Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου 2018
Το αγαπημένο καλοκαιρινό Φεστιβάλ μετράει αντίστροφα για την επίσημη έναρξή του, την Τετάρτη 1η του Αυγούστου, επιστρέφοντας για 13η συνεχή χρονιά με ιστορίες από το σινεμά του πραγματικού που θα σας καθηλώσουν.

Η Μαγνητική Βίβλος, του Σωφρόνη Σωφρονίου [20:30]
Με το μικρού μήκους βίντεο Μαγνητική Βίβλος, του Σωφρόνη Σωφρονίου θα κάνει αρχή το Φεστιβάλ την Τετάρτη, 1η Αυγούστου και ώρα 20:30, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη. Μετά από ένα ταξίδι στην Ινδονησία στις αρχές του 2018, ο Σωφρονίου ανακάλυψε ότι περίπου το μισό υλικό που είχε καταγράψει καταστράφηκε από ένα ελαττωματικό USB. Στο μικρού μήκους βίντεο Μαγνητική Βίβλος* χρησιμοποιούνται τεχνικές ανασύνθεσης της μνήμης σε μια προσπάθεια ανασκόπησης ενός από τα βασικά ερωτήματα του Chris Marker: «Απορώ πώς θυμούνται τα πράγματα αυτοί που δεν βιντεοσκοπούν, που δεν φωτογραφίζουν, που δεν ηχογραφούν.»
* Η προβολή διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκθεσιακό χώρο The Island Club και προεκτείνεται με την παράλληλη ομώνυμη έκθεση «Μαγνητική Βίβλος».
Πρόσωπα και Ιστορίες για αρχή (Faces Places) [21:00]
Τα ντοκιμαντέρ αποτελούν ένα εναλλακτικό και αφοπλιστικά γοητευτικό κομμάτι του κινηματογράφου, και αυτό είναι που τιμάει κάθε χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. Φέτος κάνει αρχή με την ταινία Faces Places, της φημισμένης Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Agnès Varda.
H Agnès Varda γεννημένη το 1928, στο Βέλγιο, θεωρείται μητέρα της γαλλικής νουβέλ βαγκ, μια δημιουργός που άνοιξε τον δρόμο για το αντισυμβατικό ρεύμα της μεγάλης οθόνης, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπός του. Μαζί με τον νεαρό φωτογράφο και εικαστικό JR διασχίζουν τη γαλλική ύπαιθρο, μοιράζονται μια απροσδόκητη φιλία και αποθεώνουν τους απλούς ανθρώπους που συναντούν καθ' οδόν, μετατρέποντας τα φωτογραφικά τους πορτρέτα σε τεράστιες τοιχογραφίες. Το ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ, ενώ απέσπασε τα βραβεία Golden Eye και Palme de Whiskers, στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Όγκο-Όγκο, μια ξεχωριστή "τελετουργική" αναπαράσταση [22:30]
Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει η εκδήλωση Όγκο-Όγκο με τους Άντη Σκορδή, στη μουσική και αφήγηση και τον Σωφρόνη Σωφρονίου στη μουσική. Η εκδήλωση αποτελεί αναπαράσταση μιας τελετουργίας που γίνεται την παραμονή της Μπαλινέζικης πρωτοχρονιάς από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι περιφέρουν σε διάφορα σημεία τα Όγκο-Όγκο, μυθολογικές αναπαραστάσεις με δαιμονικές μορφές. Οι περιφορές των κατασκευών συνοδεύονται με τελετουργικά που περιλαμβάνουν μουσική και λόγο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΕΔΩ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση lemesosdocs@gmail.com και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy, στο προφίλ του φεστιβάλ στο instagram "@lemesosdocfest", και στο Facebook: “Lemesos International Documentary Festival”.
Eίσοδος: €2 ανά ταινία, €25 (Κάρτα Φεστιβάλ για όλες τις ταινίες)
Υπότιτλοι: Eλληνικοί + Αγγλικοί σε όλες τις ταινίες
Σχετικά
Μπίλι Άιλις: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Hit Me Hard and Soft» -Σε 3D με την υπογραφή του Τζέιμς Κάμερον
Η Paramount Pictures παρουσίασε το πρώτο επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας-συναυλίας της Μπίλι Άιλις με τίτλο «Hit Me Hard and Soft», η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Μαρτίου 2026.
Hunger Games: Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφουν στο νέο prequel
Το κινηματογραφικό σύμπαν της Panem επεκτείνεται ξανά, καθώς το The Hunger Games: Sunrise on the Reaping φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία των 50ών Αγώνων Πείνας, 24 χρόνια πριν από την αρχική ταινία
Hold Onto Me: H ταινία της Κύπριας σκηνοθέτριας Μυρσίνης Αριστείδου κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς
Πρόκειται για την πρώτη κυπριακή ταινία μεγάλου μήκους που προβάλλεται στο ιστορικό και ιδιαίτερα προβεβλημένο αμερικανικό φεστιβάλ
4 πρεμιέρες – 4 λόγοι για να πας σινεμά αυτή την εβδομάδα
Τέσσερις πρεμιέρες γεμάτες ένταση, συναίσθημα και κινηματογραφική μαγεία
Η κινηματογραφική έκπληξη της χρονιάς: «Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» συγκινούν και ενώνουν το κοινό
Μια παραγωγή που αναβιώνει τον κλασικό μύθο του Ντίκενς στην καρδιά της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» σύμφωνα με το περιοδικό Time
Τη Δευτέρα πρόσθεσε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην ήδη εντυπωσιακή λίστα με τις διακρίσεις της ταινίας «One Battle After Another» στην οποία πρωταγωνιστεί.
Σπασμένη Φλέβα: Νέο ρεκόρ με 76.333 εισιτήρια για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Χρυσές Σφαίρες 2026: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες - Πότε η απονομή
Φέτος, υπάρχει και μια νέα κατηγορία στα βραβεία
American Film Institute: Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
Μεταξύ αυτών και η «Βουγονία» του Γιώργου Λάνθιμου - Αλλά και οι 10 καλύτερες σειρές της χρονιάς.
Η Sony ετοιμάζει νέα ταινία «Men in Black» -Πρώτος αποδέκτης του σεναρίου ο Γουίλ Σμιθ
Μετά την επιτυχημένη αναβίωση του franchise «Bad Boys», η Sony Pictures φαίνεται πως στρέφει ξανά το βλέμμα της στο σύμπαν του «Men in Black»
«Emily in Paris»: Είδαμε το τρέιλερ της 5ης σεζόν
Και όπως επιβεβαιώνει, η Ρώμη έχει την τιμητική της σε αυτό τον κύκλο επεισοδίων.
Οι 5 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας: Από τα Κάλαντα των Χριστουγέννων μέχρι το Five Nights at Freddy’s 2
Συγκίνηση, τρόμος, παραμύθι, πάθος και αληθινές ιστορίες: οι σημαντικότερες κινηματογραφικές αφίξεις της εβδομάδας που αξίζουν την προσοχή σου