλειψη των σπουδών του, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Στην ανάπτυξη αυτού του ταλέντου, παιδιού θαύματος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι γονείς του, Γιώργος και Χαρίκλεια Οικονόμου, ο μουσουργός Σόλων Μιχαηλίδης και ο παιδαγωγός και καλλιτέχνης Γιώργος Αρβανιτάκης.

Ο Νικόλας Οικονόμου (1953-1993), ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες και δημιουργούς παγκόσμια, διέγραψε μια λαμπρή πορεία συνεργαζόμενος με μεγάλα ονόματα της Τέχνης, όπως τη Martha Argerich, τον Chick Corea, τον Friedrich Gulda, τη Natalia Gutmann, τη Maya Plisetskaya. Έπαιξε στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Φινλανδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ελλάδα, Κύπρο. Απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για τις ερμηνείες του, για το εκρηκτικό και πληθωρικό ταλέντο του και για τις τολμηρές προσεγγίσεις του στην πιανιστική τέχνη. Η πόλη του Μονάχου, όπου ζούσε, τον τίμησε το 1979 με το βραβείο του καλύτερου ερμηνευτή και το 1992 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, μέλη της οποίας είναι νομπελίστες, επιφανείς πολιτικοί, καλλιτέχνες και άλλοι αξιωματούχοι.

Η συγγραφέας, είχε την ευκαιρία να ζήσει μερικές μέρες με την οικογένεια του Νικόλα στο Μόναχο την εποχή που αυτός βρισκόταν στο ζενίθ της σταδιοδρομίας του. Από αυτή την επίσκεψη, γίνονται λεπτομερειακές συστάσεις της συζύγου του Μαρίτσας, μητέρας της κόρης τους Σεμέλης και οικοδέσποινας ενός σαλονιού που έδινε μοναδική υπόσταση στον Νικόλα, αφού εκεί δεχόταν δυνητικούς συνεργάτες και κάποιους από την αφρόκρεμα εκείνης της εποχής. Ακολούθησε μια κάμψη αυτής της πορείας, με τον Νικόλα να προσπαθεί να φτιάξει στην Κύπρο τον επόμενο σταθμό της σταδιοδρομίας του.

Αντί επιλόγου, το βιβλίο καταλήγει με δοκίμιο 19 σελίδων από τον Χριστάκη Πουμπουρή. Στο δοκίμιο γίνεται επιμερισμός ευθυνών για τη διακοπή των σπουδών τόσο στη Σοβιετική Ένωση, όσο και στο Μόναχο, με συγκριτολογική αναφορά σε περιπτώσεις καλλιτεχνών που διέκοψαν σπουδές ή άντεξαν και δεν τις διέκοψαν, ενώ δίνεται κάποια ερμηνεία για τη δυσαρμονία στις σχέσεις του Νικόλα με μερικά παιδιά στο ειδικό σχολείο. Επιχειρείται επίσης εκτεταμένη ψυχογράφηση του Νικόλα Οικονόμου με ανάλυση επιλογών του στον Λυκόστρατο, το κύκνειο άσμα του.

Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, στις 7:30 το βράδυ. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 8 μ.μ.

Μουσική Ακαδημία ΑΡΤΕ, οδός Λεωνίδου 34-36, 1097 (έναντι ΕΛΔΥΚ), Λευκωσία

Τηλέφωνο: +357 22676823

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close