Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιανουαρίου 2021
Το Göteborg Film Festival στέλνει έναν τυχερό νικητή μόνο για μία βδομάδα σε έναν φάρο σε απομονωμένο νησί με μοναδική παρέα 60 πρεμιέρες ταινιών.
Η πρωτόγνωρη συνθήκη που βιώνουμε έχει ωθήσει πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ και διοργανωτές να σκεφτούν out of the box και πώς θα αντεπεξέλθουν καλύτερα την περίοδο του social distancing και της καραντίνας, με τις αίθουσες σε όλο τον κόσμο να παραμένουν κλειστές. Μέχρι να επανέλθουμε στην όποια κανονικότητα, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ γίνονται online, κάτι που έχει θετικά σημεία (μπορούν να τα παρακολουθήσουν και άνθρωποι που μένουν εκτός της πόλης που διοργανώνεται) αλλά και ακόμα περισσότερα αρνητικά (τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγεία, επικοινωνία και «ζύμωση» της σκοτεινής αίθουσας και των παράλληλων events).
Το Göteborg Film Festival, της ομώνυμης πόλης της Σουηδίας, πήγε το out of the box και τις πρωτοποριακές ιδέες σε άλλο επίπεδο φέτος. Όχι ότι δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις, πριν τον COVID μάλιστα. Πέρσι, τρεις νικητές είχαν την «ευκαιρία» να δουν το sci-fi film «Aniara» μέσα από τρία… custom φέρετρα-σαρκοφάγους, σίγουρα μία αξέχαστη εμπειρία.
Φέτος, το φεστιβάλ διοργανώνεται διαδικτυακά από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου αλλά το Göteborg Film Festival φρόντισε ώστε ένας από εμάς να βιώσει κάτι το διαφορετικό. Οι διοργανωτές δημιούργησαν το «Isolated Cinema», το «Απομονωμένο Σινεμά», με έναν τυχερό να ζει για μία ολόκληρη βδομάδα στον φάρο Pater Noster στη μικροσκοπική βραχονησίδα Hamneskär στα νοτιοανατολικά της Σουηδίας. Αυτό θα πει social distancing!
Η μόνη σου παρέα; 60 ταινίες –πρεμιέρες, μέσα από το πρόγραμμα του Göteborg Film Festival 2021. Τίποτα άλλο όμως για να σου αποσπά την προσοχή. Τηλέφωνα, υπολογιστές, ακόμα και βιβλία, δεν επιτρέπεται. Μπορείς να δεις όσες ταινίες θες ή απλά να ηρεμήσεις για μία βδομάδα από την digital φασαρία αυτού του κόσμου, με μόνη προϋπόθεση να δημιουργείς ένα μικρό καθημερινό video-ημερολόγιο.
Αν λοιπόν θέλεις και εσύ να νιώσεις λίγο σαν τον Γουίλεμ Νταφόε και Ρόμπερτ Πάτινσον στην ταινία «Ο Φάρος», μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ, ακόμα και να δηλώσεις συμμετοχή. Καλή επιτυχία.
Σχετικά

Χρυσές Σφαίρες 2026: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής
Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 θα λάβει χώρα η 83η απονομή των Χρυσών Σφαιρών στο Beverly Hilton, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Το Stranger Things, η επιτυχημένη σειρά του Netflix, γίνεται animation
Η περιπέτεια συνεχίζεται για τους αγαπημένους ήρωες


Wednesday 2: Στη δημοσιότητα το πρώτο επίσημο τρέιλερ teaser
Η Jenna Ortega επιστρέφει στον ρόλο της κόρης της διάσημης οικογένειας Addams

Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου: Προβολές ταινιών και συζητήσεις στο πλαίσιο της σειράς «GoetheKino»
Με τρεις ταινίες που προβληματίζουν η σειρά υπόσχεται να δώσει το έναυσμα για ουσιαστικές συζητήσεις και αναστοχασμούς

To Enola Holmes 3 έρχεται στο Netflix - Η νέα περιπέτεια της έφηβης ντετέκτιβ, αδελφής του Σέρλοκ Χολμς στη Μάλτα
Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Φίλιπ Μπαραντίνι του «Adolescence»

Ο νέος κανονισμός που θα εφαρμοστεί στην επόμενη απονομή των βραβείων Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε σήμερα την τροποποίηση στους κανόνες

To Adolescence είναι η 3η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix
Δες τις 10 πιο δημοφιλείς αγγλόφωνες τηλεοπτικές σειρές

Το φινάλε του «You» και οι νέες σειρές και οι ταινίες που έρχονται στο Netflix
Μέχρι τις 27 Απριλίου

Απαγορεύτηκε η «Χιονάτη» στον Λίβανο με πρωταγωνίστρια την Γκαλ Γκαντόν
Η live action ταινία της Disney

Eddington: Δείτε το trailer για τη νέα ταινία με τους Χοακίν Φίνιξ, Πέντρο Πασκάλ, Έμμα Στόουν
Η ταινία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19

Πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο”
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Παπαγεωργίου