Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2026
Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη ο ηθοποιός Έρικ Ντέιν, γνωστός από τη συμμετοχή του στη σειρά «Grey’s Anatomy», δέκα μήνες μετά την ανακοίνωση ότι είχε διαγνωστεί με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Ήταν 53 ετών.
Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η οικογένειά του με δήλωση στο περιοδικό People. «Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε ότι ο Έρικ Ντέιν έφυγε την Πέμπτη το απόγευμα, ύστερα από γενναία μάχη με την ALS. Πέρασε τις τελευταίες του ημέρες περιτριγυρισμένος από αγαπημένους φίλους, τη αφοσιωμένη σύζυγό του και τις δύο όμορφες κόρες του, την Μπίλι και την Τζόρτζια, που ήταν το κέντρο του κόσμου του», ανέφερε η οικογένεια.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του με την ALS, ο Έρικ έγινε ένθερμος υποστηρικτής της ενημέρωσης και της έρευνας, αποφασισμένος να κάνει τη διαφορά για όσους δίνουν την ίδια μάχη. Θα λείψει βαθιά και θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».
Η οικογένεια πρόσθεσε πως «ο Έρικ λάτρευε τους θαυμαστές του και είναι για πάντα ευγνώμων για την αγάπη και τη στήριξη που έλαβε», ζητώντας παράλληλα ιδιωτικότητα «σε αυτή τη δύσκολη και αδιανόητη στιγμή».
Η διάγνωση και τα πρώτα συμπτώματα
Ο ηθοποιός είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2025 ότι είχε διαγνωστεί με ALS, μια νευροεκφυλιστική νόσο που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια μυϊκού ελέγχου. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, δεν υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη πάθηση.
Σε συνέντευξή του τον Ιούνιο του 2025 στην εκπομπή «Good Morning America», είχε μιλήσει ανοιχτά για τα πρώτα σημάδια της ασθένειας. «Άρχισα να νιώθω κάποια αδυναμία στο δεξί μου χέρι και δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία τότε», είχε δηλώσει στη Νταϊάν Σόγιερ. «Νόμιζα ότι ίσως έστελνα πολλά μηνύματα ή ότι είχε κουραστεί το χέρι μου. Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως παρατήρησα ότι είχε επιδεινωθεί».
Οι δημόσιες εμφανίσεις και η επιδείνωση
Τον Σεπτέμβριο του 2025 είχε εμφανιστεί σε αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον σε αναπηρικό αμαξίδιο, δυσκολευόμενος να μιλήσει σε φωτογράφο. Όταν ρωτήθηκε τι θα ήθελε να πει στους θαυμαστές που ανησυχούσαν, απάντησε με σπασμένη φωνή: «Κρατήστε την πίστη».
Στα τέλη του περασμένου μήνα ακύρωσε αιφνιδίως τη συμμετοχή του σε εκδήλωση για την ALS, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Όπως έγινε γνωστό, δεν ήταν «αρκετά καλά για να παραστεί», εξαιτίας «των σωματικών συνεπειών της ALS».
Ποιος ήταν ο Έρικ Ντέιν
Ο Έρικ Ντέιν γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1972 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1990 με συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές, ωστόσο η μεγάλη του αναγνώριση ήρθε το 2006, όταν εντάχθηκε στο καστ της δημοφιλούς ιατρικής σειράς «Grey’s Anatomy», υποδυόμενος τον πλαστικό χειρουργό Μαρκ Σλόαν, γνωστό και ως «McSteamy».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη σειρά, συμμετείχε και σε κινηματογραφικές παραγωγές όπως τα «X-Men: The Last Stand», «Marley & Me» και «Burlesque».
Μετά την αποχώρησή του από τη σειρά, συνέχισε με πρωταγωνιστικούς ρόλους, μεταξύ άλλων στη δραματική σειρά «The Last Ship». Το 2019 ανέλαβε τον ρόλο του Καλ Τζέικομπς, αυστηρού πατέρα του χαρακτήρα Νέιτ, στη σειρά «Euphoria». Επανέλαβε τον ρόλο στον δεύτερο κύκλο και επρόκειτο να εμφανιστεί και στον τρίτο και τελευταίο κύκλο της σειράς.
Παρέμεινε ενεργός μέχρι πρόσφατα, με τελευταία του εμφάνιση το περασμένο φθινόπωρο σε επεισόδιο της σειράς «Brilliant Minds», όπου υποδύθηκε πυροσβέστη που πάσχει από ALS. Ο δημιουργός της σειράς, Μάικλ Γκράσι, είχε δηλώσει ότι ο Ντέιν επιθυμούσε να συμμετάσχει, καθώς ήταν θαυμαστής της παραγωγής.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Σχετικά
Ο Πίτερ Κλάφι γίνεται ο νέος Beast στο κινηματογραφικό reboot των X-Men
Ο πρωταγωνιστής του «A Knight of the Seven Kingdoms» φέρεται να επιλέχθηκε για τον ρόλο του Χανκ ΜακΚόι στη νέα ταινία των X-Men, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των μεταλλαγμένων στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.
Το «Free Eliza» της Κύπριας σκηνοθέτριας Αλεξάνδρας Ματθαίου κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο φεστιβάλ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου
Το Μεγάλο Βραβείο στο AFI FEST 2026, ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για τη διεκδίκηση μιας υποψηφιότητας για Όσκαρ.
Ντέιβιντ Μπόουι: Η χαμένη συναυλιακή ταινία του 1978 επιστρέφει το 2027
Ο σκηνοθέτης του «Moonage Daydream» αποκαθιστά σπάνιο υλικό από την περιοδεία «Isolar II», το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ως ολοκληρωμένη παραγωγή σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους.
Η Ζεντάγια διεκδικεί το πρώτο της Οσκαρ με το «Dune: Part Three»
Η Warner Bros. ετοιμάζεται να προωθήσει τη Ζεντάγια στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου για το τρίτο μέρος του «Dune», σε μια απόφαση που αποκαλύπτει πολλά για τη θέση της Τσάνι στην πολυαναμενόμενη ταινία του Ντενί Βιλνέβ.
Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ στο ψυχολογικό θρίλερ «Bunker»
Στη νέα ταινία του Φλοριάν Ζελέρ, μια αμφιλεγόμενη επαγγελματική πρόταση δοκιμάζει τον γάμο ενός ζευγαριού ύστερα από 17 χρόνια κοινής ζωής.
Η Charli XCX στην επόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Η ποπ σταρ εντάσσεται στο καστ του «What Happens at Night», ενός γοτθικού ψυχολογικού θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Τζένιφερ Λόρενς.
Τα γυρίσματα του «Heat 2» μεταφέρονται για το 2027
Ο Μάικλ Μαν καθυστερεί την έναρξη της παραγωγής του πολυαναμενόμενου σίκουελ, το οποίο φιλοδοξεί να επιστρέψει στον κόσμο του «Heat» με ένα εντυπωσιακό καστ και προϋπολογισμό 165 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην τελική ευθεία για τον νέο Τζέιμς Μποντ: Τέσσερις ηθοποιοί διεκδικούν τον ρόλο
Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την οριστική απόφαση δεν έχει γίνει γνωστό, δεν αποκλείεται οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν πριν από το τέλος του έτους
Γκουίνεθ Πάλτροου: Επιστρέφει στη μικρή οθόνη με μια ιστορία για την απώλεια και την εκδίκηση
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στη νέα σειρά «The Apology» του Netflix, σε σκηνοθεσία Τόμας Βίντερμπεργκ.
Οι 3 νέες ταινίες που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στο σινεμά
Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας δίνουν αφορμή για μια έξοδο μπροστά στη μεγάλη οθόνη.
Οι Μπρένταν Φρέιζερ και Ρέιτσελ Βάις επιστρέφουν με το «The Mummy: The Book of the Dead»
Η τέταρτη ταινία του franchise αποκτά επίσημο τίτλο και προγραμματίζεται για τις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2027, με το αρχικό πρωταγωνιστικό δίδυμο να επιστρέφει για πρώτη φορά μαζί μετά δεκαέξι χρόνια.
Το «Hold Onto Me» της Μυρσίνης Αριστείδου στη Shortlist των European Film Awards 2027
Μια ακόμη σημαντική διεθνής διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, με την ταινία να συνεχίζει τη δυναμική της πορεία στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη.