Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2016
Πέραν από 60 ταινίες μικρού μήκους θα διαγωνιστούν φέτος για τα μεγάλα βραβεία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου 2016, στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει και προσκαλεί σημαντικές προσωπικότητες και κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογράφου από την διεθνή κινηματογραφική οικογένεια, για να συμμετέχουν ως μέλη της Κριτικής Επιτροπής, που θα απονείμει τα βραβεία για το Εθνικό και το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα.
Φέτος, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο καταξιωμένος Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας, και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Αρβανίτης. Ο Γ. Αρβανίτης υπήρξε ένας από τους σταθερούς συνεργάτες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου σε μεγάλες επιτυχίες του, όπως Αναπαράσταση και Μία αιωνιότητα και Μία Μέρα ενώ, μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει βραβευθεί 9 φορές από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την Καλύτερη Φωτογραφία. Στη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί με εξέχουσες προσωπικότητες του κινηματογράφου όπως οι Tomas Clay, Frederick Wiseman, Radu Mihaileanu, Marco Fererri, Marco Bellochio, Volker Schlöndorff, Jules Dassin, Μιχάλης Κακογιάννης, Αδελφοί Dardenne, Jean-Pierre Ameris, Catherine Breillat. Στο βιογραφικό του καταγράφονται 111 ταινίες μεγάλου μήκους (ελληνικές και ξένες).

Ο Γ. Αρβανίτης θα παραδώσει masterclass στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, την Κυριακή 16/10 από τις 6μ.μ. μέχρι τις 8μ.μ., στο Θέατρο Ριάλτο (επί σκηνής). Είσοδος Ελεύθερη.
Μαζί του στην Κριτική Επιτροπή θα είναι οι:
Jukka-Pekka Laakso, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τάμπερε (Φινλανδία). To συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει τη σφραγίδα της FIAPF (International Federation of Film Producers Association) και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ μικρού μήκους, μαζί με το φεστιβάλ του Oberhausen και του Clermont-Ferrand.
Nicolas Khabbaz, Παραγωγός- Σκηνοθέτης, Επικεφαλής του Τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Notre Dame University (NDU) του Λιβάνου και καλλιτεχνικός διευθυντής του NDU International Short Film Festival.
Δρ. Bojidar Manov, Κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος (Pressa daily, Εθνική Βουλγαρική Ραδιοφωνία, περιοδικό Kino κλπ.) από τη Βουλγαρία. Διετέλεσε Πρύτανης της Σχολής Κινηματογράφου της Εθνικής Ακαδημίας Θεάτρου & Κινηματογράφου της Σόφιας. Σήμερα κατέχει θέση λέκτορα στο Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)
Τώνια Μισιαλή, Κύπρια Σκηνοθέτης - Παραγωγός και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του φεστιβάλ Cyprus Film Days International Festival. Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ προσκαλεί έναν Κύπριο σκηνοθέτη ο οποίος βραβεύθηκε με το μεγάλο βραβείο σε προηγούμενη έκδοση του φεστιβάλ, ως μέλος της κριτής Επιτροπής. Η Τώνια Μισιαλή απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους το 2014, με την ταινία Νανούρισμα της Πεταλούδας.
Τα δύο βασικά Τμήματα του Φεστιβάλ, διεθνές και εθνικό διαγωνιστικό, πλαισιώνονται από κινηματογραφικά αφιερώματα, masterclasses και παράλληλες εκδηλώσεις, τα οποία θα αναρτηθούν αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy εντός των επόμενων ημερών.
Διοργανωτές
Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.
Τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, κυρίου Ανδρέα Χρίστου και στηρίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Χορηγοί επικοινωνίας τo περιοδικό TIME OUT και ο SUPER FM.
Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy
Επιπρόσθετες Πληροφορίες
Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Facebook: Int'l Short Film Festival of Cyprus
Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc16
Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου)
Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ 77777745
www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy
Σχετικά
Μπίλι Άιλις: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Hit Me Hard and Soft» -Σε 3D με την υπογραφή του Τζέιμς Κάμερον
Η Paramount Pictures παρουσίασε το πρώτο επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας-συναυλίας της Μπίλι Άιλις με τίτλο «Hit Me Hard and Soft», η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Μαρτίου 2026.
Hunger Games: Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφουν στο νέο prequel
Το κινηματογραφικό σύμπαν της Panem επεκτείνεται ξανά, καθώς το The Hunger Games: Sunrise on the Reaping φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία των 50ών Αγώνων Πείνας, 24 χρόνια πριν από την αρχική ταινία
Hold Onto Me: H ταινία της Κύπριας σκηνοθέτριας Μυρσίνης Αριστείδου κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς
Πρόκειται για την πρώτη κυπριακή ταινία μεγάλου μήκους που προβάλλεται στο ιστορικό και ιδιαίτερα προβεβλημένο αμερικανικό φεστιβάλ
4 πρεμιέρες – 4 λόγοι για να πας σινεμά αυτή την εβδομάδα
Τέσσερις πρεμιέρες γεμάτες ένταση, συναίσθημα και κινηματογραφική μαγεία
Η κινηματογραφική έκπληξη της χρονιάς: «Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» συγκινούν και ενώνουν το κοινό
Μια παραγωγή που αναβιώνει τον κλασικό μύθο του Ντίκενς στην καρδιά της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο «Καλλιτέχνης της Χρονιάς» σύμφωνα με το περιοδικό Time
Τη Δευτέρα πρόσθεσε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην ήδη εντυπωσιακή λίστα με τις διακρίσεις της ταινίας «One Battle After Another» στην οποία πρωταγωνιστεί.
Σπασμένη Φλέβα: Νέο ρεκόρ με 76.333 εισιτήρια για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Χρυσές Σφαίρες 2026: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες - Πότε η απονομή
Φέτος, υπάρχει και μια νέα κατηγορία στα βραβεία
American Film Institute: Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
Μεταξύ αυτών και η «Βουγονία» του Γιώργου Λάνθιμου - Αλλά και οι 10 καλύτερες σειρές της χρονιάς.
Η Sony ετοιμάζει νέα ταινία «Men in Black» -Πρώτος αποδέκτης του σεναρίου ο Γουίλ Σμιθ
Μετά την επιτυχημένη αναβίωση του franchise «Bad Boys», η Sony Pictures φαίνεται πως στρέφει ξανά το βλέμμα της στο σύμπαν του «Men in Black»
«Emily in Paris»: Είδαμε το τρέιλερ της 5ης σεζόν
Και όπως επιβεβαιώνει, η Ρώμη έχει την τιμητική της σε αυτό τον κύκλο επεισοδίων.
Οι 5 νέες πρεμιέρες της εβδομάδας: Από τα Κάλαντα των Χριστουγέννων μέχρι το Five Nights at Freddy’s 2
Συγκίνηση, τρόμος, παραμύθι, πάθος και αληθινές ιστορίες: οι σημαντικότερες κινηματογραφικές αφίξεις της εβδομάδας που αξίζουν την προσοχή σου