Δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου παρουσιάζει στο κινηματογραφόφιλο κοινό δεκάδες ταινίες μικρού μήκους τόσο από την πρόσφατη Κυπριακή παραγωγή όσο και από τη διεθνή κινηματογραφική σκηνή.
Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και κινούμενα σχέδια διάρκειας έως 25 λεπτά, οι οποίες θα είναι υποψήφιες για τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ, στο Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα.
Στο Φεστιβάλ απονέμονται τα εξής βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο.
Το δύσκολο αλλά και συναρπαστικό έργο της απονομής των βραβείων έχει αναλάβει και φέτος πενταμελής κριτική επιτροπή που αποτελείται από επαγγελματίες της ενεργής κινηματογραφικής κοινότητας από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Πρόεδρος της επιτροπής για φέτος θα είναι ο Δανός σκηνοθέτης και παραγωγός κ. Thomas Stenderup. Ο κ. Stenderup είναι ο πρύτανης της Σχολής Κινηματογράφου της Νορβηγίας. Η εταιρεία παραγωγής του έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 50 παραγωγές ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης και υποψηφιότητας για Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Όσκαρ.
Τα άλλα τέσσερα μέλη της επιτροπής είναι οι:
Dragan Marinkovic, Παραγωγός - Μάρκετιγκ Ταινιών (Σερβία)
Ο Dragan Marinkovic εργάστηκε ως παραγωγός σε τηλεοπτικούς σταθμούς (RTS, BK TV και FOX TV), ενώ ήταν ο πρώτος διευθυντής του FEST Office, το οποίο διοργανώνει τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Σερβίας. Έχει λάβει μέρος σε κριτικές επιτροπές διαφόρων φεστιβάλ, ενώ σήμερα εργάζεται ως επικεφαλής στο τμήμα μάρκετιγκ και προώθησης ταινιών του Yugoslav Film Archive.
Simone Spani, Film Programmer (Ελβετία)
Η Simone Spani είναι programmer και ειδική σύμβουλος σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως Berlinale Shorts, Winterthur, Mashariki African Film Festival. Δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών από Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική, ενώ έχει ιδρύσει και τη δική της εταιρεία, την COCOON PRODUCTIONS, που επικεντρώνεται σε παραγωγές ταινιών χαμηλού προϋπολογισμού και συμβουλευτικές υπηρεσίες για καλλιτεχνικά έργα.
Laurentiu Damian, Σκηνοθέτης - Καθηγητής Κινηματογράφου (Ρουμανία)
Ο Laurentiu Damian έχει σκηνοθετήσει πέραν των 70 ντοκιμαντέρ, και 2 μεγάλου μήκους ταινίες που έχουν βραβευθεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Συντεχνίας Ρουμάνων Κινηματογραφιστών και αυτή τη στιγμή διδάσκει σεναριογραφία στο Caragiale Academy of Theatrical Arts and Cinematography.
Μάριος Πιπερίδης, Παραγωγός - Σκηνοθέτης - Σεναριογράφος (Κύπρος)
Από την Κύπρο στην κριτική επιτροπή θα δούμε φέτος τον Μάριο Πιπερίδη, ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής ΑΜP Filmworks, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 8 ταινίες μεγάλου μήκους ως παραγωγός, και αρκετές μικρού μήκους. Πρόσφατα σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, με τίτλο Smuggling Hendrix, μια συμπαραγωγή Κύπρου - Γερμανίας - Ελλάδας, ενώ το 2013, η μικρού μήκους του με τίτλο The Immortalizer, απέσπασε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας.
Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα προβολών θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy
Διοργανωτές:
Σχετικά

Το «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα στο 82ο Φεστιβάλ της Βενετίας
Ο υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης επιστρέφει για πέμπτη φορά στη Μόστρα

5 ταινίες που θα απολαύσουμε στον «Μαραθωνιο Θερινών Προβολών»
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα αυτής της βδομάδας

Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας του παραλιακού θερινού σινεμά της Λεμεσού
Καλοκαίρι, σινεμά και… αστέρια

Όλες οι νέες σειρές και οι ταινίες που έρχονται στο Netflix την εβδομάδα από 20 έως 27 Ιουλίου
Το φινάλε του «The Sandman» και η επιστροφή του Άνταμ Σάντλερ είναι τα άχαστα της εβδομάδας στο Netflix

Tron Ares: Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ της ταινίας με τον Τζάρεντ Λέτο
Το reboot του κινηματογραφικού franchise θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο

Το ντοκιμαντέρ «Αττίλας 74» του Μιχάλη Κακογιάννη στην κιβωτό ιστορικής μνήμης της UNESCO
Στα 1001 ντοκιμαντέρ της UNESCO που διαφυλάσσουν την παγκόσμια ιστορική μνήμη επελέγη να συμπεριληφθεί η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Αττίλας 74»

Ακόμη ένα (δωρεάν) θερινό φεστιβάλ στην πρωτεύουσα το φετινό καλοκαίρι
Δωρεάν θερινό σινεμά από τον Δήμο Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου

Συνεχίζει με τη δεύτερη βδομάδα προβολών ο Θερινός Κινηματογράφος «Κωνστάντια»
Δες το πρόγραμμα αυτής της βδομάδας

Δωρεάν ταινίες κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό
Το ISFFC ταξιδεύει σε Λεμεσό και Λάρνακα με δύο υπαίθριες προβολές, σε αίθριους χώρους

Roof garden μεταμορφώθηκε σε θερινό σινεμά και η είσοδος είναι ελεύθερη
Για μοναδικές βραδιές κάτω από τα αστέρια
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη η πρεμιέρα του 11ου Protaras Summer Film Festival
Προσελκύοντας πλήθος κόσμου που γέμισε την πλατεία του Πρωταρά από νωρίς

Οι πιο δημοφιλείς σειρές στην ιστορία του Netflix – Ποια κρατά την πρωτιά;
Η λίστα με τις πρώτες 10 παγκοσμίως