Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019
Σε ένα στενό δρομάκι στην πλακόστρωτη πλατεία Αγλαντζιάς στη Λευκωσία θα αντικρίσεις την ταβέρνα του Ανδρέα και του αδελφού του Ηρόδοτου.
Θα μπεις από το ξωπόρτι της αυλής και θα βρεθείς μπροστά σε μια αυλή περικυκλωμένη από του κόσμου τα δέντρα και τα λουλούδια, στολισμένη με ενθύμια από το παρελθόν, μα και με έναν καλά πυρωμένο ξυλόφουρνο. Σαν όμως μπεις στο εσωτερικό, θα αντικρίσεις έναν ζεστό χώρο, κουλτουριάρικο και παραδοσιακά διακοσμημένο, με την ξυλόσομπα να σε κρατά ζεστό.
Μία εμπειρία που πρέπει να ζήσεις
Με το που θα καθίσεις, θα φτάσει στο τραπέζι σου μια σαλάτα γεμάτη φρεσκάδα και άφθονη φέτα, αλλά και φρυγανιές με λάδι και ρίγανη, τσακιστές ελιές, τζατζίκι δροσερό και σπιτικό ταχίνι. Πρέπει να δοκιμάσεις και το άλειμμα με γιαούρτι και κοκκινογούλια και μετά την πρώτη γουλιά από το χύμα Κοκκινέλλι, τσιμπολογάς από την άριστη αυγοτηγανιά με κολοκύθια και τσιγαριστό κρεμμύδι, από το λουκάνικο κρασάτο και το κυπριακό χαλλούμι, όμορφα ροδισμένα και τα δυο τους στη σχάρα.
Την Παρασκευή και το Σάββατο οι μουσικοί έχουν πολλά λαϊκά και ρεμπέτικα άσματα να σου τραγουδήσουν, για να τσουγκρίσει ξανά και ξανά όλη σου η συντροφιά τα ποτήρια πάνω από τα άριστα ψημένα χοιρινά και από κοτόπουλο σουβλάκια μα προπάντων πάνω από τις στρουμπουλές, μυρωδάτες σεφταλιές πλάι σε κομμένες στο χέρι κυπριακές πατάτες.
Φρόντισε να μην ξεχαστείς τραγουδώντας τις επιτυχίες του Μάρκου Βαμβακάρη, του Μπιθικώτση και του Μητροπάνου, γιατί πρέπει να προλάβεις το μερίδιό σου από τα κοφτά, κυπριακά μακαρονάκια με ξηρή αναρή και τα σχαροψημένα συκωτάκια κοτόπουλου, που θα απογειωθούν με αγνό λαδολέμονο.
Το πλιγούρι, σερβιρισμένο σε πήλινο κεσεδάκι, τα τραγανά μανιτάρια σχάρας, που είναι σκέτος πειρασμός, και τα κρασάτα, χοιρινά κοκκαλάκια, θα γίνουν η αιτία να παρατήσεις κάτω πιρούνια και μαχαίρια, για να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου.
Όταν δεις τα παλικάρια της ταβέρνας να φορούν τα χοντρά τους γάντια και να ανοίγουν με προσοχή το στόμιο του ξυλόφουρνου, να είσαι έτοιμος να γευτείς το φουρνιστό κλέφτικο συνδυασμένο με θεϊκές, μελωμένες πατάτες, που σου το εγγυώμαι θα κλείνεις τα μάτια σε κάθε μπουκιά.
Πριν φύγεις δοκίμασε, μια μερίδα από φρούτα εποχής, αλλά και μια τίμια μερίδα από χαλβά κατσαρόλας προικισμένο με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Και μουσική!
Η ζωντανή μουσική ξεκινά από την Πέμπτη με λαϊκό ρεμπέτικο, αποτελώντας σοβαρή αιτία για να προτιμήσεις το Στενορύμι. Την Παρασκευή το λαϊκό πρόγραμμα θα σε διασκεδάσει, ενώ τα σαββατοκύριακα είναι ρεμπέτικα (Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι).
Η φιλική διάθεση του προσωπικού, τέλος, είναι ακόμα ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Κυριάκου Καραολή 3, Πλατεία
Αγλαντζιάς, Αγλαντζιά,
Λευκωσία. Δ-Σ 19.00-23.00.
Τηλ.: 22876543.
Σχετικά

Πλούσιο μπουφέ την Κυριακή σε 10 οικογενειακά εστιατόρια στο χωριό
Πάμε εκδρομή στα ορεινά και κάνουμε στάση για νόστιμο φαγητό σε 10 καλά εστιατόρια που ξέρουν από καλό μπουφέ και φιλοξενία

Η Κύπρος στο ποτήρι: Εργαστήρι γευσιγνωσίας κυπριακού κρασιού στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Mε οδηγό τη συγγραφέα και εκπαιδεύτρια Φλωρεντία Κυθραιώτου

Πατέρας και γιος έκαναν ένα χωριό της Λεμεσού προορισμό για πίτσα
Ένα μοναδικό στο είδος του food truck, που λέγεται ab ovo, φέρνει στον χώρο σου την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα

Το πιο χαλαρό και ανεπιτήδευτο μπαράκι του νησιού, επιστρέφει!
Μοναδικό νησιώτικο σκηνικό, με δροσερά κοκτέιλ, ωραία μουσική και ατμόσφαιρα καλοκαιριού

Δημοφιλές ταβερνάκι της Λευκωσίας "πύρωσε" ξανά τους φούρνους του για το πρώτο οφτό της σεζόν
Ετοιμάσου να απολαύσεις ξανά το αγαπημένο κυπριακό πιάτο του καλοκαιριού

Ταβερνείο Το Ιστορικόν: To success story ενός δημοφιλούς μαγαζιού της πρωτεύουσας (Podcast)
O Κύπρος Πολυκάρπου μοιράζεται στο 6ο επεισόδιο των "The Tasty Stories" όλα εκείνα τα μυστικά της δικής του επιτυχημένης πορείας μέσα από το δημοφιλές ταβερνείο του Αγίου Δομετίου

Η παγωταρία Pahit Ice στην Αγία Νάπα μετακομίζει σε νέα, ανανεωμένη τοποθεσία
Ο χώρος εκείνος άλλαξε μορφή και έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες του αλλιώς

Πρωινός καφές πλάι στο κύμα σε αγαπημένα στέκια της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά
20 επιλογές που είναι must αυτό το καλοκαίρι

Η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί παγκόσμια έλλειψη φυστικιών
Οι παγκόσμιες τιμές των πυρήνων εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο

20 νόστιμα εστιατόρια για μεσημέρι Κυριακής στο βουνό
Εξόρμηση και καλό φαγητό την Κυριακή

Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ στο Παρίσι
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Maison Heloise, διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Αρζεντέιγ, βόρειο προάστιο του Παρισιού

Το La Petite Maison υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα μοναδικό πάρτι
Το πολυβραβευμένο LPM γιορτάζει την άφιξη της νέας σεζόν με το επίσημο opening του μαγευτικού εξωτερικού χώρου του και με ένα εντυπωσιακό πάρτι στις 26 Απριλίου!