8 April 2024
Συναυλίες & Events

Συναυλία στη μνήμη του Νικόλα Οικονόμου από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού

Υπό τη μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Φράνσις Νεκτάριου Γκάυ

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2024

H Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Λεμεσού υπό τη μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του αρχιμουσικού Φράνσις Νεκτάριου Γκάυ παρουσιάζει στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού την «In Memoriam: συναυλία στη μνήμη του Νικόλα Οικονόμου» .

FRANCIS GUY CONDUCTING THE CYPRUS SYMPHONY ORCHESTRA.JPG

Πέραν από κορυφαίος πιανίστας, ο Νικόλας Οικονόμου (1953-1993) ήταν ταλαντούχος και ως συνθέτης. Τέσσερα κομμάτια από τις 16 πιανιστικές Σπουδές για παιδιά με τίτλο Childhood Whims, έχουν ενορχηστρωθεί από τον Άλκη Μπαλτά και θα αποτελέσουν την εισαγωγή στην συναυλία εις μνήμη των 30 χρόνων εκδημίας του σπουδαίου, «Sui generis», μουσικού της Κύπρου.

Το Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα, έργο 64, του Felix Mendelssohn, ένα από τα ωραιότερα έργα του Ρομαντικού ρεπερτορίου, ερμηνεύει η καταξιωμένη Λεμεσιανή βιολονίστα Βικτώρια Μαυρομουστάκη. Η Βικτώρια από τα 15 της χρόνια ζει στο Λονδίνο, αρχικά ως υπότροφος του “The Purcell School for Young Musicians”, έπειτα ως φοιτήτρια στο “ The Royal School of Music” και τώρα σαν επαγγελματίας μουσικός με αξιοσημείωτη καριέρα, με εμφανίσεις στο Wigmore Hall και Royal Albert Hall του Λονδίνου καθώς και συναυλίες σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Το αποκορύφωμα της βραδιάς θα είναι αναμφίβολα η αριστουργηματική Πρώτη Συμφωνία σε Ντο μείζονα, έργο 21 του Ludwig van Beethoven. H «Βιενέζικη» αυτή συμφωνία χαρακτηρίζεται από τις κρυστάλλινες, όμορφες και ευνόητες μελωδίες και από τη σαφή δομή σύνθεσης, μορφής και αναλογίας.

ΒΙΚΤΏΡΙΑ ΜΑΥΡΟMΟΥΣΤAΚΗ | ΒΙΟΛI
Η Βικτώρια έχει µια ποικίλη καριέρα τόσο ως σαν σολίστας και µουσικός δωµατίου, όσο και ως παιδαγωγός. Εκτός από τις σόλο εµφανίσεις της, συνεργάζεται τακτικά µε την αδελφή της Ελένη Μαυροµουστάκη και µε το τρίο πιάνου Isolde, στο οποίο είναι ιδρυτικό µέλος.

Η Βικτώρια έχει εµφανιστεί σαν σολιστας οπως επισης και σαν µουσικός δωµατίου στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Έχει επίσης εµφανιστεί στη σκηνή σε καταξιωµένες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης όπως το Wigmore Hall και το Royal Albert Hall του Λονδίνου. Σαν σολίστ έχει εµφανιστεί µε διάφορες ορχήστρες περιλαµβανοµένων της Συµφωνικής Ορχήστρα Κύπρου και της Φιλαρµονική της Οξφόρδης.

Γεννήθηκε στη Λεµεσό και άρχισε να σπουδάζει βιολί σε ηλικία τριών ετών µε τον Ανδρέα Κωνσταντίνου και να κάνει το ντεµπούτο της σε ηλικία επτά ετών. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συµπεριλαµβανοµένης, το 1999, µιας υποτροφίας για σπουδές στη σχολή µουσικής Purcell στο Ηνωµένο Βασίλειο µε τον Maciej Rakowsky. Αργότερα, πήγε για σπουδέ στο βασιλικό κολλέγιο µουσικής υπό την καθοδήγηση του Itzhak Rashkovsky. Εκτός από την υποτροφία από το Βασιλικό κολλέγιο µουσικής, έλαβε επίσης αλλά βραβεία, όπως το βραβείο MBF Myra Hess, το βραβείο Kit και John Gander και το βραβείο Joan Weller. Το 2006 κέρδισε το βραβείο µνήµης Philip Crawshaw στο διαγωνισµό ROSL και το 2008 έλαβε βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισµό Βιολιού Carl Flesh.

Η Βικτώρια ασχολείται µε πολλά εκπαιδευτικά προγράµµατα στο Λονδίνο, όπως το London Music Masters "LMM Learning". Είναι επίσης µέλος του Royal Albert Hall "Alberts Band" και υπήρξε καθηγήτρια βιολιού στο Junior Trinity κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018. Είναι ιδρυτής του "Cyprus Music Makers", ένας οργανισµός που στοχεύει να φέρει υψηλής ποιότητας συναυλίες και διδασκαλία στην Κύπρο. H Βικτώρια είναι µέλος του intervana project και επίσης ο ιδρυτής του Amaryllis Project and Music Series.

Μελλοντικές δεσµεύσεις περιλαµβάνουν συναυλίες σόλο και µουσικής δωµατίου στο Ηνωµένο Βασίλειο και γενικότερα στην Ευρώπη µε την αδελφή της Ελένη Μαυροµουστάκη.

Η Βικτώρια παίζει ένα βιολί του Andrea Guarneri που κατασκευάστηκε στην Cremona το 1683.

ΦΡΑΝΣΙΣ ΓΚΑΥ
Μαέστρος | Μουσικολόγος
Ο Αγγλοκύπριος Δρ. Φράνσις Νεκτάριος Γκάυ είναι ένας δυναμικός μαέστρος και μουσικολόγος με σημαντική συναυλιακή δράση και εκδόσεις. Το ρεπερτόριο και το ερευνητικό του πεδίο επικεντρώνεται στη δυτική και νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή μεσαιωνική και σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Σπούδασε και εργάστηκε με διαπρεπείς μαέστρους χορωδιών και ορχηστρών, συνθέτες και μουσικολόγους όπως οι Γιώργος Σισιλιανος, Dimitar Christoff, Georgi Roveb, Vassil Kazandjiev, Yuri Simonov, και πολλους άλλους.

Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός της Commandaria Orchestra, η οποία ιδρύθηκε από το Κυπριακό Οινομουσείο το 2009. Διαθέτει πλούσιο Συμφωνικό και Οπερατικό ρεπερτόριο και είναι πρόκληση γι’ αυτόν να συνδυάζει τις συναυλιακές του δράσεις με την ερευνητική του εργασία. Παράδειγμα ενός τέτοιου συνδυασμού αποτελεί η παρουσίαση έργων γραμμένων χωρίς διαστολές (Free bar-line notation), σε σειρά συναυλιών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Πολωνία και Ρωσία. H τάση αυτή παρουσιάζεται σε μοντέρνους και σύγχρονους συνθέτες όπως οι Michael Jarrel, Pierre Boulez, Giya Kancheli, Karlheinz Stockhausen, Γιάννης Χρήστου, Dimitar Christoff.

Η όπερα Κασσάνδρα του Michael Jarrel παρουσιάστηκε από την ορχήστρα του, την Commandaria Orchestra, σε παραγωγή της Comédie de Genève με την επιφανή Fanny Ardant στον ομώνυμο ρόλο, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017. Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι ηχογραφήσεις του με την Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας σε έργα του Dimitar Christoff, η σειρά συναυλιών με την Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, οι συνεργασίες του με την Εθνική Όπερα της Σόφιας, την Κρατική Όπερα του Ρούσε, την Κρατική Όπερα της Βάρνας, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και άλλους φορείς και οργανισμούς.

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ (LiMSO)
Μελετώντας κανείς την πολιτιστική άνθηση της πόλης της Λεμεσού κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, μπορεί κανείς να διακρίνει, ανάμεσα σε άλλα πολλά εγχειρήματα και επιτυχίες για τα τοπικά δεδομένα, τις προσπάθειες δημιουργίας και διατήρησης μιας Λεμεσιανής ορχήστρας δωματίου, με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η 22α Οκτωβρίου 2019 όμως, μπορεί να θεωρηθεί ημερομηνία ορόσημο, αφού μετά από προσπάθειες και ενέργειες του δημάρχου Λεμεσού, τοσο του κ. Νίκου Νικολαΐδη και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όσο και από τις συνεχόμενες διαβουλεύσεις με ενεργούς πολίτες, η Ορχήστρα Δωματίου Δήμου Λεμεσού πρωτοεμφανίζεται σε συναυλία που διοργανώνει ο ίδιος ο Δήμος, αφιερωμένη στη μνήμη του Σόλωνα Μιχαηλίδη, και υπο τη διεύθυνση του Μίκη Μιχαηλίδη.

Η συνέχιση και εδραίωση της ορχήστρας ως ενός μόνιμου επαγγελματικού συνόλου με συνεχή καλλιτεχνική παρουσία και εξέλιξη, φάνταζε ακόμη πιο δύσκολη με τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας.

Οι συναυλίες που δίδει το σύνολο κατά τον τελευταία τρία χρόνια, αρχικά ως ορχήστρα εγχόρδων στις παραστάσεις «Απ’ το σκοτάδι στη Λευτεριά» και «‘Υμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων» και μετέπειτα ως Συμφωνική στις συναυλίες, «Ζορμπά», «Άξιον Εστίν», στην όπερα “Cavalleria rusticana”, “Symphonic Rembetiko” και στις καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες Γκαλά Συναυλίες υπό τη μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του Φράνσις Νεκτάριου Γκάυ, δίδουν μια διαφορετική δυναμική και αποφασιστικότητα για την εξέλιξη της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
• Νικόλας Oικονόμου (1953-1993): Tέσσερα κομμάτια από το έργο Childhood Whims (ενορχ.: Άλκης Μπαλτάς)
• Felix Mendelssohn: Κοντσέρτο για βιολί σε μι ελάσσονα, έργο 64
• L. v. Beethoven: Συμφωνία αρ. 1 σε Ντο μείζονα, έργο 21

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Φράνσις Νεκτάριος Γκαύ

ΣΟΛΙΣΤ:
Βικτώρια Μαυροµουστάκη, Βιολί

Δευτέρα 8 Απριλίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30. Εισιτήρια: €12 / €7.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close