Δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2020
Μια από τις μεγαλύτερες εν ζωή ντίβες της μεγάλης οθόνης, η μοναδική Σοφία Λόρεν μετά από χρόνια απουσίας -η τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στο μιούζικαλ «Nine» του Ρ. Μάρσαλ- επιστρέφει μέσω της πλατφόρμας του Netflix με το «Η ζωή μπροστά σου» που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του γιου της, Εντοάρντο Πόντι.
Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου με Γκονκούρ βιβλίο του Ρομέν Γκαρί, το οποίο ο διάσημος συγγραφέας είχε υπογράψει με το ψευδώνυμο Εμίλ Αζάρ -πράγμα που όμως έγινε γνωστό μετά από την αυτοκτονία του.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά όμως που το εν λόγω βιβλίο εμπνέει τους κινηματογραφιστές. Το 1977 δύο χρόνια μετά από την έκδοσή του, ο Μοσέ Μιζραχί το είχε μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο «Madame Rosa», δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Σιμόν Σινιορέ. Μάλιστα η συγκεκριμένη ταινία είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Σε αυτή την εκδοχή, η Μαντάμ Ράζα, μια Εβραία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, που για χρόνια εργαζόταν ως ιερόδουλη, διατηρεί έναν «παράνομο παιδικό σταθμό», φυλάσσοντας τα παιδιά των γυναικών που δουλεύουν στο πεζοδρόμιο. Όταν ο γιατρός της γειτονιάς και προσωπικός της φίλος, της ζητήσει να αναλάβει υπό την προστασία της και έναν μικρό αλλά ατίθασο Σενεγαλέζο, η καθημερινότητα της Μαντάμ, θα διαταραχθεί. Όμως μέσα από τις δυσκολίες της με τον μικρό πρόσφυγα -στην ταινία του Μιζραχί ήταν Αλγερινός- θα μάθουν και οι δυο τη δύναμη της αγάπης.
Η Μαντάμ Ρόζα, που έχει στο χέρι της το τατουάζ από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και ο μικρός Μομό έχουν κοινά βιώματα: έχουν ζήσει και οι δυο τη σκληρότητα, τη βία και τον κατατρεγμό. Κι είναι αυτή η κοινή μοίρα που μοιράζονται χωρίς να λένε πολλά, που τους κάνει να επικοινωνήσουν παρά την αρχική αντιπάθεια που τρέφει ο ένας για τον άλλον.
Συμπαθητικοί χαρακτήρες -από τη τρανς κολλητή φίλη της Ρόζας μέχρι τον Μουσουλμάνο γείτονα που παίρνει στη δούλεψή του τον μικρό Μόμο, με σκοπό να τον βάλει στο σωστό δρόμο- πλαισιώνουν το κεντρικό ζευγάρι, που μέσα στο περιθώριο, ψάχνει τον δικό του τρόπο να επιβιώσει και να βρει την χαρά.
Σχετικά
Πέθανε η ηθοποιός Ντάιαν Λαντ, σε ηλικία 89 ετών
Η Ντάιαν Λαντ είχε μακρά πορεία στο θέατρο και την τηλεόραση προτού καθιερωθεί στον κινηματογράφο με το φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε «Η Αλίκη δεν μένει πια εδώ» (1974)
Πέθανε στα 42 του ο Φλόιντ Ρότζερ Μάγιερς Τζούνιορ από τη θρυλική σειρά «Fresh Prince of Bel-Air»
Ο εκλιπών ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον Γουίλ Σμιθ σε νεαρή ηλικία στη δημοφιλή σειρά της δεκαετίας του 1990, πέθανε από καρδιακή προσβολή στο σπίτι του
4 φθινοπωρινές πρεμιέρες με ένταση και συγκίνηση
Τέσσερις νέες ιστορίες – τέσσερα κινηματογραφικά ταξίδια
Τον Νοέμβριο βλέπουμε (δωρεάν) ιαπωνικές ταινίες σε Λευκωσία και Λεμεσό
Οι τέσσερεις ταινίες που θα προβληθούν
«Bitter Christmas»: Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα -Πότε κυκλοφορεί
Η Sony Pictures Classics εξασφάλισε πρόσφατα τα δικαιώματα της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Bitter Christmas, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν την περασμένη άνοιξη
Οι 5 πρεμιέρες της εβδομάδας: Από αισθησιακά δράματα μέχρι anime υπερπαραγωγές
Οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν με λάμψη, δράση, τρόμο, νοσταλγία και μαγεία, με πέντε πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που καλύπτουν κάθε γούστο
Πρώτη εικόνα από το «I Play Rocky»: Η εντυπωσιακή ομοιότητα του Αντονι Ιπολίτο με τον Σιλβέστερ Σταλόνε
Η ταινία «I Play Rocky» αφηγείται την αληθινή ιστορία για την ταραχώδη παραγωγή της κλασικής ταινίας πυγμαχίας «Ρόκι» του 1976
15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου: Οι νικητές
Ένα φεστιβάλ γεμάτο συναίσθημα, ανθρώπινες ιστορίες και σινεφίλ ζεστασιά
Ο Μάικλ Φασμπέντερ θα πρωταγωνιστήσει σε σειρά για την άνοδο των Κένεντι στο Netflix
Το Netflix σε συνεργασία με την Chernin Entertainment έδωσε το πράσινο φως για τη νέα, δραματική σειρά με τίτλο "Kennedy", η οποία θα εστιάσει στη ζωή της πιο εμβληματικής οικογένειας των ΗΠΑ
Ο Κίλιαν Μέρφι έρχεται ξανά στο Netflix – Γιατί θεωρείται η πιο δυνατή ταινία της χρονιάς (vid)
Μετά τον θρίαμβο του Oppenheimer, ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στο Netflix με τον “Steve”, μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία για την ψυχική φθορά και την ελπίδα μέσα στην αποδόμηση ενός σχολείου
«Καποδίστριας»: Αυτό είναι το επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή (βίντεο)
«Αν δεν μονοιάσουμε θα χαθούμε όλοι. Όλοι!» - Πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 25 Δεκεμβρίου.