Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2023
Πάντα με φρέσκια προοπτική, ο εικαστικός PASHIAS επιστρέφει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, παρουσιάζοντας την ατομική έκθεση «Fresh Fish», στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της φετινής διοργάνωσης. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και αποτελεί εξέλιξη της ζωντανής περφόρμανς «Ω3» που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας τον περασμένο Μάιο, για τη σειρά δράσεων #acceptance του Φεστιβάλ.
Προκαλώντας αίσθηση και αντιδράσεις, ο PASHIAS με την ψαροουρά του σύρθηκε για μία ώρα στο τσιμεντένιο πάτωμα της Πλατείας, που σχεδίασε η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Zaha Hadid, καταλήγοντας στο φυσικό του στοιχείο - ένα μαρμάρινο σιντριβάνι νερού. Το έργο «Ω3» προσέλκυσε κοινό και περαστικούς, συζητήθηκε με έπαινο, αλλά και κριτική, «αποδεικνύοντας -επιτέλους- πως ναι, η αρμονική συνύπαρξη με ‘το άλλο’ μπορεί και να μην είναι τόσο επικίνδυνη, επώδυνη ή απαγορευτική. Πως η κοινωνική ένταξη, η διαπολιτισμικότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας μπορεί και να μην αποτελεί ένα άπιαστο - για εμάς - όνειρο». (Γ. Μουρέττου).

Στην έκθεση «Fresh Fish» o εικαστικός εξελίσσει την πρωτότυπη γλυπτική του πρακτική, για να εξερευνήσει το ‘ανόμοιο’ μέσα από μυθικές φιγούρες σε σύγχρονη απόδοση. Το σώμα του καλλιτέχνη - που παρουσιάζεται μισός άνθρωπος, μισός ψάρι- επαναλαμβάνεται, παίρνει σχήμα στη πολλαπλότητα για να αποδείξει την μοναδικότητά του. Με αναφορές στις τοιχογραφίες του Κυκλαδικού πολιτισμού, σε αρχιτεκτονικές δομές φουτουρισμού, σε κούκλες παιχνίδι και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης ή κατανάλωσης, ο PASHIAS συνθέτει ένα πολιτισμικό ταμπλό της κοινωνίας που όλοι μαζί κατοικούμε, του νερού που όλοι μαζί κολυμπούμε.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης - φυτώριο στη διοργάνωση σειράς τριών εργαστηρίων από τον PASHIAS, με τίτλο «Ο καλλιτέχνης κινεί το έργο, το έργο κινεί τον καλλιτέχνη». Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας στις 30 Οκτωβρίου, 1 Νοεμβρίου και 3 Νοεμβρίου, 17:30 - 19:30.
Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, 19:00, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (Μίκη Θεοδωράκη 6 - πρώην Μουσείου, 1097, Λευκωσία)
Διάρκεια: 26 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 13:00 & 1 ώρα πριν από κάθε προγραμματισμένη παράσταση)
Επιμέλεια: Μαρία Ευσταθίου
Χορηγοί Έκθεσης: Laminam - Superior Natural Surfaces, CIP - Citizens In Power
Πληροφορίες Έκθεσης: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 13:00) - www.pashias.art/fresh-fish - www.pashias.art/omega3 Πληροφορίες & Κρατήσεις Εργαστηρίου: 96674020 - www.phytorio.org/community-building
Διοργανωτές Φεστιβάλ: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.
Θεσμικός χορηγός Φεστιβάλ: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Αργυρός χορηγός Φεστιβάλ: Onassis Stegi, Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο
Χάλκινος χορηγός Φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο
Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel
-
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
26 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου 2023
Σχετικά

H Γκαλερί Eins παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Μελέτιου Μελετίου
Η έκθεση με τίτλο “Playground” σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου


Έτσι θα λήξει η Biennale Λάρνακας
Δύο παράλληλες εκδηλώσεις παραμένουν – μια παιδική έκθεση & διάλεξη για το αλτσχάιμερ και μια κινηματογραφική βραδιά

Εγκαινιάστηκε η έκθεση "Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο" στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία

Κλείνει τις πόρτες του το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και αναστέλλει τις εκδηλώσεις του
Αυτούσια η ανακοίνωση

Η πρώτη ατομική έκθεση της σύγχρονης γλύπτριας Ελίνας Χατζηνικόλα
«Τα Θεμελιώδη Συστατικά Του Κοσμου» στη Seed Youth Gallery

"HOLOMORPHOSIS": Η ατομική έκθεση του εικαστικού Ανδρέα Στυλιανού
Καταλαμβάνοντας επτά χώρους εντός του μουσείου, η προθήκη θα περιλαμβάνει μια σειρά από έργα τέχνης που δημιούργησε ο Ανδρέας Στυλιανού κατά τη διάρκεια του 2022-23


Νίκος Iavazzo και Ανδρέας Καλλή εκθέτουν στην The O Gallery
Μια ζωγραφική σειρά έργων, φωτογραφίες και επιτοίχιες γλυπτικές κατασκευές, από

Ανακαλύψτε και αγοράστε έργα τέχνης από 20 σύγχρονους καλλιτέχνες
50+ έργα τέχνης σε περιορισμένα αντίτυπα & μοναδικά πολλαπλά

''Η Συλλογή'': Η Isnotgallery παρουσιάζει έργα 35 καλλιτεχνών
Η έκθεση περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, έργα υφαντικής, σχέδια με μολύβι κ.ά.

Η έκθεση ζωγραφικής της Αθηνάς Κυριάκου με θέμα «Τα σημεία + _»
Στην γκαλερί Τέχνης Δρώμενα στη Λευκωσία