Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2024
Έφυγε από τη ζωή, σήμερα 23 Μαρτίου, ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Χαραλάμπους.
Την είδηση θανάτου γνωστοποίησε η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου.
Γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουνίου 1941. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εργάστηκε για 2 χρόνια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα δραματικής τέχνης στην Ελληνική Μουσική Ακαδημία. Μαζί με άλλους, ίδρυσε στη Λευκωσία το «Θέατρο Τέχνης».
Το 1962 συνέχισε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα, στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν όπου εργάστηκε και ως ηθοποιός, ήταν μάλιστα βασικό στέλεχος του θιάσου του Καρόλου Κουν για 7 περίπου χρόνια. Στη συνέχεια έφυγε για τη Γερμανία όπου συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο της Νυρεμβέργης, τόσο ως ηθοποιός όσο κι ως βοηθός σκηνοθέτης. Συνεργάστηκε επίσης με την τηλεόραση του Βερολίνου.Δίδαξε υποκριτική, κίνηση και αγωγή του λόγου στην Ακαδημία της Ρώμης, στη R.A.D.A. Λονδίνου, στο USC του Λος Άντζελες, το Βερολίνο, την Αθήνα και την Κύπρο.
Το 1969, όταν επέστρεψε στην Κύπρο, απετέλεσε για 2 χρόνια στέλεχος του Θεάτρου ΡΙΚ, παρουσιάζοντας έργα κυρίως του διεθνούς κλασσικού ρεπερτορίου που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση.
Το 1971 ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Ο Νίκος Χαραλάμπους, μαζί με άλλα στελέχη του θεάτρου ΡΙΚ, μεταπήδησαν στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Απετέλεσε βασικό στέλεχος του ΘΟΚ μέχρι το 1974. Το 1973 σκηνοθέτησε τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, και πήρε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας του Ανατολικού Βερολίνου.
Μετά την τραγωδία του καλοκαιριού του 1974 έφυγε για την Ελλάδα. Εκεί συνεργάστηκε ξανά με το «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Συνεργάστηκε επίσης με το «Θεσσαλικό Θέατρο», ενώ αργότερα διηύθυνε για ένα διάστημα το Θέατρο Καλαμάτας. Το 1976 εκλήθη πάλι στην Κύπρο από τον ΘΟΚ, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά. Έκτοτε κινείται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ως σκηνοθέτης. Η πρώτη «επίσημη» εμφάνισή του ως σκηνοθέτη στον ελλαδικό χώρο ήταν με το έργο «Άτταλος Γ’», που είχε σκηνοθετήσει για τον ΘΟΚ κι είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών το 1980. Τον επόμενο χρόνο σκηνοθέτησε στον ΘΟΚ τις «Ἱκέτιδες» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκαν και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου κι υπήρξαν μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθέτησε για τον ΘΟΚ αλλά και για ελλαδικά θέατρα πολλά έργα, μεταξύ των οποίων και αρκετά έργα του αρχαιοελληνικού κλασσικού ρεπερτορίου με τα οποία συμμετείχε σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, στους Δελφούς και αλλού.
Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Θέατρο Καλαμάτας, το Θέατρο Καισαριανής, το Θέατρο Βουγιουκλάκη, καθώς και με αρκετά άλλα θεατρικά συγκροτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Έχει βραβευτεί ως ηθοποιός με το βραβείο Κουν από το Δήμο Αθηναίων, ως σκηνοθέτης με το βραβείο Δώρου Λοΐζου, ως σκηνοθέτης με το βραβείο ΘΟΚ, ενώ του έχει απονεμηθεί και το βραβείο Γενικής Προσφοράς στο Θέατρο της Κύπρου από την κυπριακή Πολιτεία.
Υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Μίχα. Ήταν αδελφός της ηθοποιού Άλκηστις Παυλίδου.
«Ως ΕΗΚ θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις κόρες του Χριστιάνα, Νιόβη και Δανάη» σημειώνεται.
Λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία θα ανακοινωθούν αργότερα.
Σχετικά

Πέθανε η ηθοποιός Πόπη Χριστοδούλου, η υπηρέτρια του «Πάρα Πέντε»
Ξεχώρισε για τις χιουμοριστικές ατάκες της στη σειρά του MEGA

Ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ περιοδεύει στα χωριά μας
Παραμύθι, αφήγηση, θέατρο σκιών και ζωντανή μουσική ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν κόσμο ονειρικό, γεμάτο εικόνες που αγγίζουν την καρδιά

Πέθανε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή
Η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, όταν, καθώς κολυμπούσε στην παραλία Καμάρι, στους Φούρνους Ικαρίας παρασύρθηκε από ισχυρά ρεύματα.

Αλλαγή ημερομηνίας της παράστασης του Ζαχαρία Ζαννέττου
Η παράσταση "Δοκιμή Υλικού" του Ζαχαρία Ζανέττου μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία

Θανάσης Νάκος: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός σε ηλικία 79 ετών
Δείτε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ο ΘΟΚ δίνει τη δυνατότητα σε όσους θεατές επιθυμούν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους για τις επόμενες παραστάσεις του
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις φονικές πυρκαγιές και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες

Σημαντική παρουσία ΘΟΚ στην Αβινιόν
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετείχε στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά φεστιβάλ διεθνώς

Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος φιλόσοφος, Κλείτος Ιωαννίδης
Από τον Μουτουλλά στα ανώτερα πανεπιστήμια

Κανονικά oι δύο παραστάσεις του Τάκη Ζαχαράτου στην Κύπρο
Η ανακοίνωση της P.P. Petrides Events LTD

Τα Θεατρικά Εργαστήρια της ΕΘΑΛ επιστρέφουν και περιμένουν μικρούς και μεγάλους!
Θεατρικά Εργαστήρια ΕΘΑΛ: ένας κόσμος δημιουργίας και έκφρασης στη Λεμεσό

H "Carmen" θα μαγέψει το κοινό σε δύο υπέροχες παραστάσεις, δίπλα στη θάλασσα
150 χρόνια μετά, η "Carmen" συνεχίζει να μαγεύει και να συναρπάζει

Εικόνες από τις πρόβες της παράστασης «ζ – η – θ, ο Ξένος» που έρχεται στην Κύπρο
Μια επιστροφή στις ραψωδίες της Οδύσσειας μέσα από το βλέμμα του Μιχαήλ Μαρμαρινού, σε συμπαραγωγή ΚΘΒΕ-ΘΟΚ