Δημοσιεύτηκε στις 06 Δεκεμβρίου 2023
Η γκαλερύ Αποκάλυψη έχει την τιμή και τη χαρά να ανακοινώσει την έκθεση σημαντικών έργων του μεγάλου πρωτοπόρου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα και του πολύ στενού του φίλου και συνεργάτη Glyn Hughes.
Η έκθεση αυτή αποτελεί από μόνη της ένα ιστορικό γεγονός καθώς ίσως για πρώτη φορά εκτίθενται μεγάλος αριθμός έργων και των δύο καλλιτεχνών οι οποίοι αποτέλεσαν με την συνεργασία τους , με τις πρωτοπόρες ιδέες τους τον φρέσκο αέρα που έφερναν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και τον ατελείωτο πειραματισμό, τον θεμέλιο λίθο για την καθιέρωση της μοντέρνας τέχνης στην συντηρητική Κύπρο της εποχής εκείνης.
Ο τίτλος “μετά-συνέργεια” δανείζεται από τις πράξεις των ιδίων Σάββα και Hughes που αποκαλούσαν τις συνεργασίες, τις καινοτομικές πράξεις τους στην τέχνη “συνέργειες”.
Η ιστορική αυτή έκθεση επιλέγεται για το 2024 επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από την γέννηση του Χριστόφορου Σάββα (1924) και σαν φόρος τιμής προς τους ιδρυτές της πρώτης ιδιωτικής γκαλερύ στην Κύπρο το 1960, η οποία μέσω των δράσεων και των εκδηλώσεων που οργανώνονταν με ξένους και Κύπριους δημιουργούς αποτέλεσε το δυναμικό κύτταρο που πότισε το άγονο τότε καλλιτεχνικό περιβάλλον.
Την Έκθεση θα εγκαινιάσει ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κος. Νίκος Χριστοδουλίδης, το Σάββατο 16 του Δεκέμβρη 2023, η ώρα 19:00 και θα διαρκέσει έως τις 27 του Γενάρη 2024.
-
Αποκάλυψη
16 Δεκεμβρίου - 27 Ιανουαρίου 2024
Σχετικά
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση του ιστορικού Κύπριου ζωγράφου Στέλιου Βότση
Ο Στέλιος Βότσης (1929–2012) αποτελεί εμβληματική μορφή του κυπριακού μοντερνισμού και έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης
Η έκθεση Past, Passing or To Come στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του 2026
Η Κύπρος συναντά την Ιρλανδία στο θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας.
Layers of Love: Ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη
Τα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης αποκαλύπτονται μέσα από μια πλούσια ποικιλία καλλιτεχνικών γλωσσών
Βάσος Καραγιώργης: Μια ματιά στις εκδόσεις του
Mια έκθεση - γνωριμία με το συγγραφικό του έργο
From Vision to Legacy :Έκθεση Φωτογραφίας στο CVAR με αφορμή τα 125χρονα της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν στις 10 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, στις 18:30.
«Η λιθογραφία και η εξέλιξη της»: Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια
Παρουσιάζονται σπουδαία έργα καλλιτεχνών από πολλές χώρες
Τα διεθνώς γνωστά EX-LIBRIS, εκτίθενται στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια Λεμεσού
Την έκθεση επιμελήθηκε η Hélène Reeb
"Studiolo": Νέα ατομική έκθεση από τον Πάρη Σεργίου στον Διάτοπο
Σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα
Η έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη, με τίτλο «Layers of Love»
Στον πυρήνα της, η έκθεση αυτή γιορτάζει τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Πρωτοποριακό πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο για τη διάσωση ψηφιδωτών
Ο λόγος για το πρόγραμμα «Αποτύπωση, Ανάδειξη και Αντιγραφή Ψηφιδωτών από Εκκλησιαστικούς και άλλους Χώρους Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας»
Έκθεση με έργα του Ανδρέα Καραγιάν στη Γκαλερί Γκλόρια
Το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονη αισθησιακή και καβαφική διάσταση
«Nicosia International Airport»: Η έκθεση φωτογραφίας του Άντρου Ευσταθίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες
Η έκθεση παρουσιάζει μια φωτογραφική σειρά του Άντρου Ευσταθίου που καταγράφει τον εγκαταλελειμμένο χώρο του πρώην αεροδρομίου της Λευκωσίας