Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαρτίου 2026
Λίγο πριν στρέψει ολόκληρη η κινηματογραφική βιομηχανία το βλέμμα της στα Οσκαρ, τα Βραβεία της Ενωσης Σεναριογράφων Αμερικής για το 2026 έδωσαν τη δική τους καθοριστική ένδειξη για τις ταινίες που ξεχώρισαν σε επίπεδο γραφής. Μεγάλοι νικητές της βραδιάς αναδείχθηκαν το «Μια Μάχη Μετά την Αλλη», που τιμήθηκε στην κατηγορία του διασκευασμένου σεναρίου, και το «Αμαρτωλοί», το οποίο απέσπασε το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου. Η απονομή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαρτίου και αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους προάγγελους των Οσκαρ που θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι η κατηγορία του διασκευασμένου σεναρίου στα βραβεία της Ενωσης Σεναριογράφων ταυτίστηκε απόλυτα με τις αντίστοιχες υποψηφιότητες της Ακαδημίας. Στο πρωτότυπο σενάριο ωστόσο η εικόνα ήταν διαφορετική, καθώς μόνο δύο τίτλοι εμφανίζονται και στις δύο λίστες, το «Αμαρτωλοί» και το «Marty Supreme». Η διαφοροποίηση αυτή δεν είναι σπάνια, καθώς αρκετές διεθνείς παραγωγές δεν είναι επιλέξιμες για τα συγκεκριμένα βραβεία, επειδή τα σενάριά τους δεν έχουν γραφτεί από δημιουργούς που είναι μέλη της ένωσης και καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση της.
Τα περσινά αποτελέσματα είχαν ήδη δείξει πόσο ισχυρός προάγγελος μπορεί να είναι ο θεσμός. Το «Anora» είχε κερδίσει το βραβείο της ένωσης για πρωτότυπο σενάριο και στη συνέχεια επανέλαβε τον θρίαμβό του και στα Οσκαρ στην ίδια κατηγορία, ενώ το «Nickel Boys» είχε επικρατήσει στη WGA για διασκευασμένο σενάριο την ώρα που το Οσκαρ κατέληξε τελικά στο «Κονκλάβιο». Αυτές οι μικρές διαφοροποιήσεις είναι μέρος της ιδιαιτερότητας των βραβείων, τα οποία συχνά λειτουργούν ως βαρόμετρο αλλά όχι πάντα ως απόλυτος προάγγελος των τελικών αποτελεσμάτων.
Η φετινή τελετή πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της εκδήλωσης της WGA East, με παρουσιαστή τον Ρόι Γουντ Τζούνιορ. Κανονικά οι τελετές της Ανατολικής και της Δυτικής Ακτής πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, όμως η WGA West ακύρωσε τη δική της διοργάνωση καθώς το προσωπικό της βρίσκεται σε απεργία από τις 17 Φεβρουαρίου, μια συγκυρία που θεωρήθηκε ειρωνική αφού η ίδια η ένωση ετοιμάζεται σύντομα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα στούντιο για νέα σύμβαση εργασίας.
Διαβάστε την λίστα με τους νικητές παρακάτω.
Πρωτότυπο Σενάριο: Αμαρτωλοί
Διασκευασμένο Σενάριο: Μια Μάχη Μετά την Αλλη
Σενάριο για Ντοκιμαντέρ: 2,000 Meters to Andriivka
Δραματική Σειρά: The Pitt
Κωμική Σειρά: The Studio
Νέα Σειρά: The Pitt
Μίνι Σειρά: Dying for Sex
Τηλεοπτική ή Streaming Ταινία: Deep Cover
Κινούμενα Σχέδια: Shira Can't Cook
Επεισόδιο για Δραματική Σειρά: 7:00 A.M.(The Pitt)
Επεισόδιο για Κωμική Σειρά: Prelude” (The Righteous Gemstones)
Talk Show: Last Week Tonight with John Oliver
Variety Specials: Marc Maron: Panicked
Σχετικά
Θερινό σινεμά δίπλα στο κύμα στα Μανδριά με δωρεάν είσοδο
Μια καλοκαιρινή κινηματογραφική εμπειρία με φόντο τη θάλασσα και τον νυχτερινό ουρανό της Κύπρου
To 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου επιστρέφει με υπαίθριες προβολές στον κήπο
25 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και όλο τον κόσμο, κάτω από τα αστέρια
Η πολυσυζητημένη ταινία μικρού μήκους «Ματωμένες Παρτιτούρες», σε δύο μοναδικές προβολές στην Κύπρο
Η ταινία με έμπνευση το έγκλημα στα Τέμπη – Συμμετέχουν Δαδακαρίδης και Μίλτος Πασχαλίδης
Και φέτος (στη Λεμεσό) θα βλέπουμε ταινίες πάνω στην παραλία
Το Starlit Screens, που φέτος μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία, ανακοίνωσε την επιστροφή του
Αυτές τις 10 ταινίες θα δεις στον κήπο του θερινού σινεμά Αττικόν
Τα «Garden Screenings» του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος επιστρέφουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ
Πέθανε η Μαρζάν Σατραπί, δημιουργός του «Περσέπολις»
Η Γαλλοϊρανή καλλιτέχνις ήταν 56 ετών
Οι 5 κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Από την επιστροφή του θρυλικού «Scary Movie» και το επικό «Masters of the Universe» μέχρι οικογενειακές περιπέτειες και αγαπημένα animation, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν νέες επιλογές για κάθε γούστο
«Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων» υποψήφια για 6 βραβεία ΙΡΙΣ 2026
Η κλασική «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς αποκτά ελληνική κινηματογραφική ταυτότητα και ξεχωρίζει στις τεχνικές και καλλιτεχνικές κατηγορίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Ηρθε η ώρα και ο Κλιντ Ιστγουντ να αποσυρθεί από την σκηνοθεσία
Καθώς ο Κλιντ Ιστγουντ γιορτάζει τα 96α γενέθλιά του, οι πληροφορίες που τον θέλουν πλέον να αποσύρεται από τη σκηνοθεσία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια από τις σπουδαιότερες διαδρομές στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου.
«Echoes Of Beneath»-Κάτω από την επιφάνεια: Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μπαραχάνου με τον Αντώνη Τσαπατάκη στην Κύπρο
Με εντυπωσιακά υποβρύχια πλάνα και την υποβλητική μουσική του Γιώργου Τσιόκρη, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής
«Τα Πουλιά»: Έρχεται το ριμέικ της θρυλικής ταινίας του Χίτσκοκ
Με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Emmy Σάρα Σνουκ του «Succession»
Το Θερινό Σινέ Έρμα επιστρέφει το 2026 με δωρεάν προβολές κάτω από τα αστέρια
Τέσσερις ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές στην αυλή του «Έρμα» στην παλιά Λευκωσία, με ταινίες από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.