Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2026
Η Isnotgallery contemporary με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Κήπος του Άλνουικ», του εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Νεοκλέους, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 19:30.
«Σαν ηλεκτρικό ρεύμα μες στη βροχή: μια παρώθηση, μια σκιώδης φωνή που χόρευε στα σωθικά μου».
Η νέα εικαστική δουλειά του Δημήτρη Νεοκλέους, με τίτλο «Ο Κήπος του Άλνουικ -The Alnwick Garden », ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος. Ο καλλιτέχνης συνθέτει έναν γραμμικό, παλλόμενο λαβύρινθο από έλικες, ανατομικές δομές και ριζώματα, όπου η σχεδιαστική συμπύκνωση απελευθερώνεται σε ένα μνημειακό, εξπρεσιονιστικό περιβάλλον. Το χρώμα παύει να λειτουργεί διακοσμητικά και μετατρέπεται στον πρωταρχικό φορέα του συναισθήματος, εκπέμποντας τη φωτεινότητα και την ένταση μιας σύγχρονης οθόνης LED.

Μέσα από μια σοφιστικέ συνύπαρξη οργανικού χάους και γεωμετρικής πειθαρχίας, τα έργα αρνούνται την εύκολη αναπαράσταση, προτείνοντας μια δυναμική χορογραφία αντιθετικών δυνάμεων. Στην εποχή της αλγοριθμικής τελειότητας και του ψηφιακού κορεσμού, η χειρονομιακή ζωγραφική του Νεοκλέους προτάσσει το χειροπιαστό, αισθησιακό της αποτύπωμα — μια πράξη πολιτισμικής αντίστασης που υπερασπίζεται την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία και προσκαλεί τον θεατή σε μια αμιγώς βιωματική εμπειρία.
«Η παρούσα εικαστική μου ενότητα μετεωρίζεται ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με έναν γραμμικό, χρωματικό λαβύρινθο, όπου περίπλοκες γραμμές τέμνονται και συσπειρώνονται, δημιουργώντας έναν παλλόμενο όγκο που παραπέμπει σε έλικες, ανατομικές δομές και φυτικά ριζώματα.
Σε αυτή τη διαδρομή, η ζωγραφική πράξη προσπαθεί να ψυχαγωγήσει τον εαυτό της, να προσφέρει κάτι ενδιαφέρον στο βλέμμα. Αυτή η διάθεση απελευθερώνει τον θεατή: δεν του επιβάλλεται να αποκωδικοποιήσει ένα κρυμμένο ή δογματικό νόημα, παρά μόνο να βιώσει το έργο αμιγώς οπτικά. Οι δημιουργικές μέθοδοι είναι σύνθετες και τα αποτελέσματα βαθιά πολυεπίπεδα με σχεδιαστική πυκνότητα που φανερώνει μια έντονη εσωτερική συσσώρευση ενέργειας — ένα θέμα οικουμενικό.

Η αρχική γραμμική δομή απελευθερώνεται και μετατρέπεται σε ένα μνημειώδες, εξπρεσιονιστικό περιβάλλον. Οι αφηρημένες φόρμες μοιάζουν να «αποκτούν παλμό» και να μεταμορφώνονται σε σχήματα γεμάτα χρώμα. Κυριαρχούν τα θερμά, σαρκικά κόκκινα, τα βαθιά ροζ και τα γήινα πορτοκαλί, τα οποία έρχονται σε βίαιη αλλά αρμονική αντίθεση με ηλεκτρισμένα κίτρινα, όξυνα πράσινα και ψυχρά μπλε. Το χρώμα παύει να λειτουργεί διακοσμητικά και γίνεται ο πρωταρχικός φορέας του συναισθήματος, με μια παλέτα αμιγώς σύγχρονη που εκπέμπει την ένταση και τη φωτεινότητα μιας οθόνης LED.
Μέσα από αυτή τη διαλεκτική ανάμεσα στο άμορφο και το δομημένο, το έργο αρνείται την καθαρή αναπαράσταση. Αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται τυχαίο, στην πραγματικότητα συγκροτεί ένα σύστημα — μια σοφιστικέ χορογραφία χρωμάτων και σχημάτων. Η δημιουργικότητα γεννιέται από τη διαρκή ένταση αλληλοκρουόμενων χρωματικών δυνάμεων, αποδεικνύοντας την ικανότητα των αντιθετικών στοιχείων να συνυπάρχουν χωρίς να εξουδετερώνουν το ένα το άλλο.

Σε μια εποχή αλγοριθμικής τελειότητας και ψηφιακού κορεσμού, η χειρονομιακή ζωγραφική προβάλλει ως πολιτική στάση. Η συνύπαρξη του οργανικού χάους και της γεωμετρικής πειθαρχίας επαναφέρει στο προσκήνιο το ένστικτο και τη συναισθηματική φόρτιση. Χωρίς την επιβολή ενός προκαθορισμένου νοήματος, ο θεατής καλείται να βιώσει το έργο βιωματικά, απαλλαγμένος από έτοιμες ερμηνείες.
Απέναντι στην αποστασιοποιημένη εμπειρία της οθόνης, το έργο προτάσσει το χειροπιαστό, αισθησιακό του αποτύπωμα — μια πράξη πολιτισμικής αντίστασης που υπερασπίζεται την ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία ενάντια στην τεχνολογική ομογενοποίηση».
Δημήτρης Νεοκλέους
Σεπτέμβριος 2026
_____________
Διάρκεια Έκθεσης
09-31 Οκτωβρίου 2026
Ώρες λειτουργίας
Τέταρτη-Παρασκευή 10:00-13:00 & 15:30-18:00
Σάββατο / 10:30-14:00
Πληροφορίες
art@isnotgallery.com
00357 99569498
www.Isnotgallery.com
-
Is Not Gallery
09 Οκτωβρίου - 31 Οκτωβρίου 2026
Σχετικά
Τζιβέρτια- Ζωντανές Δομές: Η φύση γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης σε Ασκά, Φτερικούδι και Λαζανιά
Το Threading Stories, με τους Αλεχάντρο Βιγιασίς και Τερέζα Γιωργαλλή, υπογράφει την καλλιτεχνική υλοποίηση της δράσης.
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα
Η Αγία Νάπα εγκαινιάζει τον νέο πολιτιστικό θεσμό «Μέρες Κεραμικής, Τέχνης και Πηλού»
Η κεραμική συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε μια τριήμερη διοργάνωση αφιερωμένη στην τέχνη, την παράδοση και τη δημιουργική αξιοποίηση του πηλού
«Closely Observed»: Η ABR παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Milenko Stevanović στο IN TOTO
Τέσσερις πίνακες, δύο έργα χαρακτικής και ένα σχέδιο, φτιαγμένα μεταξύ 2021 και 2026, καταγράφουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σέρβου καλλιτέχνη στην Κύπρο και μετατρέπουν την προσωπογραφία σε μια πράξη αμοιβαίας παρατήρησης
Τα κεραμικά γλυπτά της της Hannah Rowan σε μία έκθεση στη Λεμεσό
Η Edit Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Hannah Rowan με τίτλο Carriers
Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική έκθεση του ζωγράφου Peter Tooby, δίπλα στη θάλασσα
Art for Life’s Sake στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με το σύνολο των εσόδων να πηγαίνουν για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην έκθεση «Pulse»
Popup έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Aphrodite Amathusia
Ο Νίκος Κουρούσιης μέσα από τους «λαβύρινθους» της τέχνης του
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Λεμεσό ξεδιπλώνει έξι δεκαετίες δημιουργίας, μέσα από ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό.
Πέθανε η Γιαπωνέζα πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Γιαγιόι Κουσάμα σε ηλικία 97 ετών
Η Κουσάμα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτέχνιδες στον κόσμο και αποτέλεσε παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο
«Some Body»: Η Χριστίνα Δράκου κοιτάζει πέρα από την ανθρώπινη μορφή στη νέα της ατομική έκθεση
Μια εξπρεσιονιστική έκθεση με ζωηρά ακρυλικά χρώματα, τολμηρές πινελιές και έργα που εξερευνούν τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ταυτότητα κάθε σώματος
Το NYX Hotel Limassol φιλοξενεί την ατομική έκθεση της Στέλλας Παναγιωτίδου «The Scent of Light»
Mια έκθεση που αναδεικνύει τη δύναμη της παραστατικής ζωγραφικής, ενώ παράλληλα στηρίζει έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό
Υφ. Πολιτισμού: Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για τη «Révélations»
Με εθνικό περίπτερο θα συμμετάσχει η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην 8η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Χειροτεχνίας και Δημιουργίας