Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022
Έργα από μελάνι σε χαρτί συνθέτουν την έκθεση «landscapes I / in vitro», της Μαρίας Κοφτερού, που θα παρουσιαστεί στην Isnotgallery ξεκινώντας από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 20:00.
Σύμφωνα με το λεξικό, in vitro είναι διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε ένα δοκιμαστικόσωλήνα ή πιάτο καλλιέργειας, σε αντίθεση με in vivo που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε ζωντανούς οργανισμούς. O όρος φύση τυπικά χρησιμοποιείται για να εκφράσει τα φυσικά φαινόμενα τα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξαρτήτως της παρουσίας του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Όταν όμως αναφερόμαστε σε ένα τοπίο, εννοούμε το τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβανόμαστε.
Σύμφωνα με τον Georg Simmel, αναφερόμαστε σε ένα “είδος ενότητας” το οποίο προκύπτει από μια ποικιλία φυσικών φαινομένων απλωμένων στο έδαφος. Τα συνεκτικά στοιχεία τα οποία χρωματίζουν την αντίληψη του θεατή αποτελούν τον “ψυχικό τόνο” [Stimmung] του τοπίου.

Η σειρά αυτή αποτελεί μια διερεύνηση του τοπίου ως ένα ήσυχο χώρο, από τον οποίο απουσιάζει η αφήγηση σε σχέση με φυσικά τοπία της Κύπρου και σχεδίων με προσοχή στις χαοτικές ποιότητες και την αλληλεπίδραση ειδών και φαινομένων τα οποία συνιστούν ένα ενοποιημένο όλο με λεπτές μπλε γραμμές από μελάνι οι οποίες σβήνουν πάνω στο λευκό του χαρτιού.
Τα έργα ολοκληρώνονται μόνο όταν σφραγίζονται μέσα σε γυάλινες θήκες κατασκευασμένες με προσαρμογή τεχνικής βιτρώ μικρής κλίμακας η οποία αναπτύχθηκε από τον Louis Comfort Tiffany, για την διατήρησή τους.

Η Μαρία Κοφτερού γεννήθηκε στην Κύπρο το 1986. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, κατά την διάρκεια των σπουδών της ολοκλήρωσε μαθητεία στην Σχολή Καλών Τεχνών Slade του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου. Επίσης σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει λάβει μέρος σε εικαστικές εκθέσεις σε Κύπρο και το εξωτερικό όπως την Mirror Κάτοπτρο στις Αποθήκες Παπαδάκη στη Λεμεσό το 2020 και την Λευκαρίτικο Κέντημα, Τρόποι και Μετατροπίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο η οποία οργανώθηκε από την UNESCO το 2017. Το 2021 συνεπιμελήθηκε μαζί με τον Άντρο Ευσταθίου την έκθεση Paper στην Is not gallery. Ασχολείται με το σχέδιο πάνω σε χαρτί, την εικονογράφηση, το χειροποίητο γυαλί, και την τοιχογραφία ως μέλος του συνεργείου Deltacron στην Λευκωσία όπου ζει και εργάζεται.
Διάρκεια Έκθεσης:
25 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες Λειτουργίας:
Τρίτη - Παρασκευή / 10:00-13:00 - 15:00-18:00
Σάββατο / 10:00 - 14:00
-
Is Not Gallery
25 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου 2022
Σχετικά

“γεωμετρικοί συνειρμοί”: Η νέα έκθεση γλυπτικής του Νίκου Πετούση
Η γκαλερύ Αποκάλυψη, φιλοξενεί τα γλυπτά του Πετούση

Η Νίτσα Χατζηγεωργίου εκθέτει τις "Αναμνήσεις από το Παρόν' της
Στην Γκαλερί Γκλόρια από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου

Στροβιλίζοντας στον Χρόνο: Η νέα έκθεση που αναδεικνύει τη συλλογή έργων τέχνης του Δήμου Λάρνακας
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ανεξάρτητες αίθουσες που κάθε μία «στροβιλίζει» τους επισκέπτες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της τέχνης

«Kaleidoscope»: Έκθεση της Γαλλο-λιβανέζας ζωγράφου Άλια Κορμ στην Κυπριακή Γωνιά
Το έργο της είναι ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του ορατού και του αόρατου

"Art in the City" παντού στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το ιστορικό θέατρο της πρωτεύουσας, δεν θα μπορούσε παρά να δίνει ζωή στις τέχνες σε κάθε γωνιά του

Ετήσια έκθεση των μικρών δημιουργών της Σχολής Αιγαία
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προσφέρουν ξεναγήσεις και δραστηριότητες

"Look at Me!": Η μαγεία της Ελλάδας σε έκθεση πορτρέτων του Robert McCabe
Έκθεση αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό φωτογράφο Ρόμπερτ Α. ΜακΚέιμπ

Εικαστικό ταξίδι στα 25 χρόνια ζωγραφικής της Ηρώς Αρμεύτη
25 χρόνια τολμηρού χρώματος, συναισθηματικού βάθους και καλλιτεχνικής προσφοράς

Ο Σέργης Χατζηαδάμος μετατρέπει παλιά γυάλινα αρνητικά σε σύγχρονα έργα
Η έκθεση με τίτλο «Ό,τι απέμεινε, κάν’ το τέχνη» καλεί το κοινό να βιώσει μια εντυπωσιακή σύντηξη παρελθόντος και παρόντος

1721 ώρες: Έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Χαραλάμπους
Με 30 έργα της η ζωγράφος αφομοιώνει μέσα από μια πλούσια ενεργητική χειρονομία μια ποιητική ταυτότητα

Transcendent Rhapsody: Η ανοιξιάτικη έκθεση της Gallery 45
Μια έκθεση που καλεί το κοινό σε έναν διάλογο μεταξύ χρώματος, μορφής και συναισθήματος

Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας
Εγκαινιάζεται και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τα γυρίσματα των ταινιών του