Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου 2018
Το αγαπημένο καλοκαιρινό Φεστιβάλ μετράει αντίστροφα για την επίσημη έναρξή του, την Τετάρτη 1η του Αυγούστου, επιστρέφοντας για 13η συνεχή χρονιά με ιστορίες από το σινεμά του πραγματικού που θα σας καθηλώσουν.

Η Μαγνητική Βίβλος, του Σωφρόνη Σωφρονίου [20:30]
Με το μικρού μήκους βίντεο Μαγνητική Βίβλος, του Σωφρόνη Σωφρονίου θα κάνει αρχή το Φεστιβάλ την Τετάρτη, 1η Αυγούστου και ώρα 20:30, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη. Μετά από ένα ταξίδι στην Ινδονησία στις αρχές του 2018, ο Σωφρονίου ανακάλυψε ότι περίπου το μισό υλικό που είχε καταγράψει καταστράφηκε από ένα ελαττωματικό USB. Στο μικρού μήκους βίντεο Μαγνητική Βίβλος* χρησιμοποιούνται τεχνικές ανασύνθεσης της μνήμης σε μια προσπάθεια ανασκόπησης ενός από τα βασικά ερωτήματα του Chris Marker: «Απορώ πώς θυμούνται τα πράγματα αυτοί που δεν βιντεοσκοπούν, που δεν φωτογραφίζουν, που δεν ηχογραφούν.»
* Η προβολή διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκθεσιακό χώρο The Island Club και προεκτείνεται με την παράλληλη ομώνυμη έκθεση «Μαγνητική Βίβλος».
Πρόσωπα και Ιστορίες για αρχή (Faces Places) [21:00]
Τα ντοκιμαντέρ αποτελούν ένα εναλλακτικό και αφοπλιστικά γοητευτικό κομμάτι του κινηματογράφου, και αυτό είναι που τιμάει κάθε χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. Φέτος κάνει αρχή με την ταινία Faces Places, της φημισμένης Γαλλίδας σκηνοθέτιδας Agnès Varda.
H Agnès Varda γεννημένη το 1928, στο Βέλγιο, θεωρείται μητέρα της γαλλικής νουβέλ βαγκ, μια δημιουργός που άνοιξε τον δρόμο για το αντισυμβατικό ρεύμα της μεγάλης οθόνης, ενώ ήταν και η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπός του. Μαζί με τον νεαρό φωτογράφο και εικαστικό JR διασχίζουν τη γαλλική ύπαιθρο, μοιράζονται μια απροσδόκητη φιλία και αποθεώνουν τους απλούς ανθρώπους που συναντούν καθ' οδόν, μετατρέποντας τα φωτογραφικά τους πορτρέτα σε τεράστιες τοιχογραφίες. Το ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ, ενώ απέσπασε τα βραβεία Golden Eye και Palme de Whiskers, στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Όγκο-Όγκο, μια ξεχωριστή "τελετουργική" αναπαράσταση [22:30]
Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει η εκδήλωση Όγκο-Όγκο με τους Άντη Σκορδή, στη μουσική και αφήγηση και τον Σωφρόνη Σωφρονίου στη μουσική. Η εκδήλωση αποτελεί αναπαράσταση μιας τελετουργίας που γίνεται την παραμονή της Μπαλινέζικης πρωτοχρονιάς από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι περιφέρουν σε διάφορα σημεία τα Όγκο-Όγκο, μυθολογικές αναπαραστάσεις με δαιμονικές μορφές. Οι περιφορές των κατασκευών συνοδεύονται με τελετουργικά που περιλαμβάνουν μουσική και λόγο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΕΔΩ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση lemesosdocs@gmail.com και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy, στο προφίλ του φεστιβάλ στο instagram "@lemesosdocfest", και στο Facebook: “Lemesos International Documentary Festival”.
Eίσοδος: €2 ανά ταινία, €25 (Κάρτα Φεστιβάλ για όλες τις ταινίες)
Υπότιτλοι: Eλληνικοί + Αγγλικοί σε όλες τις ταινίες
Σχετικά
Bafta Film Awards 2026: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες
Ποια είναι τα μεγάλα φαβορί - Τα βραβεία δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη βρετανική κινηματογραφική παραγωγή
Αρχή ξανά για τις προβολές ταινιών στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Παρουσιάζει γερμανικές ταινίες της Berlinale στη Λευκωσία - 5-8 Φεβαρουαρίου 2026, Κινηματογράφος Πάνθεον, Λευκωσία
Europe In Cinema 2026: Έναρξη προβολών με την ουγγρική σατιρική ταινία «Ο Mάρτυς»
Η τελετή έναρξης πραγματοποιείται στον Κινηματογράφο Πάνθεον στη Λευκωσία στις 29 Ιανουαρίου
Με δυναμική πρεμιέρα στο Sundance και διπλό standing ovation ξεκίνησε τη φεστιβαλική της πορεία η ταινία «Κράτα Με» της Μυρσίνης Αριστείδου
Το «Κράτα Με» αποτελεί την πρώτη κυπριακή, ελληνόφωνη παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο Sundance
Το βραβευμένο κοινωνικό δράμα "Wishbone" στο Πάνθεον
Κυπριακή συμπαραγωγή της Felony Film Productions και του Υφυπουργείου Πολιτισμού
Masters of the Universe: Δείτε το πρώτο trailer της live action ταινίας -Ο Τζάρεντ Λέτο στον ρόλο του Σκέλετορ
Το Masters of the Universe επιστρέφει δυναμικά στη μεγάλη οθόνη
Εμμα Στόουν: Πόσα ρεκόρ καταρρίπτει με τη διπλή υποψηφιότητα της στα Όσκαρ για τη «Βουγονία»
Η εξαιρετική ηθοποιός εξελίσσεται σε νέα Μέριλ Στριπ, το ρεκόρ της οποίας μόλις έσπασε.
Όσκαρ 2026: Οι ηχηρές απουσίες από τις υποψηφιότητες
Καμία υποψηφιότητα για το «Wicked: For Good» - Οι απουσίες που έκαναν εντύπωση
Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για την Bugonia του Γιώργου Λάνθιμου - Αναλυτικά οι υποψηφιότητες
Το Sinners σπάει ρεκόρ με συνολικά 16 υποψηφιότητες
Oscars 2026: Σήμερα ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες
Μείνετε συντονισμένοι στο Check In Cyprus για τη σημερινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της 98ης Τελετής Απονομής των βραβείων Όσκαρ!
Οι 6 νέες ταινίες της εβδομάδας στις κυπριακές αίθουσες
Από λογοτεχνικό πάθος και οικογενειακά δράματα μέχρι τρόμο, sci-fi αγωνίας και μαγικές περιπέτειες για μικρούς και μεγάλους
Χρυσά Βατόμουρα: Ο The Weeknd υποψήφιος για χειρότερη ερμηνεία
Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται οι Dave Bautista, Ice Cube, Scott Eastwood και Jared Leto