Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2023
Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, τα εγκαίνια της προσωρινής έκθεσης Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία.
Τα εγκαίνια τέλεσε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Η μνήμη που δεν χάνεται μπολιάζει το μέλλον. Γίνεται δύναμη. Στα δύσκολα ο καθένας από εμάς βρίσκει από εκεί το κουράγιο να συνεχίσει, κοιτάζοντας με αισιοδοξία το μέλλον – κρατώντας όμως πάντα μέσα του, πολύτιμη παρακαταθήκη, τη μαρτυρία του χτες».

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν: ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη κύριος Αναστάσιος Π. Λεβέντης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών κύριος Γιώργος Α. Δαυίδ, η Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη κυρία Ειρήνη Γερουλάνου και η Διευθύντρια του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και της Λεβεντείου Πινακοθήκης κυρία Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ.
Τέλος, η επιμελήτρια της έκθεσης κυρία Εβίτα Αράπογλου μίλησε για την προετοιμασία, το περιεχόμενο και τη σημασία της έκθεσης.
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κυρία Στέλλα Κυριακίδου, πρέσβεις, εκπρόσωποι υπουργείων, οι Επίτροποι του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου και κυρία Edmée Λεβέντη, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου κύριος Τάκης Αράπογλου, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου κύριος Πέτρος Παπαπολυβίου, δανειστές τεκμηρίων για την έκθεση και πλήθος κόσμου.

Σχετικά με την έκθεση:
Μετά την επιτυχία της μνημειακής επετειακής έκθεσης Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία, συνδιοργανωμένη από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138), η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνδιοργανώνει και φιλοξενεί στην Κύπρο μέρος αυτής της έκθεσης που αναδεικνύει τον πολιτισμό και ξεδιπλώνει το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με κειμήλια και μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην Κύπρο.
Περισσότερα από 500 εκθέματα και φωτογραφίες αφηγούνται και ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Κύπρο.
O επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στη λάμψη του ελληνισμού της Μικράς Ασίας (πρώτη ενότητα) από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, προχωρά στην Καππαδοκία και στις νότιες επαρχίες, συνεχίζει διασχίζοντας τον Πόντο για να επιστρέψει προς δυσμάς, γύρω από την Κωνσταντινούπολη, και να καταλήξει στην Ανατολική Θράκη.
Την εποχή ακμής διαδέχονται η περίοδος των διωγμών, του τέλους του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των συνθηκών, η περίοδος της ελληνικής απόβασης στη Σμύρνη και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Καταστροφή του 1922 και η Έξοδος των προσφύγων (δεύτερη ενότητα).
Η τρίτη και τελευταία ενότητα της έκθεσης εστιάζει στην εγκατάσταση και στην ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Κύπρο.
Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από εικόνες και σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια. Την αφήγηση συμπληρώνουν αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες και μνήμες, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα «σιωπηλά» αντικείμενα.
Την έκθεση επιμελούνται:
- η Εβίτα Αράπογλου, Επιμελήτρια της Ελληνικής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης
- η Δέσποινα Χριστοφίδου, Βοηθός Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης
Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων στο ισόγειο της Λεβεντείου Πινακοθήκης.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου 2023 - 3 Μαρτίου 2024.
Σχετικά
Ψίθυροι Κληρονομιάς - Η Τέχνη του John Corbidge
Στο πλαίσιο του Limassol Art Walks 2026, η γκαλερί μορφή παρουσιάζει αναδρομική έκθεση έργων του John Corbidge
Ο Μαρίνος Καρτίκκης παρουσιάζει νέα έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη
Η έκθεση αυτή με τίτλο “Εναλλακτική Πραγματικότητα”, αποτελεί και την έναρξη της νέας σεζόν στην γκαλερί Αποκάλυψη.
«Το μέλλον του παρελθόντος»: Εκθεση του Ανδρέας Καλλή στην Art Seen
Η νέα ατομική έκθεση του Κύπριου εικαστικού, σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη, διερευνά τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την ελπίδα μέσα από γλυπτά, κινητικές εγκαταστάσεις, ζωγραφική και χαρακτικά
Ο Κήπος του Άλνουικ του Δημήτρη Νεοκλέους στην Isnotgallery
Μία δουλειά που ισορροπεί ανάμεσα στην εσωστρέφεια του σχεδίου και την εξωστρέφεια του χρώματος
Τζιβέρτια- Ζωντανές Δομές: Η φύση γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης σε Ασκά, Φτερικούδι και Λαζανιά
Το Threading Stories, με τους Αλεχάντρο Βιγιασίς και Τερέζα Γιωργαλλή, υπογράφει την καλλιτεχνική υλοποίηση της δράσης.
STAY STILL\notes on life drawing: Εικαστική έκθεση της Εβίτας Χρυσοστόμου
Mια παρουσίαση σχεδίων που δημιουργήθηκαν μέσα από χρόνια ζωγραφικής από ζωντανό μοντέλο (life drawing) και καταγράφουν μια συνεχή διαδικασία παρατήρησης και ανταπόκρισης στο ανθρώπινο σώμα
Η Αγία Νάπα εγκαινιάζει τον νέο πολιτιστικό θεσμό «Μέρες Κεραμικής, Τέχνης και Πηλού»
Η κεραμική συναντά τη σύγχρονη δημιουργία σε μια τριήμερη διοργάνωση αφιερωμένη στην τέχνη, την παράδοση και τη δημιουργική αξιοποίηση του πηλού
«Closely Observed»: Η ABR παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Milenko Stevanović στο IN TOTO
Τέσσερις πίνακες, δύο έργα χαρακτικής και ένα σχέδιο, φτιαγμένα μεταξύ 2021 και 2026, καταγράφουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σέρβου καλλιτέχνη στην Κύπρο και μετατρέπουν την προσωπογραφία σε μια πράξη αμοιβαίας παρατήρησης
Τα κεραμικά γλυπτά της της Hannah Rowan σε μία έκθεση στη Λεμεσό
Η Edit Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Hannah Rowan με τίτλο Carriers
Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική έκθεση του ζωγράφου Peter Tooby, δίπλα στη θάλασσα
Art for Life’s Sake στη Μαρίνα Αγίας Νάπας με το σύνολο των εσόδων να πηγαίνουν για στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου
Τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες συναντιούνται στην έκθεση «Pulse»
Popup έκθεση στον εκθεσιακό χώρο Aphrodite Amathusia
Πέθανε η Γιαπωνέζα πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Γιαγιόι Κουσάμα σε ηλικία 97 ετών
Η Κουσάμα έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες καλλιτέχνιδες στον κόσμο και αποτέλεσε παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο