Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014
Τα κινηματογραφικά “διαμαντάκια” που μας χάρισε στο παρελθόν ο Steve McQueen (“Hunger” και “Shame”) μας έχουν κάνει να περιμένουμε με αγωνία κάθε καινούργιο του project. Αυτή τη φορά, ο Βρετανός σκηνοθέτης μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την πραγματική ιστορία του Solomon Northup, η οποία βασίζεται στην αυτοβιογραφία του με τίτλο “12 Years a Slave” που έγραψε το 1853, και μας εκπλήσσει για ακόμα μια φορά υπεβολικά ευχάριστα με το τελικό αποτέλεσμα. Η ταινία μάς μεταφέρει στo 1841, όπου o Solomon Northup (τον οποίο υποδύεται ο υποψήφιος για Όσκαρ Chiwetel Ejiofor), ένας ελεύθερος έγχρωμος άνδρας, ζει μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους στη Σαρατόγκα της Νέας Υόρκης και εργάζεται ως βιολιστής. Όταν θα εμφανιστεί μια προσοδοφόρα ευκαιρία για περιοδεία από δύο λευκούς άνδρες, ο Northup θα τους εμπιστευτεί και μετά από μια νύχτα εξόδου μαζί τους, θα ξυπνήσει από ένα φάρμακο που προκαλεί λήθαργο και θα βρεθεί αλυσοδεμένος στο πάτωμα. Στην πορεία θα μεταφερθεί σε μια φυτεία βαμβακιού στον αμερικανικό Νότο. Εκεί θα τον αγοράσει ένας ιδιοκτήτης σκλάβων, ο οποίος θα τον πουλήσει σε μια άλλη φυτεία την οποία διοικεί ο σκληρός οδηγός σκλάβων Edwin Epps (το ρόλο υποδύεται ο επίσης υποψήφιος για Όσκαρ Michael Fassbender, ο οποίος συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον McQueen). Αντιμετωπίζοντας τη σκληρότητα του Epps, θα αγωνιστεί όχι μόνο για να μείνει ζωντανός, αλλά και για να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του. Ο Northup θα ζήσει δώδεκα ολόκληρα χρόνια αυτό το Γολγοθά μέχρι την απελευθέρωσή του, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσει έναν Καναδό υποστηρικτή της κατάργησης της δουλείας (ένα μικρό, αλλά καθοριστικό ρόλο που υποδύεται ο Brad Pitt, ο οποίος εκτελεί και χρέη παραγωγού στην ταινία), που θα του αλλάξει τη ζωή μια για πάντα. Το φίλμ κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας, ενώ απέσπασε και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας. Τις εντυπώσεις κλέβει με την εξαιρετική της ερμηνεία η βραβευμένη με SAG και Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, πρωτοεμφανιζόμενη Κενυάτισα ηθοποιός Lupita Nyong’o στο ρόλο της νεαρής σκλάβας Patsey και αντικείμενο πόθου του άκαρδου ρατσιστή Epps, ενώ ο Fassbender δεν διστάζει να “τσαλακώσει” ξανά την εξωτερική του εικόνα και να μας επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά ότι είναι ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του. Ο Steve McQueen παρουσιάζει ίσως την πιο θαρραλέα καταγραφή ενός άλλοτε ακλόνητου, κοινωνικού στερεότυπου και το κάνει με πλήρη συνείδηση της ανθρώπινης φύσης, με τον πιο επικό τρόπο, φωτίζοντας μια σκοτεινή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας. Αποτυπώνοντας την ιδιαίτερη αυτή κινηματογραφική Οδύσσεια, η ταινία “12 Years a Slave” έχει κερδίσει πολλά βραβεία στην πορεία της. Και δικαιούται κάθε ένα απο αυτά.
-
Ρίο 1-6 Λεμεσός
28 Μαρτίου - 03 Απριλίου 2014
Σχετικά

Η Λευκωσία (από τη Δευτέρα) θα βλέπει εναλλακτικό σινεμά στην αυλή
Έναρξη για το Φεστιβάλ "Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου"

Τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, στις Πλάτρες θα βλέπουμε σινεμά κάτω από τα αστέρια
Η καρδιά των Πλατρών μεταμορφώνεται σε ένα παλιό, αγαπημένο σινεμά

Το θερινό σινεμά στην όμορφη αυλή της παλιάς Λευκωσίας, αρχίζει τις προβολές!
Ξεκινά ένα ακόμη καλοκαίρι κινηματογραφικών εμπειριών στον όμορφο θερινό κινηματογράφο της παλιάς πόλης

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη έχει ημερομηνία πρεμιέρας
«Ένα σύγχρονο καθαρόαιμο αστικό δράμα, με τραγικούς ήρωες και μοιραίους χαρακτήρες, σε έναν κόσμο γκρίζο και ναρκοθετημένο».

Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Wicked: Μέρος Δεύτερο»
Η συνέχεια της ιστορίας φέρνει ξανά στην οθόνη τις Σίνθια Ερίβο και Αριάνα Γκράντε

Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 60 χρόνια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο
Τη σκηνοθεσία του 50λεπτου ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους, υπογράφει η Λιάνα Κωνσταντίνου

Νικ Τζόνας: Θα υποδυθεί τον θρυλικό Πολ Στάνλεϊ στην βιογραφική ταινία των KISS
Ο δημοφιλής τραγουδιστής βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή για τον ρόλο

Το Adolescence μόλις έσπασε το ρεκόρ
Ξεπερνώντας την 4η σεζόν του Stranger Things στο Netflix

Πρεμιέρα για την ταινία "The Surfer"
Ο Nicolas Cage σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του

Ένα ακόμα υπέροχο θερινό σινεμά ανακοίνωσε το πρόγραμμά του
Καλοκαιρινές Βραδιές Κινηματογράφου με τα “Garden Screenings at Attikon” από το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του «Φρανκενστάιν» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο
Το τρέιλερ έκανε την πρεμιέρα του χτες στο TUDUM του Netflix και έχει προγραμματισμένη πρεμιέρα στις αίθουσες μέσα στον Νοέμβριο

Νέα εποχή και νέα πρόσωπα στο Harry Potter: Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη της σειράς του HBO
Επιλέχθηκαν μεταξύ 30.000 παιδιών. Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι.