Δημοσιεύτηκε στις 04 Σεπτεμβρίου 2020
Στο πλαίσιο της τρίτης ετήσιας συνεργασίας του με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το Τhe Island Club παρουσιάζει τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους And I wish you a happy life του Αλέξανδρου Πισσούριου και Ι, Tony των Αργυρώ Νικολάου και Μάργκο Φιτούσι, παράλληλα με την έκθεση 13 Φωτογραφίες του Τόνυ Μουσουλίδη. Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν από τις 16-26 Σεπτεμβρίου 2020.

And I wish you a happy life, Αλέξανδρος Πισσούριος, 2020, 44 λεπτά
Το στοχαστικό ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Πισσούριου And I wish you a happy life πραγματεύεται τον απροσδόκητο χωρισμό των γονιών του σε προχωρημένη ηλικία. Γυρισμένο σε φιλμ Super 16 χλστ. κατά τις επισκέψεις του Πισσούριου στην Κύπρο μέσα στην πάροδο ενός χρόνου, το έργο δομείται μέσω μιας γλώσσας που αφορά στην καθημερινή εργασία στο αγροτικό Νικητάρι. Το ντοκιμαντέρ είναι οργανωμένο γύρω από την ανάγνωση της επιστολής χωρισμού του πατέρα, όπου περιγράφεται η σχέση του με το παρελθόν και το παρόν, και προσφέρονται κάποιες αγωνιώδεις εξομολογήσεις περί αγάπης και προσωπικής εκπλήρωσης. Σταδιακά και με τρυφερότητα, το And I wish you a happy life παίρνει τη μορφή μιας άτυπης συζήτησης μεταξύ του σκηνοθέτη και του υποκειμένου του, σε μια προσπάθεια να μεταποιήσει το αίσθημα ρήξης που το διακατέχει.
O Αλέξανδρος Πισσούριος (1982, Λευκωσία, Κύπρος) είναι καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής και έχει τη βάση του στο Λονδίνο. Ασχολείται με τη φωτογραφία και με το αναλογικό και το ψηφιακό βίντεο. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από παρατηρητική προσήλωση και φανερώνει μια έλξη προς πειραματικές παραδόσεις. Κάποιες από τις προβολές και τις εκθέσεις του: “Terra Mediterranea: In Action”, Λειψία, Γερμανία (2017)· 27ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Άγκυρας, Τουρκία (2016)· LUX/ICA Μπιενάλ Κινούμενης Εικόνας, ICA, Λονδίνο (2012)· “On site”, Barbican Exhibition Halls, Λονδίνο (2011)· 25ο Gay and Lesbian Film Festival, Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (2011).
Alexandros Pissourios, And I wish you a happy life, 2020, Video still. Courtesy of the artist.
I, Tony, Αργυρώ Νικολάου και Μάργκο Φιτούσι, 2019, 19 λεπτά
Ο φωτογράφος Τόνυ Μουσσουλίδης επιδιώκει να κάνει την παραγωγή μιας ταινίας με θέμα την καριέρα του στο Λονδίνο κατά την περίοδο των “Swinging Sixties”. Σε ηλικία 85 ετών, και έχοντας πλέον επιστρέψει στην Κύπρο, ο Μουσσουλίδης αναπαριστά – και σκηνοθετεί – σκηνές από τη ζωή του, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προσωπικότητες όπως τους Άντι Γουόρχολ και Τζον Χιούστον. Οι εντάσεις πληθαίνουν καθώς οι φιλοδοξίες του Μουσσουλίδη συγκρούονται με το όραμα των σκηνοθετριών του ντοκιμαντέρ, και έτσι μια συμβατική βιογραφία μετατρέπεται σε διερεύνηση της επιθυμίας του ανθρώπου να μη λησμονηθεί.
Στο μεταίχμιο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, το ντοκιμαντέρ I, Tony εστιάζει στις έννοιες της υστεροφημίας και της καλλιτεχνικής αυθεντίας, καθώς και στις αμφιλεγόμενες διαδικασίες απομνημόνευσης, τις οποίες συχνά επιστρατεύει το είδος του ντοκιμαντέρ. Η Αργυρώ Νικολάου (1989, Λευκωσία, Κύπρος) είναι ακαδημαϊκός και σκηνοθέτρια που έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη. Η ακαδημαϊκή της έρευνα εξετάζει την αναπαράσταση Μεσογειακών εκτοπισμών στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και την τέχνη, και η σκηνοθεσίατης διερευνά τις πολιτικές και τις πολιτιστικές συνθήκες σε «μικρές» και «ασήμαντες» περιοχές. Δουλειά της έχει προβληθεί στο Anthology Film Archives (Νέα Υόρκη), στην Γκαλερί Sackler (Cambridge MA), στο Asolo Art Film Festival (Ιταλία), στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφου κ.ά. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στο American Historical Review, στο Boston Art Review, και στο MoMA post. Η Νικολάου είναι κάτοχος διδακτορικής διατριβής στον
τομέα της συγκριτικής λογοτεχνίας και της κριτικής πρακτικής μέσων από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (2018). Εργάζεται ως μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Η Μάργκο Φιτούση (1989) είναι ανθρωπολόγος, σκηνοθέτρια και μεταφράστρια με βάση της το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις πολιτιστικές πολιτικές της «προδοσίας» και ιχνηλατεί το ιστορικό αναταραχής και δυσαρέσκειας που επικρατεί στους κόλπους της Τυνησιακής Αριστεράς από το 1956, όταν η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία. Η βραβευμένη της ταινία EL HARA (2017) παρουσιάστηκε διαδικτυακά από το Εβραϊκό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως “Short of the Month”. Η δουλειά της έχει προβληθεί σε φεστιβάλ, πανεπιστήμια και γκαλερί όπως o Όμιλος Κινηματογράφου του Κέντρου Λίνκολν (Νέα Υόρκη), το φεστιβάλ κινηματογράφου MountainFilm Telluride (Κολοράντο, ΗΠΑ), το Εβραϊκό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στο Παρίσι, και οι πινακοθήκες του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Argyro Nicolaou and Margaux Fitoussi, I, Tony, 2019, Video still. Courtesy of the artists.

13 Φωτογραφίες του Τόνυ Μουσσουλίδη
Ο Τόνυ Μουσσουλίδης καθιερώθηκε ως φωτογράφος μόδας στο Λονδίνο κατά τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 συνεργαζόμενος με γνωστά περιοδικά μόδας όπως το Vogue, το Elle και το Marie Claire. To 1972 o Μουσσουλίδης φωτογράφισε τον Andy Warhol στο θρυλικό Factory στη Νέα Υόρκη, κατόπιν προσωπικής ανάθεσης του καλλιτέχνη. Η έκθεση 13 Φωτογραφίες του Τόνυ Μουσσουλίδη περιλαμβάνει αρχειακές φωτογραφίες, έντυπο υλικό και νέες εκτυπώσεις, επιλογή της σκηνοθέτριας Αργυρώς Νικολάου. Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Spliffs, Joints and Pot (1965), το οποίο ψηφιοποιήθηκε πρόσφατα από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, όπου και διατηρείται.
Ο Τόνυ Μουσσουλίδης (1934, Λευκωσία, Κύπρος) είναι Κύπριος φωτογράφος μόδας. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Λύκειο, ανέλαβε τον ρόλο του ιμπρεσάριου, φέρνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις από την Αίγυπτο και τον Λίβανο στην Κύπρο. Τη δεκαετία του ’50 ο Μουσσουλίδης μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας και κινηματογράφου και μαθήτευσε στο στούντιο του φωτογράφου μόδας Τζον Φρέντς. Στη συνέχεια, άνοιξε δικό του στούντιο στο Λονδίνο και δούλεψε για περιοδικά όπως το Vogue, το Marie Claire και το Elle. Στο απόγειο της καριέρας του, είχε στούντιο στο Λονδίνο, στο Αμβούργο και στη Νέα Υόρκη. Ο Μουσσουλίδης αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πλέον διαμένει στη Λευκωσία.
Tony Moussoulides, Three Legs, ca. 1970. Courtesy of the artist.
AND I WISH YOU A HAPPY LIFE & I, TONY
ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ Q&A 16 Σεπτεμβρίου 2020, 20:00
13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΝΥ ΜΟΥΣΣΟΥΛΙΔΗ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 16 Σεπτεμβρίου 2020, 12:00 – 19:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16 – 26 Σεπτεμβρίου 2020
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Πέμπτη με Σάββατο, 12:00 – 18:00, ή με ραντεβού
Πληροφορίες:
The Island Club (25 252010, info@the-island-club.com & the-island-club.com) Αγορά Ανεξαρτησίας 34 3036, Λεμεσός
Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού (99 517 910, info@filmfestival.com.cy, http://filmfestival.com.cy) Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, Οδός Βασιλίσσης Βερεγγάριας 3602, Λεμεσός
Σχετικά
«Faces of Death»: Μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες τρόμου της χρονιάς
Ο Ντάνιελ Γκολντχάμπερ («Cam», «How to Blow Up a Pipeline») επιστρέφει με την τρίτη ταινία του, ένα φιλμ τρόμου που υπόσχεται να προκαλέσει γερές ανατριχίλες και να μην κάνει εκπτώσεις στο gore
Αυτοί θα είναι οι παρουσιαστές των Όσκαρ 2026
Τα φετινά Όσκαρ θα πραγματοποιηθούν στο Λος Άντζελες την Κυριακή 15 Μαρτίου
Κινηματογραφικές πρεμιέρες: Οι 5 νέες ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες
Ο Bradley Cooper αναλαμβάνει και πάλι χρέη σκηνοθέτη και το αθλητικό δράμα του του Γιώργου Γεωργόπουλου έρχεται με θετικές εντυπώσεις από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!
«Έφυγε» ο γνωστός ηθοποιός Έρικ Ντέιν σε ηλικία 53 ετών
Η νόσος που έπασχε ο πλαστικός χειρουργός Μαρκ Σλόαν του«Grey’s Anatomy»
Μάιλι Σάιρους: Επιστρέφει ως Hannah Montana μετά από 20 χρόνια
«Αυτό το ''Hannahversary'' είναι ο δικός μου τρόπος να γιορτάσω και να ευχαριστήσω τους θαυμαστές που στάθηκαν στο πλευρό μου για 20 χρόνια», δήλωσε η βραβευμένη με Grammy ποπ σταρ.
Πίτερ Γκριν: Ο ηθοποιός του «Pulp Fiction» πέθανε σε ατύχημα με όπλο
Ο ηθοποιός είχε βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν στα μέσα Δεκεμβρίου
Οι 6 νέες ταινίες της εβδομάδας
Δράμα, τρόμος, animation και ιστορικές περιπέτειες έρχονται στις αίθουσες από 19 Φεβρουαρίου
Πέθανε ο Robert Duvall: Αλ Πατσίνο, Κόπολα, Ντε Νίρο αποχαιρετούν τον θρυλικό «κονσιλιέρε» του Νονού
Συγκινητικά τα μηνύματα και από άλλους συναδελφούς του, ηθοποιούς - «Ένας τόσο σπουδαίος άνθρωπος για να μιλήσεις και να γελάσεις μαζί του»
Χαβιέ Μπαρδέμ και Κέιτ Χάντσον στη ρομαντική κομεντί «Hello & Paris»
«Μια υπέροχη ιστορία αγάπης, από εκείνες που γεμίζουν την καρδιά και μαγεύουν τις αισθήσεις» στο ύφος του «Άγρυπνος στο Σιάτλ» και του «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι».
Τις Δευτέρες του Μάρτη βλέπουμε γαλλικές ταινίες στη Λεμεσό
Μήνας Γαλλοφωνίας στη Λεμεσό
Οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες
4 ακόμη νέες ταινίες προστίθενται στις επιλογές μας από την Πέμπτη - Διαβάστε αναλυτικά, δείτε trailers, κάντε πρόγραμμα!