Δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 2022
Στην κατάμεστη εσωτερική αυλή του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας εγκαινιάστηκε στις 16 Μαΐου η νέα έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης, η οποία αναμένεται να «φιγουράρει» ψηλά στις ατζέντες των πολιτιστικών δρώμενων της Λευκωσίας ως μια επιλογή/προτεραιότητα που θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2022.
Ο Ιωάννης Κισσονέργης γεννήθηκε και μεγάλωσε, δίδαξε και έδρασε στη Χώρα, στη δική του πόλη, τη Λευκωσία. Δεν είναι τυχαίο που δημιούργησε μεγάλο αριθμό έργων τα οποία συνδέονται και απεικονίζουν την πόλη του, τους τόπους που πέρασε σημαντικό χρόνο της ζωής του· μια πόλη που ταυτίζεται με τους οικείους και αγαπημένους χώρους τόσο του ιδίου όσο και του κοινού του, που δεν ήταν άλλο από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, τους Λευκωσιάτες.
Έτσι, λοιπόν, το Μουσείο υποδέχτηκε εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν το σκεπτικό, τους στόχους, την έρευνα αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, προκειμένου η έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης να αποτελέσει αντάξιο φόρο τιμής στον Λευκωσιάτη Κισσονέργη, τον άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Την έκθεση εγκαινίασε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Αννίτα Δημητρίου, η οποία επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου στην προβολή της ιστορίας της Λευκωσίας και της Κύπρου γενικότερα.
Εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη απεύθυνε χαιρετισμό η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας, Λεώνη Ορφανίδου. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαρίστησε τις επιμελήτριες της έκθεσης, τη Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, και τη Μαρία Πατσαλοσαββή, Έφορο του Μουσείου, καθώς και τη Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου για τον γενικό συντονισμό. Αναφέρθηκε στο αξιόλογο έργο που επιτελεί το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας μέσα και από αυτήν την εικαστική έκθεση: εστιάζει στην καταγραφή του αστικού ιστού της πόλης –κυρίως στην εντός των τειχών–, αναδεικνύοντας και όψεις της πρωτεύουσας που παραμένουν άγνωστες στο κοινό, αφού βρίσκονται στις κατεχόμενες από το 1963 περιοχές. Τέλος, επεσήμανε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του παντοτινά Δημάρχου Λευκωσίας, του Λέλλου Δημητριάδη, εμπνευστή και του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου.

H κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου ανέφερε πως με ιδιαίτερη χαρά απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους των Επιτρόπων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη για την έκθεση. Πρώτιστα, γιατί το Μουσείο της ιστορίας της πόλης της Λευκωσίας φιλοξενεί έναν «ιστορικό» Λευκωσιάτη καλλιτέχνη, αλλά και γιατί μέσα από τα έργα που έχουν επιλεγεί προβάλλεται με τρόπο εύγλωττο η ξεχωριστή σχέση του δημιουργού με γνώριμους τόπους, μνημεία και δρόμους της πόλης του – της πόλης μας.

Η Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα εγγόνια του μεγάλου δημιουργού, Αντώνη Γεωργίου, Ιωάννη Γεωργίου, Μιχάλη Γεωργίου και Μαρία Μουσκίδη, για την υποστήριξή τους στην υλοποίηση της έκθεσης, όπως επίσης και στην οικογένεια της Αγνής Μ. Μιχαηλίδη, που επέτρεψε στο Μουσείο τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τη γλαφυρή πένα της. Τέλος, τόνισε τη σημαντική συνεισφορά έργων του Κισσονέργη, με τη μορφή δανείου, από οργανισμούς και ιδιώτες συλλέκτες, τους οποίους θερμά ευχαρίστησε.

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης, που φιλοξενείται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου και η οποία χωρίζεται σε τρεις βασικές ενότητες: τις γενικές όψεις, τους δρόμους και τα μνημεία της πόλης. Οι παρευρισκόμενοι βίωσαν μια μοναδική μουσειακή εμπειρία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης διάχυτη ήταν η αίσθηση πως τριγύριζαν στα «καντούνια» της Λευκωσίας όπως ήταν πριν από 100 και πλέον χρόνια και όπως αυτή αποτυπώθηκε από τον ιδιαίτερο χρωστήρα του γενάρχη –θα τολμούσαμε να χαρακτηρίσουμε– της κυπριακής τοπιογραφίας, του Κισσονέργη.

Στην ξεχωριστή αυτήν έκθεση η Χώρα, η παλιά Λευκωσία του Κισσονέργη, ζωντανεύει, αναπολεί και νοσταλγεί την αλλοτινή, ρομαντική εικόνα της. Τα έργα του καλλιτέχνη μετατρέπονται σε μνήμη και ξεδιπλώνουν την ιστορία της πόλης μας, καλώντας μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο. Περιοχές, δρόμοι, μνημεία και χώροι που απεικονίζονται στα έργα του ζωγράφου ταυτίζονται με τεκμήρια από τη συλλογή καρτ ποστάλ και το πλούσιο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου, αλλά και με έργα σύγχρονων φωτογράφων, προσκαλώντας τον θεατή να ανατρέξει νοητά στη Λευκωσία του χθες και του σήμερα. Έτσι, η λεπτομερής φωτογραφική αποτύπωση της σημερινής Λευκωσίας, τόσο των ελεύθερων όσο και των κατεχόμενων περιοχών, που ήλθε να συμπληρώσει την έρευνα, μας οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα: να έχουμε προσδιορίσει σχεδόν με ακρίβεια τα σημεία που επέλεξε να ζωγραφίσει ο καλλιτέχνης.
Την έκθεση συνοδεύει και μια πλούσια έκδοση, στη συγγραφή της οποίας συμμετείχαν οι επιμελητές της έκθεσης.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει ειδικές ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, καθώς και άλλες εκδηλώσεις. Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για το αναλυτικό πρόγραμμα από την ιστοσελίδα του Μουσείου (leventismuseum.org.cy), καθώς και από τις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook / Instagram: @leventismuseum).
Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου - 30 Οκτωβρίου 2022
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30
Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη
Συνεργάτης: Λεβέντειος Πινακοθήκη
Υποστηρικτές: Δήμος Λευκωσίας και Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης
Σχετικά
Καλοκαίρι στην Αποκάλυψη με 21 καλλιτέχνες
Η έκθεση φέρει τον γενικό τίτλο “κωδικός Ανασύνθεση” και καταλαμβάνει δύο χώρους της γκαλερύ, στο ισόγειο και 3ο επίπεδο, όπου φιλοξενείται και το πωλητήριο της γκαλερύ.
Oι φωτογραφίες και τα κείμενα του Ανδρέα Γρηγορά στο Έρμα
Μία έκθεση με τίτλο “Φωτογραφίες Τζιαι Λέξεις ή το Αντίθετο”
Τοπία II/ in vitro: Ατομική έκθεση της Μαρίας Κοφτερού στη Λευκωσία
Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της εικαστικής έρευνας που ανέπτυξε η καλλιτέχνις τα τελευταία χρόνια γύρω από την έννοια του τοπίου
Πάμε στο Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα για την πρώτη εντυπωσιακή έκθεση έργων «The Archive» των φοιτητών του πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Mε αφίσες, τυπογραφικές συνθέσεις, fashion collections, βίντεο, μικρού μήκους ταινίες, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές και websites
Έκθεση «Διάλογος: Νίκη Μαραγκού – Ρόδη Κωνσταντόγλου» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Η πρώτη έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού πραγματοποιήθηκε το 2016
Τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026
Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και των οικογενειών
Η Νίκη Παπασπύρου και ο Μάριος Φούρναρης αναλαμβάνουν την επιμέλεια της Μπιενάλε Λάρνακας 2027
Οι επιμελητές θα διαμορφώσουν ένα διεθνές πολυθεματικό πρόγραμμα
Η Κύπρος συμμετείχε στην 61η Μπιενάλε Βενετίας με τη Μαρίνα Ξενοφώντος
Η εικαστική γλώσσα της Ξενοφώντος διερευνά ζητήματα μνήμης και αθέατων ιστοριών του κυπριακού χώρου σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα
Εγκαίνια της έκθεσης “Η Τριλογία του Παραθερισμού” του Χριστόδουλου Παναγιώτου
Mια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση για το Ξενοδοχείο Μινέρβα, Πλάτρες, με νέα έργα σε ανάθεση από το Pylon Art & Culture
66 φωτογραφίες από 28 φωτογράφους, σε δημιουργικό διάλογο με την ποίηση
Στην έκθεση φωτογραφίας “Echoes of Trees – Between Image and Verse”/ «Αντηχήσεις Δέντρων – Ανάμεσα στην Εικόνα και τον Στίχο».
«A disappearing act, an erroneous camouflaging»: Νέα ατομική έκθεση του Λεόντιου Τουμπουρή
Η έκθεση κινείται ανάμεσα στη μετάβαση και την παύση, φωτίζοντας τις σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις
The Greatest Nation Ever: Ο Yeti παρουσιάζει φαντασιακά σύμπαντα ισχύος και πίστης στη Λεμεσό
Τα έργα συγκροτούν κόσμους ρευστούς και μεταβαλλόμενους