Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2025
Η Εκτός Έδρας Σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάζει στις 5 Απριλίου 2025, στο Θέατρο Αποθήκες, το έργο του σπουδαίου Κύπριου ποιητή και συγγραφέα Μιχάλη Πασιαρδή, Το γατάνιν, σε σκηνοθεσία της Αλεξίας Παπαλαζάρου – προτού ταξιδέψει σε χωριά και κοινότητες της Κύπρου. Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο της κυπριακής θεατρικής συγγραφής, βαθιά ριζωμένο στην ντόπια παράδοση και λαϊκή σοφία, που μέσα από τον πλούτο της κυπριακής διαλέκτου και τη συγκινητική του αφήγηση ζωντανεύει μια εποχή όπου το χρέος, η τιμή, o έρωτας, η αγάπη, ο πόλεμος, ο θάνατος και η μοίρα μπλέκονται αξεδιάλυτα, μετατρέποντας τις προσωπικές ιστορίες σε κομμάτι της συλλογικής μνήμης.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ το 1985 σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη και Μόνικας Βασιλείου κερδίζοντας την αγάπη του κοινού και των δημιουργών, με αποτέλεσμα να γνωρίσει αλλεπάλληλα ανεβάσματα τόσο στο επαγγελματικό, όσο και στο ερασιτεχνικό θέατρο. Η συγκινητική, σπονδυλωτή σύνθεσή του σκιαγραφεί με τρυφερότητα τον κόσμο της κυπριακής υπαίθρου, ο οποίος, παρά τις αναπόφευκτες αλλοιώσεις του χρόνου, επιβιώνει μέχρι σήμερα στα ήθη, στη γλώσσα και στην καθημερινή συμπεριφορά.

Η σκηνοθεσία και διασκευή της Αλεξίας Παπαλαζάρου, εμπλουτισμένη με τα τετράστιχα του Μιχάλη Πασιαρδή, ξεθάβει αναμνήσεις και βιώματα και φωτίζει, με την πολύτιμη αρωγή της ζωντανής μουσικής του Γιώργου Καλογήρου, την αυθεντικότητα αυτού του κόσμου που σταδιακά φθίνει, αλλά παραμένει ανεξίτηλος στην ψυχή μας. Μια παράσταση που καλεί την παλιά και νέα γενιά να ταξιδέψει στη ζεστασιά του παρελθόντος και της γλώσσας του.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Αλεξία Παπαλαζάρου
Μουσική-Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Καλογήρου
Σκηνικά-Κοστούμια: Σοφία Μαυρομιχάλη
Χορογραφία-Κινησιολογία: Παναγιώτης Τοφή
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Άρτεμις Ευλογημένου
Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Μιχάλης Κολοκοτρώνης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ανδρέας Δανιήλ, Χάρης Κκολός, Σεμέλη Κυριαζή,
Ανδρέας Λόντου, Βασίλης Μιχαήλ, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Κύνθια Παυλίδου, Μυρσίνη Χριστοδούλου
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Καλογήρου

Λίγα λόγια για το έργο από τον Μιχάλη Πασιαρδή
«... από θεατρική άποψη πιστεύω ότι σ’ αυτή μου τη δουλειά συνόψισα την έως σήμερα εμπειρία μου στο χώρο της συγγραφής. Γράφοντας τα κομμάτια στην κυπριακή διάλεκτο, ανακάλυψα ξανά και πάλι ότι η λαλιά αυτή δεν είπε τον τελευταίο της λόγο, είναι γλωσσικό ορυχείο, έχει να δώσει ακόμη πάρα πολλά και στην ποίηση και στο θέατρο, χωρίς να αποκλείω ότι και πεζογραφικά κείμενα μπορούν να δοθούν μέσα από αυτήν τη γλώσσα, που πολύ παλιά άντεξε στην εκφραστική διατύπωση ενός Λεοντίου Μαχαιρά».
(Απόσπασμα από τη δημοσιογραφική διάσκεψη του πρώτου ανεβάσματος του έργου στα γραφεία ΘΟΚ ημ. 21/1/1985).

Παραστάσεις
Λευκωσία
Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ
▪Σάββατο 5 Απριλίου στις 20:00
▪Κυριακή 6 Απριλίου στις 18:00 (η παράσταση προσφέρεται δωρεάν στο κοινό στο πλαίσιο των δράσεων του ΘΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου-27 Μαρτίου. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προκράτηση θέσεων)

Πληροφορίες / Εισιτήρια
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη - Κυριακή 10:00 - 13:30 και 16:00 - 18:00)

Τιμές Εισιτηρίων
€12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)
Οργανωμένες παραστάσεις σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου
Πληροφορίες: 22864330 (Τμήμα Οργάνωσης παραστάσεων και περιοδειών ΘΟΚ)
Φωτογραφίες: Κυριάκος Χριστοδουλίδης
-
Αποθήκες Θ.Ο.Κ (πρώην Νέα Σκηνή)
05 Απριλίου - 06 Απριλίου 2025
Σχετικά
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και CYTA συνεργάζονται για αυξημένη προσβασιμότητα στο θέατρο
Σε μια καινοτόμα συνεργασία προχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και η Cyta, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο.
AND/DNΑ: Η ταυτότητα της Ελευθερίας
Μια οπτικοακουστική θεατρική εμπειρία από την Άννα Φωτιάδου για τον φόβο, την καταστολή και την ανάγκη να αναδημιουργήσουμε το δικό μας «DNA»
Τα αποτελέσματα στο 38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου – Όλοι οι νικητές
Ο ΘΟΚ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Φεστιβάλ
Οι 10 θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας που ξεχωρίζουν
Αν βρεθείς στην αθηναϊκή πρωτεύουσα κλείσε νωρίς εισιτήριο
Η βραβευμένη κωμωδία «Shirley Valentine» στο θέατρο ένα
Στον ρόλο της Shirley Valentine η Ευαγγελία Νικολάου
H Λουκία Μουσουλιώτη είναι "Η απαρηγόρητη χήρα" του Κώστα Μουρσελά
Σε μια πρωτότυπη σκηνοθεσία της Ελένης Οδυσσέως