Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου 2022
Ο Γιώργος Τσούλης μας προτείνει ένα λαχταριστό, δροσερό παγωτό που θα απογειώσει τον ουρανίσκο μας!
Ο γνωστός σεφ φτιάχνει σάντουιτς παγωτό με μπισκότα, μια συνταγή για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!
Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
360 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο
40 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
40 ml ηλιέλαιο
8 αυγά, μέτρια
Βούτυρο, για το άλειμμα της φόρμας
Για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
200 ml νερό
Για το παγωτό:
600 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης παγωμένη
400 ml ζαχαρούχο γάλα
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
180 γρ. μπισκότα τύπου oreo, χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Αφού πάρουν βράση, αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά ακόμα και μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα για 7-8 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να γίνει ένα λευκό και αφράτο μείγμα.
Κατόπιν, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 1-2 λεπτά και στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο ανακατεύοντας κυκλικά με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αμέσως μετά, αδειάζουμε το μείγμα σε δύο ορθογώνια ταψία του φούρνου βουτυρωμένο διαστάσεων 40Χ30εκ., στα οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλες και τις έχουμε βουτυρώσει κι αυτές, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τα ταψιά από το φούρνο, αφήνουμε τα δύο τεμάχια παντεσπάνι να κρυώσουν ελαφρώς, τα ξεφορμάρουμε, τα τοποθετούμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τέλος, κόβουμε τα δύο τεμάχια παντεσπάνι κάθετα στη μέση, σε δύο κομμάτια διαστάσεων 33Χ13 κι έπειτα, με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το σιρόπι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε ένα μεταλλικό μπολ με τη μέθοδο μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Ύστερα, αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς.
Μόλις αρχίζει να πήζει η κρέμα, αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να πήξει ελαφρώς και να γίνει ένα λείο και αφράτο μείγμα.
Έπειτα, ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμη.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μπισκότα, ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Τοποθετούμε τα δύο κομμάτια παντεσπάνι σε ένα σκεύος διαστάσεων 35Χ25, όπου έχουμε απλώσει μία μεμβράνη κι έπειτα, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα για το παγωτό πάνω από το παντεσπάνι με ένα κουτάλι, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του.
Ύστερα, καλύπτουμε με το υπόλοιπο παντεσπάνι και τοποθετούμε το παγωτό στην κατάψυξη για άλλες 8-12 ώρες περίπου, μέχρι να σφίξει πολύ καλά.
Μόλις είναι έτοιμο το παγωτό, αφαιρούμε το σκεύος από την κατάψυξη και προσεκτικά ξεφορμάρουμε το παγωτό χρησιμοποιώντας τη μεμβράνη για βοήθεια.
Τέλος, με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε το περιεχόμενο του ταψιού σε 12 ίσα κομμάτια και σερβίρουμε.
Τip: Προσέχουμε να μην είναι πολύ καυτή η σοκολάτα όταν την προσθέσουμε στο παγωτό, ώστε να μην κόψει.
Σχετικά
Το Maestro του Ηλία Λέκα, έφτιαξε ένα γιορτινό μενού για την Παραμονή Χριστουγέννων
Ελληνικές γεύσεις και παράδοση σε γιορτινή εκδοχή, στη Λευκωσία
Η μεγαλύτερη γιορτή whisky & rum στην Κύπρο μόλις ανακοινώθηκε!
270+ λόγοι να μην χάσετε το Nicosia Whisky & Rum Experience 2026
Ένα νέο all-day spot φέρνει τη φρεσκάδα στο κέντρο της Λευκωσίας
Η πιο φρέσκια άφιξη της πόλης, με δημιουργικά πιάτα και τοπικές πρώτες ύλες σε πρωταγωνιστικό ρόλο
Η πιο λαχταριστή λίστα, με τις καλύτερες διευθύνσεις, για τα γλυκά των γιορτών
Σε ποια ζαχαροπλαστεία και bakeries θα βρούμε μελένια μελομακάρονα και μοσχοβολιστούς κουραμπιέδες;
Κυπριακό "μπούκκωμα" σε ένα πάρκο μέσα στο δάσος με γεύσεις που μυρίζουν παράδοση
Οι επιλογές θυμίζουν δημιουργική κουζίνα που αγαπά το comfort food, αλλά και την φρέσκια πρώτη ύλη.
Η ιταλική κουζίνα μόλις αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας»
Η ιταλική κουζίνα είναι τόσο καλή που η UNESCO μόλις την αναγνώρισε ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»
Ζήστε τη δική σας χριστουγεννιάτικη ιστορία στο Colors Café του Four Seasons
Επιστρέφει και το Festive Afternoon Tea, προσκαλώντας μας να εξερευνήσουμε τον κόσμο του εκλεκτού τσαγιού
Αυτό το θεϊκό γλυκό αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο
Το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα και τις πιο αναλυτικές λίστες του με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου
Taste Atlas: Η κυπριακή κουζίνα στις 100 καλύτερες, αλλά… τελευταία – Από σούβλα μέχρι… ρέσι στα πιο δημοφιλή πιάτα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη προκύπτει μετά από αξιολογήσεις του κόσμου
Τι είναι τα Turkish Pasta που έγιναν viral στις ΗΠΑ το 2025
Το πιάτο αυτό συνδυάζει μεσογειακές επιρροές με την άνεση του comfort food
Έφτασε το Kawacom’s #26 – Τώρα και στο Πέρα Χωριό Νήσου
Το Kawacom’s στο Πέρα Χωριό Νήσου, υποδέχεται ήδη το κοινό σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα
Το Stavris Kitchen γιορτάζει δύο χρόνια με ένα μεγάλο πάρτι γεμάτο γεύση, μουσική και εκπλήξεις
Ο σεφ Σταυρής Γεωργίου προσκαλεί το κοινό σε μια ξεχωριστή κυριακάτικη εμπειρία με burgers, happy hour, δώρα και πολλές… φωτογραφικές στιγμές