Δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2024
Οι πέντε ταινίες που είναι υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου Κοινού LUX 2025 ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, μεταξύ τους και η ταινία «Animal» συμπαραγωγής πέντε χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Οι πέντε υποψήφιες ταινίες παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίλα Ριλ, σε διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο, στην παρουσία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαμπίνε Φερχέγιεν. Παρόντες ήταν και οι σκηνοθέτες των πέντε ταινιών ή αντιπρόσωποί τους.
Η ταινία «Animal» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Εξάρχου συμπαραγωγής Ελλάδας, Κύπρου, Αυστρίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τον τουρισμό, τη νεολαία και τις σχέσεις μεταξύ των γενεών.
Τα θέματα αποικιοκρατίας, της λεηλατημένης πολιτιστικής κληρονομιάς, της δημοκρατίας, εκπαίδευσης και ελευθερίας του λόγου πραγματεύεται η ταινία «Dahomey» της Μάτι Ντιόπ (Γαλλία, Σενεγάλη, Μπενίν).
Στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Flow» του Λετονού σκηνοθέτη Γκιντς Ζιμπαλόντις (Λετονία, Γαλλία, Βέλγιο), προβάλλονται τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος και της αλληλεγγύης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία είναι τα θέματα του «Intercepted» της Ουκρανής Οξάνα Καρπόβιτς (Καναδάς, Γαλλία, Ουκρανία).
Στο «Julie Keeps Quiet» του Βέλγου σκηνοθέτη Λεονάρντο φαν Ντάιλ (Βέλγιο, Σουηδία) προβάλλονται θέματα όπως η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των γυναικών, η βία κατά των γυναικών, και η ψυχική υγεία.
Οι πέντε υποψήφιες ταινίες για το Βραβείο Κοινού LUX επιλέγονται από μια ομάδα επαγγελματιών του κινηματογράφου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η κ. Φερχέγιεν σημείωσε ότι, ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος «αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις και τις ελπίδες της κοινωνίας μας». Οι φιναλίστ της χρονιάς, ανέφερε, ο καθένας στην ξεχωριστή του μορφή, παρουσιάζουν την πλούσια ποικιλία του κινηματογραφικού κόσμου. «Προσφέρουν ισχυρές προοπτικές σε πιεστικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, η κλιματική αλλαγή, η ιστορία μας και ο πόλεμος στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας πως μας προσκαλούν να δούμε τον κόσμο μέσα από διαφορετικούς φακούς.
Στη δική της ομιλία, η κ. Ριλ είπε ότι ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο έκφρασης που υπερβαίνει τις χωρικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές και είναι για όλους. «Είναι μια μοναδική μορφή έκφρασης που χρησιμοποιεί συναίσθημα, αφήγηση και εξυπνάδα για να μεταφέρει βαθύτερα, νοήματα που είναι πιο συχνά αισθητά με τα οποία μπορούμε όλοι να σχετιστούμε», σημείωσε. Αυτό είναι που κάνει τα βραβεία LUX συναρπαστικά, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «μας δείχνουν μια αντικατοπτρισμένη εκδοχή της ποικιλόμορφης ζωής μας».
Οι ταινίες θα προβάλλονται σε κινηματογράφους σε όλη την ΕΕ έως τις 25 Απριλίου και θα βαθμολογούνται από πολίτες και Ευρωβουλευτές. Μετά την παρακολούθηση των ταινιών, τόσο το κοινό όσο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να τις αξιολογήσουν διαδικτυακά. Η ταινία με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία, με τα ποσοστά κοινού και ευρωβουλευτών να αποτελούν το καθένα από 50%, θα κερδίσει το Βραβείο Κοινού LUX.
Το Βραβείο Κοινού LUX, το μεγαλύτερο Βραβείο Κινηματογράφου Κοινού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA), σε συνεργασία με την Creative Europe MEDIA και την Europa Cinemas.
Στόχος, σύμφωνα με τους δοργανωτές, είναι να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ της ευρωπαϊκής πολιτικής και του κοινού, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις συζητήσεις με τους Ευρωβουλευτές σχετικά με το έργο και τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγή: KYΠΕ
Σχετικά

Τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, στις Πλάτρες θα βλέπουμε σινεμά κάτω από τα αστέρια
Η καρδιά των Πλατρών μεταμορφώνεται σε ένα παλιό, αγαπημένο σινεμά

Το θερινό σινεμά στην όμορφη αυλή της παλιάς Λευκωσίας, αρχίζει τις προβολές!
Ξεκινά ένα ακόμη καλοκαίρι κινηματογραφικών εμπειριών στον όμορφο θερινό κινηματογράφο της παλιάς πόλης

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη έχει ημερομηνία πρεμιέρας
«Ένα σύγχρονο καθαρόαιμο αστικό δράμα, με τραγικούς ήρωες και μοιραίους χαρακτήρες, σε έναν κόσμο γκρίζο και ναρκοθετημένο».

Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Wicked: Μέρος Δεύτερο»
Η συνέχεια της ιστορίας φέρνει ξανά στην οθόνη τις Σίνθια Ερίβο και Αριάνα Γκράντε

Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 60 χρόνια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο
Τη σκηνοθεσία του 50λεπτου ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους, υπογράφει η Λιάνα Κωνσταντίνου

Νικ Τζόνας: Θα υποδυθεί τον θρυλικό Πολ Στάνλεϊ στην βιογραφική ταινία των KISS
Ο δημοφιλής τραγουδιστής βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή για τον ρόλο

Το Adolescence μόλις έσπασε το ρεκόρ
Ξεπερνώντας την 4η σεζόν του Stranger Things στο Netflix

Ένα ακόμα υπέροχο θερινό σινεμά ανακοίνωσε το πρόγραμμά του
Καλοκαιρινές Βραδιές Κινηματογράφου με τα “Garden Screenings at Attikon” από το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του «Φρανκενστάιν» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο
Το τρέιλερ έκανε την πρεμιέρα του χτες στο TUDUM του Netflix και έχει προγραμματισμένη πρεμιέρα στις αίθουσες μέσα στον Νοέμβριο

Νέα εποχή και νέα πρόσωπα στο Harry Potter: Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη της σειράς του HBO
Επιλέχθηκαν μεταξύ 30.000 παιδιών. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

Το σίκουελ του «Ο Διάβολος Φοράει Prada» έρχεται το 2026
Ο διάβολος (ακόμα) φοράει Prada και επιστρέφει δυναμικά στη μεγάλη οθόνη!

Και φέτος (στη Λεμεσό) θα βλέπουμε ταινίες ακούγοντας το κύμα
Το Starlit Screens ανακοίνωσε την επιστροφή του!